Közel 130 magyar úszót és edzőt teszteltek koronavírusra

A Magyar Úszó Szövetség megkezdte a válogatott versenyzők és a velük foglalkozó szakemberek tesztelését koronavírusra. Hétfőn közel 130 úszót és edzőt teszteltek kisebb csoportokra osztva, a második mintavétel csütörtökön fog megtörténni. Negatív eredmény esetén az olimpiára készülő úszók – a külvilágtól elzárkózva – a jövő héttől állhatnak újra edzésbe.

Selmeci Attila és Milák Kristóf (Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Anikó)A Magyar Úszó Szövetség megkezdte a válogatott versenyzők és a velük foglalkozó szakemberek tesztelését koronavírusra. Hétfőn közel 130 úszót és edzőt teszteltek kisebb csoportokra osztva, a második mintavétel csütörtökön fog megtörténni. Negatív eredmény esetén az olimpiára készülő úszók – a külvilágtól elzárkózva – a jövő héttől állhatnak újra edzésbe.

Selmeci Attila, Milák Kristóf, Biczó Bence és Márton Richárd edzője – aki szintén átesettt a mintavételen – az SzPress Hírszolgálatnak elmondta, hogy szerinte a jelenlegi helyzetben a sportvilág csak jól jöhet ki a nyári játékok későbbre halasztásából, amihez alkalmazkodni viszont versenyzőnek és edzőnek is embert próbáló feladatot jelent majd.

„Amíg a tesztelés eredményét nem ismerjük meg, edzőtársaimmal együtt csak házi feladatokat tudunk adni a versenyzőinknek, bízni a fegyelmezettségükben és a leleményességükben – hangsúlyozta a 200 pillangó világcsúcstartójaként a tokiói olimpia első számú esélyesének számító Milák mestere. – Több mint megnyugtató lesz a számunkra, ha a tesztelés minden úszó és edző esetében kétszer is negatív eredményt mutat, mert így a versenyzők abban a tudatban ugorhatnak majd a vízbe, hogy nincs közöttük vírushordozó. A megkönnyebbülést és a biztonság még magasabb fokát ugyanakkor csak az jelentheti, ha az úszók egyenesen a lakóhelyükről érkeznek az uszodába, ahonnan az edzés után kitérő nélkül ugyanoda vezet vissza az útjuk. Aki könnyelműsködik, nem tartja magát az aláírt megállapodás kötelmeihez, az nem csupán magát, hanem egy egész válogatottat fertőzheti meg és hozhatja beláthatatlanul nehéz helyzetbe a közösségét” – fogalmazott a Budapesti Honvéd edzője.

Milák, Biczó és Márton jelenleg futással, egyszerű sporteszközökkel és a négy fal között is elvégezhető gyakorlatokkal készülve várja, hogy visszatérhessen a Duna Arénába, Selmeci Attila pedig máris hozzákezdett az olimpiai felkészülés B-tervének elkészítéséhez.

„Versenyzők és edzők eddig jó előre lefektetett edzésterv szerint végezték a munkájukat, világosak voltak a célok, és egyikünkben sem merült fel, hogy vészhelyzet alakulhat ki, ami nem csak Magyarország, hanem szinte az egész világ életmenetét felborítja. Amennyiben a NOB enged a nyomásnak és későbbre halasztja a tokiói olimpiát, az újratervezés nem lesz egyszerű feladat, ezért jómagam már most egy B-terv kidolgozásán tőröm a fejemet. Ha az olimpiát történetesen októberben rendezik meg Tokióban, szinte pontosan úgy, ahogy a japánok ötvenhat évvel ezelőtt egyszer már megtették, akkor ehhez kell igazítani a terhelés adagolását, olyan edzésciklusra építkezve, amely számomra is újdonságot jelent. Fogós kérdés, hogy lesznek-e rangos nemzetközi versenyek addig, és mikorra találnak időpontot az elhalasztott budapesti Európa-bajnokságnak. Ez csak a bennem felmerülő kérdések egy része. Igyekszem a lelket tartani a versenyzőimben, az ő kitartásuktól és felelős magatartásuktól is függ, hogy bennem is tovább ég-e a bizonyítani akarás lángja. Én ezen leszek.” – mondta Selmeci Attila.