Musorujsag
Élő Eredmények

Döntöttek a 2028-as olimpia szervezői a programba javasolt sportágakról – sajtóhír

Döntöttek a 2028-as olimpia szervezői a programba javasolt sportágakról – sajtóhír

m4sport.hu
A 2028-as Los Angeles-i nyári olimpia szervezői (LA28) öt sportágat – a krikettet, a flag footballt, a lacrosse-t, a fallabdát és a baseball/sofballt akarják látni a programban – értesült a Los Angeles Times.

A mindenkori olimpiai házigazdának lehetősége van sportágakat javasolni a programba, ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) kell jóváhagynia, ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy a javaslatokat valószínűleg elfogadja az ötkarikás szervezet. A Guardian szerint a szervezőbizottság kedden várhatóan hivatalosan is nyilvánosságra hozza sportági ajánlásait. A NOB – amely jövő kedden, Mumbaiban dönt az ügyben – egyelőre nem kommentálta a hírt.

Kathy Carter, az LA28 vezérigazgatója a médiahírre reagálva arra utalt, hogy a program összeállításánál kihívás elé szeretnék állítani a meglévő állapotot, a jelenlegi műsort. Ezért a többiektől eltérően gondolkodnak, és az vezeti őket, hogy mi a kedvező a Los Angeles-i olimpiának. Kiemelte: merész és kiegyensúlyozott javaslatot tesznek a NOB-nak, kulturális kötődésű versenyek révén energiát, valamint határtalan lehetőséget adnak a játékoknak.

A NOB nem nevesített egyik sajtófelelőse szerint „jól fogadták” az LA28 javaslatát. Hozzátette: a NOB olimpiai programbizottsági felülvizsgálatát követően születik meg az az ajánlás, amely a NOB végrehajtó bizottsága elé kerül ezen a héten csütörtökön és pénteken, és ha ott elfogadásra kerül, akkor hagyják jóvá jövő héten kedden. „Izgatottan várjuk a következő prezentációkat” – jegyezte meg.

A Nemzetközi Lacrosse Szövetség (WL) szerint a javaslat miatt „a sportág hatalmas lépéssel közelebb került egy monumentális mérföldkőhöz és a nemzetközi közösséghez”. „A felemelkedés útján haladunk, és nagyszerű partnere leszünk az LA28-nak, valamint a NOB-nak” – állt a WL közleményében.

A Nemzetközi Krikett Szövetség elnöke, Greg Barclay hasonlóan fontos határnak tartja a sportágát érintő javaslatot. „Bár ez nem a végső döntés, de több mint egy évszázad után nagyon jelentős mérföldkő a krikett olimpiai megjelenése felé” – utalt arra, hogy a sportág eddig egyetlen egyszer, még 1900-ban Párizsban szerepelt az ötkarikás műsorban.

Szeptemberben még kilenc sportág – a krikett, a flag football (az amerikaifutball ütközés nélküli változata), a karate, a kick-box, a baseball/softball, a lacrosse, a breaktánc, a fallabda és a motorsport – reménykedett abban, hogy ott lehet az öt év múlva sorra kerülő olimpián.

A 2028-as részvételben reménykedő sportágak közül a karate és a baseball/softball volt jelen a 2021-es tokiói olimpián. A jövő évi párizsi nyári olimpián a breaktánc, a sportmászás, a gördeszka és a hullámlovaglás lesz jelen a házigazda ajánlására, utóbbi három Tokióban is szerepelt a programban.

Borítókép: Los Angeles 2028 (Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson)

További tartalmak