Jól is jöhet a halasztás az első olimpiájára készülő magyar triatlonosnak

Az első olimpiájára készülő triatlonos, Bragmayer Zsanett szerint egy év múlva sokkal jobb formában lesz, ezért előnyére válhat az ötkarikás játékok elhalasztása.

Bragmayer Zsanett fut a tiszaújvárosi triatlon-világkupa női döntőjében 2018. július 8-án (MTI Fotó: Vajda János)„Számítottunk rá, hogy el fogják halasztani, de amikor ténylegesen kimondták, az mégis rosszul érintett minket, és szerintem minden sportolót. Jó döntést hoztak, hiszen rossz lenne, ha mondjuk zárt kapuk mögött zajlanának a versenyek, vagy ha bizonyos országok nem tudtak volna részt venni” – nyilatkozta az M1 aktuális csatornán vasárnap az Equilor Team Újbuda SE sportolója.

Hozzátette, az első olimpiájára készül, ami extra motivációt jelent számára, ennek ellenére örül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keddi halasztó döntésének, mert „egy év múlva sokkal jobb formában leszek, tehát ez akár az előnyömre is válhat”.

Bragmayer kifejtette: több mint másfél év már eltelt a triatlonosok olimpiai kvalifikációjából, nagyjából kialakult a rangsor, tehát tudni lehet, kik lesznek ott Tokióban. Március közepe óta világszerte elhalasztották az összes nemzetközi viadalt ebben a sportágban is a koronavírus-járvány miatt, és ha tudnak még versenyeket rendezni idén, az ősszel lesz, és azok eredményei nem számítanak bele a kvótaszerzés rendszerébe. A kvalifikációs versenyeket a jövő év első felére halasztják, és májusban zárulnak.

A 26. születésnapját éppen vasárnap ünneplő sportoló pénteken ért haza az Egyesült Államokból, így jelenleg házi karanténban tölti napjait.

Mint elmesélte, bő két héttel ezelőtt, egy csütörtöki napon utaztak ki Amerikába, majd másnap kapták a hírt, hogy az ország lezárja a határait, de akkor már nem tudtak visszafordulni. Egy nemzetközi versenyen, majd a világkupa következő állomásán vett volna részt, de mindkettőt törölték, ennek ellenére az edzőjével együtt törekedtek rá, hogy minél később kelljen hazatérniük, hiszen ideális körülmények között tudtak edzeni, kiváló volt az időjárás a futáshoz és a kerékpározáshoz, az uszodák pedig még nyitva tartottak.

„Amikor hallottunk az itthoni helyzetről, és arról, hogy a járvány Amerikában is egyre jobban terjed, gondoltuk, ideje hazajönni, még a kijárási korlátozás előtt, de csak a hatodik-hetedik módosítás után sikerült végre olyan csatlakozásokat találnunk, hogy felfértünk a repülőre, mert a járatokat vagy törölték, vagy tele voltak” – mondta.

Bragmayer Zsanett a következő két hétben, otthonában „nem erőlteti a sportolást”, mert szüksége van mentális felfrissülésre, másrészt nem tudja, mikor lesz a következő verseny, illetve az olimpia.

Mint rávilágított, amikor újrakezdi az edzéseket, olyan dolgokat is pótolhat, ami az alapozás során – januári pajzsmirigy-műtétje miatt – kimaradt. Ez akár három-négy óra úszást és futást is jelenthet alkalmanként, a versenyek előtt pedig majd felpörgető edzésekkel hozza formába magát.

„A futás a leggyengébb számom, abban most sokat fejlődhetek, hiszen nincs stressz, nem kell kapkodni, és van időm bőven” – magyarázta.