Wladár Sándor szerint az olimpia elhalasztása igazságosabb helyzetet szül

Wladár Sándor örül a NOB döntésének, mert az olimpiai elhalasztása igazságosabb helyzetet teremt a csapatba kerülésért. A Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint amúgy sem tett jót senkinek a megrendezés lebegtetése.

„A kör bezárult. Nem lehetett tovább húzni” – mondta az M1-nek, hangsúlyozva, az időhúzás csak frusztrálta a sportolókat, kételyeket támasztott bennük, hogy képesek-e felkészülni, lemaradásban vannak-e a vetélytársakhoz képest.

Megjegyezte, a magyar úszók szempontjából jelképes, hogy épp kedden, a határozat napján kezdődött volna az országos bajnokság, melyeken védett olimpiai csapattagságokért szálltak volna harcba.

Kiemelte, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésétől függetlenül a MÚSZ feladata ezekben a nehéz hetekben is megteremteni a feltételeket, hogy a  versenyzők felkészülése folytatódhasson „Hogy ne kelljen hetekre, hónapokra leállni az edzésekkel, hogy ne keletkezzenek helyrehozhatatlan károk” – melyhez még hozzátette, innen az edzőbizottságon a sor a program újratervezésével. Mindenesetre nehezítő körülmény, hogy az uszodák 95 százaléka bezárt az országban.

„Példátlan helyzet, nyilván nem az a legfontosabb, mi történik a sportban, de nekünk mégiscsak ez a dolgunk” – szögezte le. Elárulta, a válogatott tagjai már átestek a koronavírus-teszteken, a napokban kapják kézhez az eredményeket.

A válogatási elvek ugyan okafogyottá váltak, de Wladár optimálisabbnak tartja, hogy a tokiói részvételért jövőre ismét a medencében küzdhetnek meg az úszók.

„Kifejezetten örülök ennek a döntésnek, mert annak az ötven versenyzőnek, aki A vagy B szinttel harcol, hogy bekerüljön a körülbelül negyven fős csapatba, igazságosabb, hogy kvalifikációs versenyeken indulhatnak.”

Ettől még tisztában van vele, az elmúlt kilenc hónap arról szólt, hogy mostanra csúcsformába hozzák magukat a versenyzők, így most egyesekben nagy lehet a hiányérzet.

„Lelkileg nehéz lesz feldolgozni. Néhány versenyzőnél egészen biztos, hogy életük utolsó olimpiája lett volna” – utalt itt például Cseh Lászlóra, de a sportvezető azt gondolja, kitart még egy évig a világbajnok.

„A fiatalabbaknak az egy év nem olyan átláthatatlan idő. És be is látják, ebben a felkészülési struktúrában és a körülöttünk lévő helyzetben senki nem tudja megcsinálni azt a munkát, ami a dobogó legmagasabb fokáig vezethet.”

A NOB a halasztás bejelenésével egyelőre még nem határozta meg a tokiói játékok új, hivatalos időpontját, csak azt, hogy legkésőbb 2021 nyarán meg kell rendezni.