Musorujsag
Élő Eredmények

Az életveszély sem tántorítja el Mányokit az újabb kihívástól

Az életveszély sem tántorítja el Mányokit az újabb kihívástól

m4sport.hu
Mányoki Attila augusztusban úszta át az Északi-csatornát, ezzel teljesítette az Ocean’s Seven sorozatot. Ezzel ő a 18. ember a világon, aki teljesítette a hét tengerszorosból álló kihívás-sorozatot. Emberfeletti teljesítményéről a napokban könyv jelenik meg, hamarosan pedig elkezdi felkészülését egy újabb kemény próbára.

A hét csatorna átúszásából álló Ocean’s Seven sorozatot összességében 64:33.05 óra alatt teljesítette Mányoki Attila, ami világrekordnak felel meg.

Saját bevallása szerint az augusztusi megmérettetése volt a legnehezebb, amikor az észak-írországi Donaghadee-ból indulva 12:11:20 óra úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál. Voltak pillanatok, amikor szinte az életéért küzdött és rengeteget köszönhetett az őt kísérő csapatnak.

„Felemelő, hogy meg tudtam valósítani ezt az álmomat. Ez az utolsó állomás számomra rengeteg buktatót tartogatott. Számos olyan dolgon kellett átmennem, amivel pályafutásom során soha sem kellett szembesülni, ami nagyon mély nyomot hagyott bennem. A sorozatot az elvárásaim szerint tudtam teljesíteni, ami külön öröm volt számomra.”

Az Északi-csatorna átúszása közben kétszer került olyan állapotba, hogy a csapat segítségét kellett igényelnie. Csak harmadik nekifutásra volt képes teljesíteni a távot.

„Látszólag egy egyéni sportot csinálok, de nekem ugyanúgy csapatban kell gondolkodnom. Az ilyen jellegű erőpróbákhoz nagyon komoly háttérrel kell rendelkezni. Nem csak az edzőkről és segédekről beszélek, ugyanúgy az orvosi csapatról is szól ez az egész. Ilyen szempontból számomra pont ez az utolsó állomás volt az, ahol óriási hálával tartozom azoknak az orvosoknak, akiknek sikerült megmenteniük az életemet. Mondhatom, hogy nekem az egész felkészülés a kórházból indult, szinte újjá születtem és ezeket a dolgokat mentálisan feldolgozni nagyon nehéz volt. A mentális felkészülés sokkal nehezebb volt, ezért volt nagy dolog, ilyen eredménnyel kivitelezni a feladatot.”

(m4sport.hu)

Az, hogy mennyire embert próbáló és veszélyes egy ilyen vállalkozás, arról mindent elmondanak Mányoki szavai.

„A sorozat eddigi szakaszain szerencsés voltam, mert az élővilág túlnyomórészt elkerült, de ez volt az a helyszín, ahol csőstül a nyakamba kapta mindent. Ami buktató vagy veszélyforrás volt az Északi-csatornán, legyen szó a hidegről, vagy az oroszlánmedúzáról, amely az uralkodó élőlény ezen a területen, ezeket mind megtapasztaltam. Gyakorlatilag harmadik nekifutásra sikerült átúsznom Skóciába. Az áramlatokkal is meg kellett birkózom, ami nagyon nehéz volt, de ez már nem befolyásolt annyira, hogy ne tudjam elérni a partot.”

Teljesítményének értékét az is növeli, hogy a 18 teljesítőből ő az egyetlen, aki olyan országból jött, amelynek nincs tengere, ami a felkészülését is nehezítette.

„Nálunk nagyon nehéz felkészülni az ilyen jellegű erőpróbákra, mert azokat a környezeti viszonyokat nagyon nehéz lemakettezni. Túlnyomórészt 13 fokos volt a víz, egyedül a skót parthoz közel volt egy mély árok, ahol 2-3 fokkal hidegebb volt a víz. Ez egy jó egyórás periódust jelentett, 25-26 kilométer megtétele után, amikor az ember már fáradt, mentálisan ez nagyon nehéz volt feldolgozni, ráadásul az is nyitott kérdés volt, hogy a szervezet ezt hogy tudja tolerálni. Pont az ilyen nehézségek miatt a felkészülésemben változtatást eszközöltünk és március elejétől elkezdtem a Velencei-tóban úszni. Nem volt egy felemelő érzés, hogy az első napokban 5-6 fokos vízben úsztam, de szükséges volt ahhoz, hogy a szervezetemet hozzá tudjam szoktatni a körülményekhez.”

Egy hónap pihenést követően elkezdte a felkészülést az újabb kihívásra, amely szinte biztosra vehető, hogy nem az utolsó.

„Már jó ideje bennem volt, csak ez az Északi-csatornás tolódás miatt minden más tervemet is el kellett tolnom későbbi időpontra. Most már végre arra tudok koncentrálni, hogy a jövő év június 17 és 22 közötti periódusban körbeúszom Manhattant, ami nagyjából 50 kilométert jelent. Nekem nagyon fontos állomás ez, mert szintén egy tagja egy sorozatnak, amelynek az a neve, hogy Triple Crown. Ebből az első két állomás már megvan nekem, már csak ez hiányzik ahhoz, hogy kvázi megkoronázzanak. Ez egy verseny, az következő szezont pedig kifejezetten a versenyzésnek szeretném felépíteni, utána elkezdem a felkészülést egy újabb sorozatra, amelyet jelen állás szerint eddig még senki nem tudott megcsinálni.”

A 2018-as és a 2019-es úszásánál is vele volt a helyszínen Szentes Richárd dokumentumfilm-rendező a stábjával. A két alkalommal történtekről készült Ocean’s Seven: Az északi pokol című filmet a Life TV-n lehet majd látni vasárnap 18 órakor.

Szentes arról beszélt, hogy olyan témát kellett megfilmesíteni, amelynek nem volt előzménye, de még cikkek sem nagyon jelentek meg róla. Felelevenítette, Mányoki Attila életmentésének, életben tartásának körülményeit, amikor nem eshetett pánikba, mert tudta: beszélnie kell az úszóhoz, aki akkor már csak a magyar beszédre reagált.

A film a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) által meghirdetett versenyen két kategóriában is a legjobbak között szerepel. Az eredményhirdetés és a díjkiosztó február 3-án lesz Budapesten.

Borítókép: Mányoki Attila (m4sport.hu)

További tartalmak