Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka: Eljuthatunk oda, hogy nem az olimpia lesz a legfontosabb

M4 Sport
Hosszú Katinka szerint a 2019-ben induló ISL-versenysorozat eljuthat arra a szintre, hogy az úszók számára az olimpia fontosságával fog felérni.

Mint arról korábban beszámoltunk, a háromszoros olimpiai bajnok magyar sportoló lett a 2017-ben megalapított Nemzetközi Úszó Liga egyik nagykövete. Az ISL az idei évtől több – köztük egy budapesti – állomásból álló, pénzdíjas csapatversenyt tervez a világ úszóelitjének. A tervek szerint hat európai és hat amerikai csapat küzdene meg egymással, amelyek között szerepelne egy magyar klub is, amit Hosszú Katinka irányítana tulajdonosként, de úszna is a ligában.

Hosszú Katinka az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy az ISL nem a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) ellen jött létre, a szervezet szeretett volna „párhuzamos univerzumban” élni a FINA-val, amely azonban nem volt ebben partner. Az ISL már decemberben, Torinóban rendezett volna egy meghívásos viadalt, azonban a FINA nyomására – a szervezet eltiltással fenyegette meg a résztvevő úszókat – törölték az eseményt. Emiatt Hosszú Katinka két amerikai úszótársával beperelte a FINA-t.

A nemzetközi szövetség januárban elismerte, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el. „Kimondta a FINA, hogy bárki rendezhet versenyt, tehát innentől kezdve az ISL-nek is zöld lámpája van és indulhat a liga. Ez tavaly még nem így volt, hiszen a FINA megfenyegette az úszókat, hogy ha elindulnak ezen az új versenyen, akkor nem indulhatnak el például a FINA által szervezett világbajnokságon. Ebben is sikerült győzni” – fogalmazott a 29 éves versenyző.

A FINA ugyanakkor máris reagált az ISL legújabb kezdeményezésére: Bajnokok Sorozata néven indít újabb pénzdíjas versenyt. „Ez is egy kis győzelem volt, hiszen ezzel azt mondják, hogy ez nem rossz ötlet, mi is gyorsan elindítunk valami hasonlót. Ugyan szerintem egy kicsit elkapkodták, de ez is azt mutatja, hogy elindult egy változás, és erre a FINA is kénytelen volt válaszolni valamivel. És most már ők is fizetnek startdíjat, ami előtte sosem volt” – hangzott el Sport7 című műsorunkban.

Hosszú Katinka úgy véli, az ISL-versenysorozat a jövőben akár az olimpia fontosságával is felveheti a versenyt, példaként pedig az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságot és a férfi teniszezők ATP-versenysorozatát hozta fel. „Lehet, hogy eljutunk egy olyan szintre, mint az NBA vagy az ATP, és azt mondjuk, hogy nem feltétlenül az olimpia a legfontosabb, mert az úszónak fontosabb, hogy a ligában szerepeljen, mert ott olyan érték van és olyan értéket kap vissza, hogy neki már az lesz a legfontosabb, hogy mindig ott versenyezzen.”

Az ISL magyar nagykövete hozzátette, hogy a szervezet alapítója, az orosz milliárdos Konsztantyin Grigorisin tervei szerint az edzők is részesülni fognak a pénzdíjból, a versenyzők utaztatását és elszállásolását pedig az ISL fogja finanszírozni. „Megéri majd az úszóknak, hogy eljöjjenek egy hétvégén, és úgy alakítsák a felkészülésüket, hogy ez beleférjen.”

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a műsorban telefonon nyilatkozva ezzel kapcsolatban elmondta, a szövetség örül annak, ha az úszók pénzt keresnek, ráadásul ezekkel a komoly versenysorozatokkal a sportágat folyamatosan napirenden lehet tartani, viszont ha egy versenyző háttérbe helyezi az olimpiát, akkor az állami támogatásról is le kell mondania. „Nem szeretnénk, ha eljutnánk odáig, mint amikor a rúdugró Szergej Bubka azt mondta, hogy az olimpia nem fér bele a programjába. Minden országban az olimpia a fő cél, ehhez igazítanak mindent. Miután Katinka már mindent elért ebben a sportágban, nála más is lehet a fókuszban, de hogy az olimpia ne, az elképzelhető egyszer, de akkor az állami támogatás, a Magyar Úszó Szövetség támogatása meg fog szűnni, hiszen minden az olimpiai felkészülést célozza.”

A 2019-es ISL-szezon tesztidőszak lesz. A tervek szerint az alapszakaszt követően – amely várhatóan hét-nyolc állomásból áll majd – decemberben, Las Vegasban rendezik a döntőt. Hosszú Katinka mellett a brit Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell lesznek az ISL nagykövetei. A sorozat budapesti versenyét a tervek szerint október végén rendezik majd.

További tartalmak