Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka: Januártól egyetlen verseny sem lesz fontos

m4sport.hu
Hosszú Katinka számára a tokiói olimpia minden versennyel szemben elsőbbséget élvez, pályafutása végén pedig azzal lenne elégedett, ha elmondhatná magáról, hogy hatással volt másokra. A 30 éves úszót meglepte, hogy ekkora visszhangot váltott ki az M4 Sportnak adott interjúja, amelyben elárulta, már egy aranyéremnek is örülne a jövő nyári játékokon.

A háromszoros olimpiai bajnok úszó a MOL Csapat honlapjának adott interjúban elmondta, fontos számára a Nemzetközi Úszóliga – amelyben versenyzőként, csapatvezetőként, ötletgazdaként, szervezőként és nagykövetként is érdekelt –, a világkupa összetett versenyét is szeretné megnyerni és a rövidpályás Európa-bajnokságon is el fog indulni, ezeket azonban a tokiói felkészülésnek rendeli alá, amit mindenki elfogadott a környezetében.

„Nem csinálnám, ha csak felmerülne a lehetőség, hogy annyi időt és energiát vesz el az úszástól, ami már negatív hatással lenne az olimpiai felkészülésre. Szerencsére a csapatom, az Iron Swim tagjai is támogatnak, tudják ők is, hogy ez az egész azért jöhetett létre, mert én jól úszom, és ahhoz, hogy ez így menjen tovább, nekem továbbra is jól kell úsznom” – fogalmazott a 30 éves sportoló.

„Januártól egyetlen verseny sem lesz fontos” – utalt a vegyesúszás királynője arra, hogy jövőre már minden versenyre úgy fog tekinteni, mint az olimpiai felkészülés részére. „Mindent a tokiói felkészülésnek rendelek alá!”

Hosszú Katinkát meglepte, hogy ekkora visszhangot váltott ki az M4 Sportnak adott interjúja, amelyben azt mondta, már egy aranyéremnek is örülne a jövő évi olimpián. „Még a családom is megijedt tőle” – árulta el, de hozzátette: továbbra is így gondolja.

“Nem arról van szó, hogy védeni akarom magam a közvélemény nyomásától, de a többi olimpiai címvédőnk nevében is mondom, amikor leszögezem: az embereknek fogalmuk sincs, mennyi munka van egy ezüstéremben, vagy akár egy negyedik helyben is. Itt, az uszodában körbenézel, és látsz száz olyan úszót, akik ölnének nemhogy egy olimpiai éremért, de azért is, hogy döntőt úszhassanak. Ezek után azt hallani, hogy csalódás lenne, ha csak egy aranyat nyernék… Nyilván úgy dolgozom, hogy mindent meg akarok nyerni, és tényleg mindent a felkészülésnek rendelek alá, de őszintén mondhatom, hogy egy aranynak is nagyon tudnék örülni. Aki pedig azt gondolja, hogy az kevés, az gondoljon bele, hányan áldozzák az életüket egy olimpiai éremért úgy, hogy végül nem járnak sikerrel.”

Az interjúban Hosszú Katinka elárulta, visszavonulásakor mivel lenne elégedett. „Azt szeretném, hogy ha egyszer a hátam mögött hagyom az úszósportot, úgy emlékezzenek rám, mint egy olyan figurára, aki pozitív változásokat hozott. Nem a címek, a rekordok vagy az újonnan létrehozott úszósorozat, vagy az úszók érdekében tett erőfeszítéseim a fontosak, hanem azok hatása az emberekre. Ha ezt elérem, maradéktalanul boldog leszek.”

További tartalmak