×

Petrov Iván: Minden évben várjuk az április elsejei szabályváltozásokat

A szakember már hozzászokott, hogy különböző úszó szakportálok minden évben "szabályt módosítanak" április elsején.

Érdekes hír látott tegnap napvilágot, melyet több, jelentős sajtóorgánum is átvett. A swimswam.com úszó szaklap oldalán jelent meg a hír, miszerint a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA több szabályváltoztatást is bevezet a jövőben, elsősorban a mellúszásban lesznek komoly módosítások.

"Minden évben április elsején kijön valami hasonló blődség, vagy náluk, vagy valamelyik hasonló úszó szakoldalon. A mellúszás szinte mindig szerepel ebben, minden évben változik a szabálya. Angolszász területen ez nagy divat, de akik benne vannak az úszásban, tudják, hogy szó se volt róla soha" - mondta érdeklődésünkre Petrov Iván, az utánpótlás úszóválogatott szövetségi kapitánya, az M4 Sport állandó szakértője.

Elárulta, már szinte várják ezeket az áprilisi bejelentéseket, és jókat nevetnek rajta, hogy komoly lapok is átveszik az álhíreket. De ugyanilyen viccesnek találja, hogy utána sokan felháborodnak, pedig ezekben a hírekben olyan kiszólások is vannak, melyeken úszó berkekben csak nevetnek.

"Csak azok a valódi szabálymódosítások, melyeket a FINA technikai bizottsága hoz. Nagyon sok olyan módosítás van ami az embereknek fel sem tűnik. Ilyen például a reklámfelületek szabályozása a versenyző úszósapkáján. De ezekről előtte hosszas egyeztetés zajlik, nem egyik napról a másikra döntik el" - mondta a szakember.