Musorujsag
Élő Eredmények

Megérte az U23-as világbajnokság beáldozása a pályafutása legjobb idényét teljesítő Kropkó Mártának

Megérte az U23-as világbajnokság beáldozása a pályafutása legjobb idényét teljesítő Kropkó Mártának

MTI
Pályafutása egyik legjobb idényének tartja az idei évet a triatlonos Kropkó Márta, aki szerint erre az esztendőre sokat sikerült előrelépnie és fejlődnie.

A 20 éves versenyző az MTI-nek adott interjúban kiemelte, hogy az U23-as világbajnokságot az idén kihagyta „a nagyobb cél érdekében”, de jövőre mindenképpen szeretne elindulni azon a viadalon is és ott az első hat között végezni. Világkupákon egyelőre az elitmezőnyben egy 10. helyezés a legjobbja, s mint mondta, jövőre egy ilyen futamon is szeretne a legjobb hatban zárni.

„Tavaly még juniorként versenyeztem, most pedig már a felnőttek között indulok, ami egy óriási lépcsőfok volt, de meg kellett ugrani” – mondta a krakkói központú Európa Játékokon a magyar vegyesváltó tagjaként bronzérmes triatlonista, akinek az idei évből épp a lengyelországi esemény a legemlékezetesebb.

„Szinte már olimpiai hangulatú verseny volt, és nekem óriási pluszt adott, hogy ott lehettem. Egyéniben is rendben volt az ottani szereplésem, a váltóban megszerzett bronz pedig rendkívüli élmény, főleg úgy, hogy a családom is jelen volt” – jelentette ki Kropkó, aki nagy eséllyel pályázik arra, hogy ő legyen a negyedik tagja a magyar vegyesváltónak, amennyiben az kijut a jövő évi párizsi olimpiára.

Kapcsolódó tartalom

„Természetesen hatalmas dolog lenne ott lenni Párizsban, tulajdonképpen ezért dolgozom, de ha esetleg nem sikerül, akkor nem kudarcként fogom ezt felfogni. A következő idény kulcsfontosságú a kvalifikáció szempontjából, ezért erre nagyon készülök” – jelentette ki a versenyző, aki nem szeret konkrét, helyezésekre vonatkozó célokat kitűzni, de mindenképpen előrelépésben gondolkodik a jövő szezont illetően.

„Triatlonban nagyon nehéz megfogalmazni az ilyesmit, mert a fejlődés sokszor nem csak a helyezésekben mutatkozik meg. Én mindig a következő lépésre figyelek és arra koncentrálok, de ha az olimpiai indulás összejön, az nagy öröm lesz a számomra” – mondta Kropkó.

Az utolsó junior idényét befejező Nádas Nóra Romina azt mondta az MTI-nek, hogy csak 50 százalékban elégedett az idei szezonjával, legfőképpen azért, mert a korosztályos világbajnokságon egy bukás megfosztotta a jó eredmény elérésének lehetőségétől.

„Az elég nagy csalódás volt számomra, és utána egy kicsit össze is kellett szednem magam, hogy az Európa-bajnokságra fel tudjak készülni” – nyilatkozta Nádas, aki végül a törökországi Balikesirben rendezett kontinensviadalon ötödik lett a junior mezőnyben.

„Nagyon tetszett az Eb, nemcsak az eredmény, hanem a szervezés és a hangulat miatt is” – mondta Nádas, aki a vegyesváltóval ezüstérmet nyert a juniorok között az Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó tartalom

„Jövőre szeretnék az U23-as világbajnokságon és Eb-n minél jobb eredményt elérni, részben ehhez, részben pedig egyébként is fejlődnöm kell futásban, úgyhogy ez a másik kitűzött célom a következő szezonra” – fogalmazott a Budaörsi TKE 2004-es születésű versenyzője.

A Team Újbuda fiatal triatlonosa, a tiszaújvárosi és az olaszországi Európa-kupákon is juniorok között aranyérmes Szalai Fanni azt mondta, számára az idei volt „a berobbanó év”, melynek során sok jó eredménye volt.

„Nagyon elégedett vagyok, mert talán az előzetesen megfogalmazott céloknál és eredményeknél egy kicsit többet is sikerült elérnem. Az idény eleji Arena Games-versenyek nagyon hangulatosak voltak, de emlékezetes marad az Európa-bajnokság is” – nyilatkozta a 15 éves sportoló, aki egyéniben ifjúsági Eb-címet, a váltóval pedig Eb-ezüstöt nyert a spanyolországi Banyolesben júliusban.

A jelenleg az európai, amerikai és szaúdi helyszíneken zajló, úgynevezett Szuperligában versenyző Szalai Fanni jövőre a junior Európa-bajnokságra szeretne kijutni, de a felkészülési időszakába be akarja építeni az Arena Gamest is, valamint szerepel a tervei között sprinttávú Európa-kupákon való részvétel.

Kapcsolódó tartalom

Pocsai Balázs, a Magyar Triatlon Szövetség utánpótlás-szakágvezetője azt mondta az MTI-nek, hogy a sportág hazai utánpótlása jelenleg kifejezetten erős, és hangsúlyozta, az idei korosztályos Európa-bajnokságok mindegyikéről éremmel tértek haza a magyarok.

„Egyre közelebb kerülünk a nagy triatlonos nemzetekhez, ez részben annak köszönhető, hogy a szövetségnél régóta a hosszútávú fejlődés a cél, részben pedig annak, hogy az edzők nagyon sokat fejlődtek, jó módszereket alkalmaznak és tudatos felkészítést végeznek” – nyilatkozta a szakágvezető.

„Folyamatos az utánpótlás a sportágban és éremszerzésre esélyes versenyzőkkel tudunk tervezni évről évre” – tette hozzá, majd kitért arra is, hogy a szövetség több edzőtábor és összetartás megszervezését tervezi, ezek ugyanis plusz motivációt adnak sportolóknak.

Borítókép: Krakkó, 2023. június 27. Kropkó Márta célba ér a női triatlonosok versenyében az Európa Játékokon a krakkói Nowa Huta tónál 2023. június 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak