Musorujsag
Élő Eredmények

Az úszószövetség elnöke az olimpiáig nem szeretné látni Shane Tusupot

SzPress Sporthírszolgálat
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke nagyra becsüli Shane Tusup edzői munkásságát, de nem szeretné, hogy az amerikai tréner olyan hazai uszodákban készítse fel versenyzőit, amelyekben a magyar edzők foglalkoznak a válogatott úszókkal.
Shane Tusup a női 400 méteres vegyesúszás döntője alatt a budapesti világkupán 2019. október 5-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Mint arról korábban beszámoltunk, Bujdosó Zsombor és Földházi Dávid után Szilágyi Liliána felkészítését is Hosszú Katinka korábbi edzője és férje veszi át, a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és a 2016-os londoni Európa-bajnokságon ezüstérmes úszó a jövő évi tokiói olimpiáig Tusuppal dolgozik együtt.

Szilágyi a váltással kapcsolatban úgy fogalmazott, már régóta kiégettnek és motiválatlannak érezte magát a sportban, ha pedig nem adódik ez a lehetőség, abbahagyta volna az úszást, Sós Csaba szövetségi kapitánynak ugyanakkor vannak kétségei Szilágyi döntésének helyessége felől.

Az amerikai tréner csapatának vezéralakja jelenleg az olasz Ilara Cusinato, Wladár Sándor pedig nem tudja, hogy Tusup magyar vagy olasz úszókkal szeretné gyarapítani tanítványainak számát. „Mivel hogy négynél nem fog megállni, az a napnál is világosabb” – mondta az SzPress Hírszolgálatnak a MÚSZ elnöke.

Wladár Sándor szerint Cusinato valószínűleg Olaszországban szeretne tréningezni, a magyar úszósport mezőnye ugyanakkor csábító lehet Tusup számára. „Ilaria Cusinato, akire a csapata épül, valószínűleg maradna a szülőföldjén, a magyar úszósport tehetségekben és leendő éremszerzőkben gazdag aranybányája viszont fölöttébb vonzó terep lehet a nyughatatlan amerikai számára. Mondhatni úgy is, hogy egy kifogyhatatlan vadászmező.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás új világcsúccsal lett aranyérmese a dél-koreai 18. vizes világbajnokságon résztvevő, aranyérmet nyert úszók köszöntésén a Duna Arénában 2019. július 30-án.
MTI/Bruzák Noémi

Az úszószövetség elnöke szerint az is kérdés, hogy az amerikai edző tudná-e finanszírozni a magyar uszodák bérleti díját, és ha igen, milyen forrásból. „Nyilván tudja, hogy nálunk az uszodai vízfelület biztosítása nem éppen olcsó mulatság, a pályadíj ugyanis egy órára négy-ötezer forint, de mivel egy pálya többnyire nem elég, a hónap végén közel egymilliós számlát kell rendeznie a bérlőnek. Ha ebbe nem szállnak be a szülők, akkor Tusup valószínűleg jobban teszi, ha olasz földön egyezkedik, amennyiben viszont a magyar válogatott Szilágyi Liliána csatlakozásának köszönhetően, tehát a kiemelt edzői program támogatottjaként valóban hozzájut nyolcszázezer-egymillió forinthoz, máris van fedezet a kiadások egy részére. De támogatók nélkül így is nehéz lesz valóra váltania a nagy terveit” – fogalmazott Wladár Sándor.

Az elnök szerint nem lenne szerencsés, ha Shane Tusup magyar uszodákban, magyar edzők mellett dolgozna, már csak amiatt sem, ahogyan korábban viszonyult a hazai szakemberekhez. Véleményét osztja a világbajnok Kapás Boglárka és Milák Kristóf, valamint a jövő nagy reménységeként emlegetett Kós Hubert trénere is.

„Furcsának tartottam, hogy az elmúlt hétvégén, a Duna Arénában megrendezett világkupán Tusup egyszer csak előttem termett, kezet szorított velem, majd sok sikert kívánt nekem. Ezt eddig se velem, sem a magyar edzőtársaival nem tette meg, ráadásul volt közöttük olyan, akit levegőnek nézett, vagy éppen sértegetett. Azóta is azon tőröm a fejemet, hogy miért éppen most igyekezett kedveskedni. Akkor és ott nem mondhattam el neki, hogy Virth Balázs, Kapás Bogi edzője, Selmeci Attila, a világcsúcstartó Milák Kristóf mestere, hasonlóképpen Magyarovits Zoltán, a fiatal Kós Hubert istápolója szerint sem lenne szerencsés Tusupot a magyar úszók és edzők közelébe engedni. Mert a múltbéli híre, a sokszor elfogadhatatlan viselkedése zavart kelthetne.”

Wladár Sándor hozzátette, a tisztelet és a nagyrabecsülés ellenére csak a tokiói olimpián szeretne találkozni Tusuppal, hogy fogadja tőle a magyar versenyzőknek és edzőknek címzett gratulációkat.

További tartalmak