Musorujsag
Élő Eredmények

Még jobb helyezésekre hajtanak a triatlonosok a kvalifikációs időszak második évében

Még jobb helyezésekre hajtanak a triatlonosok a kvalifikációs időszak második évében

MTI
Az elmúlt egy évben elérteknél még előkelőbb helyezésekre hajtanak a világbajnoki sorozatban, valamint a világkupákon azok a magyar triatlonosok, akik a jövő évi párizsi olimpiai kvótáért küzdenek tovább a kvalifikációs időszak második, szintén egyéves szakaszában.

 

Lehmann Csongor, aki az első részt a férfi rangsorban a 12. helyen zárta, azt mondta az MTI-nek: az első esztendőben az volt a célja, hogy olyan pozícióban zárjon, ami erőt és löketet ad a folytatásra.

„Talán többet is sikerült elérnem, mint amit eredetileg szerettem volna, így teljesen elégedett vagyok és nagyon pozitív hangulatban vágtam neki a kvalifikáció második szakaszának” – nyilatkozta a Tiszaújvárosi Triatlon Klub 24 éves sportolója, aki úgy vélte, eddig szépen „lépdelt előre” a vb-sorozat versenyein, már egyre több top10-es helyezést tudhat magáénak, a folytatásban pedig az első ötbe kerülés reális cél lehet a számára.

„Az eddigi utat kell folytatnom a még jobb helyezések eléréséhez, ha pedig minden tökéletesen alakul, akkor azt sem tartom kizártnak, hogy valamelyik vb-állomáson egy dobogós eredmény is meglegyen” – mondta Lehmann.

A Madridban rendezett, végül duatlonná alakított Európa-bajnokságról és az ott elért hatodik helyről úgy vélekedett, mentette a menthetőt, amikor a verseny reggelén kiderült, hogy mégsem triatlonozniuk kell majd.

„Érthető volt a döntés, mert abban a vízben nem lett volna biztonságos az úszás, de az egyes rajtszámmal eredetileg a dobogó volt a célom, így sajnáltam, hogy végül duatlonoznunk kellett” – fogalmazott.

A tokiói olimpián hetedik, és ezzel minden idők legjobb magyar helyezését elérő Bicsák Bence elmondta, számára „nagyon rosszul sikerült” a kvalifikációs időszak első éve, melynek elején csalódást keltő teljesítményt nyújtott, ez pedig csapatváltáshoz vezetett, azóta Spanyolországban edz és készül. A 27 éves sportoló a rangsorban 33. volt az első szakasz zárásakor, a kvótaszerzéshez legalább az első 30-ban kell lenni.

„Mentálisan megviselt, hogy nem tudtam olyan erősen kezdeni, ahogyan szerettem volna, és azt éreztem, hogy meg kell újulnom. Sajnos több alkalommal betegség is hátráltatott, de maguk az egyes versenyek sem sikerültek igazán jól. A mostani csapatomnál nehéz volt felvennem a ritmust, mert más a rendszer, amiben dolgoznak, de nagyon jól fel van építve. Nekem elsősorban azt kellett megtanulnom, hogy mikor és hogyan tudom magam hatékonyan kipihenni” – nyilatkozott a legutóbbi vb-futamon, Montrealban hatodikként záró Bicsák.

A kanadai viadalról úgy vélte, 85-90 százalékos állapotban érte el az eredményt, de eddig nem tartotta reális célnak a top10-es helyezést. Az első 15-be viszont szerinte be kellene férnie, ehhez át kell mentenie a montreali formáját a soron következő versenyekre, ugyanakkor még mindig nem érzi magát csúcsformában. Az olimpiai ranglistát az első év után 27. helyen záró Dévay Márk elmondta, elsősorban azért volt elégedett az elmúlt esztendőben történtekkel, mert az eredményei jó helyre juttatták a rangsorban, ugyanakkor voltak olyan versenyei, amelyek „szenvedősen” alakultak.

„A Cagliariban rendezett vb-futamon elért 21. hely egyáltalán nem volt rossz, a folytatásban ennél jobb eredményeket szeretnék a vb-sorozat versenyein, a világkupákból pedig nagyon sok lesz még ebben az évben, így van miből válogatni, de azokon is a lehető legjobb pozícióban akarok zárni” – jelentette.

A rangsorban az első szakasz végeztével 29. Faldum Gábor azt emelte ki, hogy az ötkarikás kvalifikáció szempontjából a második egyéves periódus a hangsúlyosabb, de száz százalékig elégedett volt az első résszel is, melynek végén egy sérülés hátráltatta.

„Nagy jó állapotban voltam április környékén, de sajnos egy izomgyulladás keresztülhúzta az előzetes számításaimat, nem tudtam minden olyan vb-versenyen elindulni, amelyen eredetileg terveztem. Most úgy érzem, hogy július-augusztusra nyerhetem vissza a valódi formámat, de sok idő és verseny van még hátra, így összességében bizakodó vagyok a folytatást illetően” – mondta.

A legjobb hazai női triatlonos, a Tokióban 12. – és ezzel az eddigi legjobb magyar női olimpiai eredményt elérő – Bragmayer Zsanett elsősorban azt részletezte az MTI-nek adott interjújában, hogy a franciaországi magaslati edzőtábort, valamint annak elhagyását nagyon jól időzítették, részben ennek is köszönhette a montreali vb-futamon múlt szombaton elért 8. helyezését.

„Ebben az évben 32 versenyen indulok, a vb-sorozat minden hátralévő állomásán ott leszek, a világkupákból pedig ősszel lesz egy kemény blokk, a tervek szerint hét viadalon is rajthoz állok. Cél, hogy a rangsorban az első 25-ben legyek, és hogy közvetlenül az olimpia előtt már ne kelljen a pontokért harcolni, az alapozásba pedig minden férjen bele, aminek bele kell férnie” – mondta, és kiemelte: nagy valószínűséggel Párizs előtt is majd ugyanabban a magaslati edzőtáborban készül fel, s gyakorlatilag onnan megy majd le az olimpiai faluba a játékok kezdetekor.

A hétvégén Tiszaújvárosban sorra kerülő vk-versenyen mindannyian elindulnak, de többen is kiemelték, hogy a lebonyolítás, az elődöntő-döntő rendszer miatt ez mindig egy trükkös viadal. Lehmann úgy fogalmazott, hogy igyekszik kihasználni a hazai pályát, és inkább az előnyökre, mint az emiatt rá nehezedő nyomásra koncentrál, míg Bicsák kemény versenyre számít, amelyet majd „próbál” élvezni. Dévay úgy vélte, „jó lenne” az első hat között végezni, míg Faldum számára az alapvető cél a fináléba kerülés.

Bragmayer kiemelte, hogy az 1-es rajtszám lesz az övé, már megvan a stratégiája, első lépésként szeretne „laza versenyzéssel” döntőbe jutni. Úgy fogalmazott, a dobogós helyezés reális célkitűzés a számára, de ő az aranyéremre hajt.

 

Borítókép: München, 2022. augusztus 13. Lehmann Csongor (j) a férfiak triatlonversenyében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak