Hosszú Katinka rövidpályás világbajnok 400 vegyesen

Hosszú Katinka megszerezte a magyar küldöttség első érmét, egyben aranyát a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságon. Hosszú a világ idei legjobbjával védte meg címét 400 méter vegyesen.


A 29 éves versenyző úgy jutott a döntőbe, hogy az előfutamok során több mint négy másodperccel úszott jobb időt, mint a második francia Fantine Lesaffre. A hangcsoui uszodában néhány magyar zászlót is kifeszítettek a szurkolók, éppen a rajtkővel szembenéző sorok egyikébe.

Hosszú már pillangón erődemonstrációt tartott, jó egy testhosszal ment el a mezőnytől, ezt az előnyét pedig háton nagyjából megduplázta.

Ekkor még világcsúcs-részidőn belül úszott, de a mell után már a képzeletbeli vonal mögött haladt. Félmedencés fórral vágott neki a négy hossz gyorsnak, nem lehetett megszorongatni és hatalmas fölénnyel, 4:21.40 perces idővel győzött.

400 vegyes eredmény
A háromszoros olimpiai bajnok - aki pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be 25 méteres medencében - minimális pihenőt követően már a 100 méter hát elődöntőjében volt érdekelt, ahol ugyancsak címvédőként, illetve világcsúcstartóként ugrott medencébe. Akárcsak az előfutamban, az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált, Hosszú ugyanakkor nagyon jól tartotta magát és a harmadik idővel (56.46) lett döntős.

Magyar szempontból csendes lesz a szerdai versenynap, ugyanis a délelőtti előfutamokban csak Dudás Dániel (200 m gyors), Hosszú Katinka (200 m pillangó) és Kapás Boglárka (800 m gyors) lesz érdekelt.

Az esti program során világcsúcs is született a medencében a japán Szeto Daija révén, aki 200 vegyesen győzött 1:48.24-es idővel, ezzel megdöntötte a mostani, rendkívül nagy csatát hozó fináléban legyőzött dél-afrikai Chad Le Clos 2013-as, 1:48.56-os rekordját.

Érdekesség, hogy Le Clos is régi világcsúcson belül úszott (1:48.32), ez azonban ezúttal csak az ezüstéremhez volt elég.