Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Tóth Tamás lehetett az első koronavírusos beteg magyar sportoló

M4 Sport
Nem kizárt, hogy a triatlonos Tóth Tamás volt az első magyar sportoló, aki megbetegedett a koronavírus-fertőzés következtében.
A kanadai Matthew Sharpe (b), a magyar Tóth Tamás (k) és a német Jonas Schomburg (j) fut az ITU Triatlon Világkupa férfi versenyén Tiszaújvárosban 2017. július 23-án.
MTI Fotó: Vajda János

Az úszó Kapás Boglárka múlt héten jelentette be, hogy bár egyelőre tünetmentes, pozitív eredményt hozott a tesztje, ezzel ő lett az első magyar sportoló, akinek bizonyított megfertőződése nyilvánosságra került. Könnyen lehet azonban, hogy a triatlonos Tóth Tamás – akár több társával együtt is – már korábban átesett a fertőzésen, ráadásul náluk megbetegedéssel is járt az új típusú koronavírus.

A 30 éves sportoló az M4 Sportnak elmondta, tavaly év végén éppen a világjárvány kiindulópontjaként azonosított Vuhanban vett részt a katonai világjátékokon. A kínai városból Peruba utazott egy világkupa-versenyre, ahol az előkelő tizedik helyen végzett, egy héttel később viszont a Dominikai Köztársaságba érve már betegnek érezte magát.

„Egyhetes borzalmas betegség következett, nem is tudom, mikor voltam utoljára ilyen beteg, a koronavírus összes tünetét produkáltam. Nem mondom, hogy az volt, de tény, hogy a lappangási idő végén egy majdnem egy hétig lázas forgolódástól és a tüdőgyulladás tüneteitől szenvedtem a Dominikai Köztársaságban. Nagyon kíváncsi lennék egy teszteredményre, hogy az voltam-e.”

North Lanarkshire, 2018. augusztus 10.
Tóth Tamás, Dévay Márk és a francia Pierre Le Corre (b-j) a triatlon Európa-bajnokság férfi versenyének kerékpározás számában North Lanarkshire-ben 2018. augusztus 10-én. (MTI/AP/Darko Bandic)

Tóth Tamás hozzátette, a vuhani versenyen induló többi magyar versenyző is tapasztalta magán a tüneteket, de náluk enyhébb lefolyású volt a betegség. „A magyarok közül mindenki, aki indult valamelyik versenyszámban, tapasztalt valamiféle legyendülést vagy mellékhatást. Viszont miután hazaérkeztem erről a túráról, nem vettem észre, hogy bárkinek is átadtam volna.”

A magyar triatlonos jelenlegi világranglista-helyezése olimpiai indulást érne, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor folytatódhat a kvalifikációs versenysorozat az egy évvel elhalasztott tokiói játékokra. „Akkor tudjuk folytatni a kvalifikációs időszakot, amikor már minden versenyző tud utazni. Úgy gondolom, hogy reálisan nézve idén nem fogjuk tudni újraindítani a kvalifikációt, de az sem kizárt, hogy egyáltalán nem tudjuk újraindítani. Minden eshetőségre fel vagyunk készülve.”

Tóth Tamás jelenleg futó- és kerékpáredzéseket, valamint erősítő gyakorlatokat tud végezni, úszni azonban azóta nem tud, amióta az úszók pozitív tesztjei után lezárták a Duna Arénát.

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak