Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Hosszú Katinka elárulta, mivel lenne elégedett az olimpián

M4 Sport
Hosszú Katinka egyelőre csak abban biztos, hogy a két vegyesúszó számban elindul a jövő évi tokiói olimpián, amelyen egy aranyéremmel már elégedett lenne. A háromszoros olimpiai és kilencszeres nagymedencés világbajnok úszó exkluzív interjút adott az M4 Sportnak, amelyben beszélt a nemzetközi úszóligáról, a magánélet és a karrier összehangolásáról, továbbá az is kiderült, hogy még sosem látta az összes érmét egy helyen.

Az ötödik olimpiájára készülő sportoló a Sporthíradó különkiadásában elmondta, jelen állás szerint a 200 és a 400 méteres vegyesúszáson kívül más számokban is szeretne indulni Tokióban, de ez még változhat, a jövő évi játékokon pedig egy aranyéremmel már elégedett lenne.

„A két vegyesúszó szám adott, ezeken kívül is szeretnék úszni, de ebben nem vagyok száz százalékig biztos. Két vegyesúszó számot leúszni egy olimpián nagyon nagy dolog, hozni két aranyérmet pedig szintén az. Tudom, hogy nagyon magasra tettem a lécet saját magamnak, de úgy gondolom, hogy a riói három arany, egy ezüst olyan kivételes teljesítmény volt, amit én nem fogok alapul venni. Ha egy arany sikerül Tokióban, akkor annak már nagyon örülnék” – fogalmazott Hosszú Katinka, aki elárulta, azért szereti különösen az olimpiát, mert óriási nyomás van a versenyzőkön. „Itt aztán tényleg kiderül, hogy ki az, aki készen áll erre és ki az, aki nem.”

A beszélgetésben szóba került, hogy annyi aranyérmet szerzett a 2012 óta zajló világkupa-sorozatban, hogy összeszámolni sem egyszerű feladat, az összes érmét pedig még sosem látta egy helyen.

„Két magyar szurkoló az egész vasárnap délutánt azzal töltötte, hogy összeszámolta az összes világkupa-győzelmemet. Ők a 200 méter vegyesen aratott berlini győzelmemet számolták a 300. aranyéremnek. De nem mindenki számolta így, úgyhogy körülbelül háromszáznál tartok. Egyelőre direkt nem teszem ki az érmeimet, nem szeretném még egyben látni őket. Egy vödörben, évek szerint vannak eltéve, de egyszerre még én sem láttam őket” – árulta el az úszó, aki 200 méter vegyesen a legutóbbi 66 versenyét megnyerte, ráadásul ebben nincs benne az országos bajnokság. „Ezért nagyon jó, hogy bejöttem ide a stúdióba, mert akkor így én is átnézem a statisztikát” – mondta a monitorra nézve.

A győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntője után a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 6-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az október elején az egyesült államokbeli Indianapolisban elrajtolt International Swimming League úszósorozat következő versenyét Dallasban rendezik a hétvégén. A Hosszú Katinka vezette Iron csapat az ISL első két versenyhétvégéjén még nem szerepelt, Dallasban azonban már bemutatkozik az együttes, amelyben a magyarok közül Hosszú mellett Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Késely Ajna, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Burián Katalin, Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is szerepel, míg a nemzetközi színeket többek között Ranomi Kromowidjojo, Mia Nielsen és Vladimir Morozov képviseli.

„Ez nagyon izgalmas, talán most a legjobb úszónak lenni, hogy ennyi lehetőség, ennyi újdonság van. Ez egy forradalmi dolog, hogy elindult egy profiliga az úszásban. mi már tűkön ülünk, mert két forduló már lement, mi most hétvégén kezdünk Dallasban, utána hétvégén jövünk a Duna Arénába.”

A sorozattal kapcsolatban Hosszú Katinka elmondta, hasonlít az amerikai egyetemi bajnokságra, ahol szintén csapatok versenyeznek egymással.

„Igazából még azt sem tudjuk, hogy mit fogunk úszni, mert azt is az edző állítja majd össze a csapatkapitányok segítségével. Az adott csak, hogy minden csapatból két versenyző fogja képviselni a csapatokat minden egyes versenyszámban. Egy futam lesz minden versenyszámban. Hogy ki mit fog úszni, az attól is függ, hogy hogyan alakulnak a pontok és éppen ki milyen formában van.”

Az ISL-ben négy európai és négy, a világ legjobbjaiból összeállított együttes versenyez egymással, egy csapat három állomáson áll rajthoz, a hat verseny után alakul ki a Las Vegas-i döntő mezőnye.

„Négy csapat jut ki a nyolcból, ami azt jelenti, hogy két európai és két amerikai csapat fog összecsapni Las Vegasban. Úgy gondolom, hogy az Iron csapatának nagy esélye van ott lenni, de nem lesz egyszerű, az európai csapatok most nagyon erősek.”

A dallasi hétvége után, október 26-27-én Budapestre érkezik a világsztárokkal teletűzdelt mezőny, a Duna Aréna pedig látványos show helyszíne lesz.

„Olyan nevek lesznek itt, mint Adam Peaty, Cate Campbell, Ryan Murphy, Nathan Adrian, olyan úszók, akiket nem sokszor látunk itt. Nagy show-val készülünk, olyan hang- és fénytechnikával, ami még nem volt a Duna Arénában.”

Hosszú Katinka a riói olimpián szerzett három arany- és egy ezüstérmével – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Arra a kérdésre, hogy melyik pályafutása legkedvesebb érme, Hosszú Katinka nem tudott egyértelmű választ adni. „Nehéz lenne választani. A 2016-os olimpiai aranyérmem 400 vegyesen, ami világcsússal sikerült, különleges, viszont a budapesti aranyérmek nagyon kedvesek számomra.”

Kérdésre válaszolva Hosszú Katinka elárulta, a karrier és a magánélet közötti egyensúly megtalálása számára az egyik legnehezebb feladat.

„Még mindig tanulgatom, hogy minden a helyén legyen és úgy érezzem, hogy minden fronton úgy tudok helytállni, ahogy szeretnék. Ez szinte lehetetlen, úgyhogy muszáj prioritást felállítani és jelenleg nekem az úszás az első, minden mással sajnos csak annyit foglalkozom, amennyi időm jut rá. Azért egy olimpiai felkészülés sok időt elvesz.”

És hogy milyen az élet világsztárként Budapesten? „Megpróbálok ugyanúgy mozogni, mint bárki más, de azért sokan rám szoktak köszönni és sokan gratulálnak. Vannak olyan szituációk, amikor meglepődök, hogy odajönnek hozzám és van olyan, amikor néznek engem és nem tudom, hogy miért, az a rosszabbik verzió. Az benne a nagyon nehéz, hogy lehet, hogy amikor valaki odalép hozzám, az nekem már aznap mondjuk a huszadik, harmincadik fotókérés és mondjuk éppen ebédelek. Próbálok nem ingerült lenni, mert akivel találkozom, ő valószínűleg engem így fog megismerni abban a pár másodpercben, és neki valószínűleg ez nagyon fontos, úgyhogy próbálok nagyon türelmes lenni. Elnézést kérek, ha esetleg nem lennék az, de egyébként nagyon negatív élményem igazán nem volt soha.”

A műsorban meglepetés is várta Hosszú Katinkát, méghozzá egy 19 évvel ezelőtt vele készült interjú, amelyben elmondta, hogy kislányként nem fogadott szót nagypapájának, Bakos Lászlónak, aki az első edzője volt, a fél hatos kelés után pedig a nap legnehezebb pillanata akkoriban az volt számára, amikor a reggeli edzésen bele kellett ugrani a hideg vízbe. A csaknem húszéves beszélgetésből az is kiderült, hogy ha az úszókarrier nem jött volna össze, valószínűleg kosárlabdázó lett volna belőle. A bejátszásra reagálva Hosszú Katinka elárulta, pályafutása egyik legszebb pillanata az volt, amikor a riói olimpiáról hazatérve nagypapája nyakába akasztotta az aranyérmeket.

Az interjúból az is kiderült, Hosszú Katinkáéknál családi hagyomány, hogy a karácsonyfára az adott év legbecsesebb érmei kerülnek fel. „Idén lesz bőven, szóval idén sem kell befektetni karácsonyi díszekbe” – nyugtatta meg a családot.

További tartalmak