Musorujsag
Élő Eredmények
×

Cseh László: Maradt még bennem annyi, hogy folytassam

Cseh László: Maradt még bennem annyi, hogy folytassam

m4sport.hu
Cseh Lászlónak nem sikerült jól a múlt heti debreceni úszó országos bajnokság, még úgy sem, hogy sporttörténeti tettet hajtott végre, hiszen ő az első úszó, akinek sikerült 150 aranyérmet szereznie a ob-n.

A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó ugyanakkor kellemetlen tapasztalatokat is szerzett Debrecenben, hiszen 100 és 200 méter pillangón is kikapott a feltörekvő Milák Kristóftól.

Cseh mentségére legyen mondva, hogy 18 éves riválisa valóban elképesztő formában úszott, 200 méteren a világ idei legjobb időeredményével  lett aranyérmes, de 100 méteren is majd egy másodpercet vert a 32 éves versenyzőre. Felmerül a kérdés, hogy Cseh vajon mennyire vette komolyan a debreceni ob-t, a kételyeket azonban maga az úszó oszlatta el.

„Próbáltam komolyan venni az ob-t, de nem voltam abban az állapotban, hogy sikerüljön jól szerepelnem – mondta Cseh az m4sport.hu-nak. – Nem voltam száz százalékos állapotban, ismét a vállammal volt problémám, de nem akarom erre fogni, hogy kikaptam Miláktól, hiszen valójában nem ezen múlott.”

Az Egri Úszó Klub színeiben szereplő versenyző szerint inkább az lehet a vártnál gyengébb szereplésének az oka, hogy kevés ideje volt felkészülni az ob-ra.

„Három hónap nekem most kevésnek bizonyult. Az ob nem volt rossz, bár az alapelvárásomhoz képest rosszul sikerült. Az alapelvárásom mindig az aranyérem megszerzése. Milák nagyon nagyot úszott, de azt mondom, inkább az év fő versenyén, az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságon kell igazán gyorsnak lenni.”

Az Egri Úszó Klub legnevesebb versenyzője nemcsak egyéni ob-sikerének örül, hanem annak is, hogy klubszinten jól szerepeltek.

„Nagyon erős az egri úszás, miénk a legerősebb váltók egyike” – utalt a Holló Balázs, Cseh László, Grátz Benjámin, Németh Nándor összetételű 4X200-as gyorsváltóra, amellyel aranyérmet szereztek az országos bajnokságon.

Holló Balázs (b) és Cseh László, a győztes 4×200 méteres gyorsúszás váltó tagjai az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 29-én.Cseh László ezzel a győzelemmel megszerezte a 150. nagypályás országos bajnoki érmét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ráadásul az úszószakosztály mellett maga Eger, a város is nagyon közel áll a szívéhez, minden hónapban igyekeznek egy hetet ott tölteni.

„Nagyon szeretem Egert, igazi vizes város” – jegyezte meg  a 150-szeres magyar bajnok, aki amúgy Törökbálinton él, és a helyi 25 méteres medencében edz.

Cseh a decemberi koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság, valamint a debreceni ob előtt is bizakodva nyilatkozott. Koppenhágában 2002 után másodszor fordult elő vele, hogy nem szerzett érmet világversenyen. Akkor az Eb-ről hazaérkezve, a Liszt Ferenc repülőtéren az M4 Sportnak elmondta: tudja, hol hibázott és bizakodva tekint a jövő elé. Ehhez képest a debreceni viadal megint nem sikerült neki túl fényesen.

Rövid decemberi nyilatkozatában nem fejtette ki, hogy milyen hibát követett el, ezért most rákérdeztünk, mire célzott akkor.  „Hogy a rövidebb felkészülés nem elég. A koppenhágai verseny előtt is az volt a gond, hogy nem volt elég időm, sajnos azonban most is ez volt a vártnál gyengébb szereplés fő oka. Most az a cél, hogy rendesen felkészüljek a glasgow-i Eb-re.”

Cseh 32 évesen egyelőre rövidtávon gondolkodik, de azért vele kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy 2020-ban nyári olimpiát rendeznek Tokióban, márpedig csak az ötkarikás aranyérem hiányzik a gyűjteményből. Kérdés persze, hogy folytatja-e addig a versenyzést. „Maradt még bennem annyi, hogy úgy érezzem, még nem jött el a búcsú ideje. A legfontosabb számomra az, hogy szeretem, élvezem az úszást. Az Eb után meglátjuk, hogyan tovább.”

Jó példaként lebeg a szeme előtt a 2012-es londoni olimpia 50 méteres gyorsúszó számában 35 évesen, minden idők legidősebb úszójaként aranyérmet szerző amerikai Anthony Ervin, aki az Instagramra tette ki azt a képet, amelyen Cseh Lászlóval pózol.

Lunch with Laszlo @csehlaszlo

Anthony Ervin (@anthonyervin) által megosztott bejegyzés,

 

Az ob után a húsvétot családjával töltötte, ezen a héten pedig kevesebbet úsznak társaival, mint egy átlagos héten. Ezt követően azonban beindulnak a kemény edzések, hogy a glasgow-i kontinensviadalon már tényleg a legjobbját nyújtsa. Céljai elérésében sokat segít neki felesége, Dia.

„Megteremti számomra az élethez szükséges körülményeket, azt a környezetet, amire szükségem van az úszáshoz” – mondta Diáról, aki azonban mással is hozzá tud járulni a sportolásához.

A felesége fülakupunktúrával foglalkozik, és olykor jól jön a segítsége az úszó-férjnek.

„Mindig kéznél van, ha valami fájdalmat érzek. Amikor jól vagyok, akkor nincs értelme szurkálni. Első alkalommal a vállfájdalmam miatt kezelt, és a szúrások olyan nagyszerű hatással voltak rám, hogy azonnal hívő lettem.”

 

 

 

 

Borítókép: Cseh László mutatja a 150. nagypályás országos bajnoki érmét, miután a 4x200 méteres gyorsúszás váltó tagjaként nyert az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában 2018. március 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

További tartalmak