×

Kapás Boglárka és Kozma Dominik intő példaként tekint magára

A két világbajnoki érmes úszó arra hívta fel a figyelmet, hogy úgy lett pozitív a koronavírus-tesztjük, hogy semmilyen tünetet nem észleltek magukon.

Szerdán a magyar úszóválogatott több tagja megerősítette, hogy valószínűleg megfertőződött az új koronavírussal. Köztük van Kapás Boglárka és Kozma Dominik, akik azt emelték ki, az ő esetük jó példa arra, hogy mennyire fontos az elővigyázatosság még akkor is, ha egészségesnek gondoljuk magunkat.

„A koronavírus-tesztet nem azért kellett elvégeznünk, mert bárki is tüneteket mutatott volna, hanem azért, hogy megnyissák előttünk az uszodákat, és le tudjunk menni edzeni. Senkinek semmi baja nem volt” – nyilatkozta az M4 Sportnak Kozma Dominik.

A Kozma Dominikkal készült beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg:A vb-bronzérmes gyorsúszó első tesztje negatív lett, majd rá három napra, kedden a második már pozitív, amit „vegyes érzelmekkel fogadott”.

„Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva, azért féltem a feleségem is. Szerencsére okosak voltunk, alapvetően nem mentünk sehova, itthon voltunk folyamatosan. Ez egy jó döntés volt, és igazából ezt is tudom javasolni mindenkinek. Az a legfontosabb, hogy tényleg mindenki figyeljen magára, mert sosem lehet tudni, ki pozitív, ki nem. Nekem sincs semmi bajom, semmi jele nem volt, hogy megfertőződtem” – mondta.

Kapás Boglárka volt az első az úszók közül, aki kedden nyilvánosságra hozta pozitív teszteredményét.

„Tegnap tudtam meg, és először sokkolt a hír. Bevallom, el is sírtam magam, de mindenki vigasztalt, és igazából én már legszívesebben tegnap megosztottam volna ezt a nagyvilággal. Legfőképpen amiatt, hogy én is egy példa vagyok arra, hogy pozitív lehet az ember akkor is, ha nincs semmi tünete. Éppen ezért kell nagyon vigyázni. Ha kimegyünk a házból, akkor is felvenni a maszkot, a gumikesztyűt, hogy a lehető legjobban védjük egymást” – fogalmazott a 200 pillangón világbajnok Kapás.

A Kapás Boglárkával készült beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva hallgathatja meg:Hozzátette, mivel Kozmához hasonlóan az első teszt negatív, a második pedig pozitív lett, most egy harmadikra vár, az viszont már biztos, hogy két hétig házi karaténban lesz, bár elmondása szerint sok minden nem változik, hiszen eddig is otthon volt, igaz élelmiszert vásárolni eljárt, amit most már nem tehet meg.

Kapás Boglárka úgy tudja, sokak esetében meg kell ismételni a tesztet, mert „nem egyértelműek az eredmények”.

„És igen, sajnos lettek pozitívak is” – tette hozzá, majd megköszönte a sok biztató és aggódó levelet, ám mint mondta, nem az önsajnáltatás volt a célja (hiszen gyakorlatilag semmi baja nincs), hanem hogy felhívja a figyelmet az esetére.