×

Az ISL 10 hónapon át, a tokiói olimpiáig támogatja anyagilag az úszókat

Szeptembertől egészen a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiáig havonta támogatja pénzügyi alapjából a vele szerződésben lévő versenyzőket a Nemzetközi Úszóliga (ISL).

Az ISL pénteki bejelentésében közölte: október 14-től november 17-ig egy edzőtáborból és versenyekből álló öthetes időszakot tervez, ennek helyszínéről később határoznak a világjárvány alakulásának függvényében.

Hosszú Katinka a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, a szolidaritási program sok úszónak jelenthet megnyugvást ezekben a bizonytalan időkben, amikor számos országban kijárási tilalom vagy korlátozás áll fenn a koronavírus-járvány miatt.

„Nekünk, sportolóknak rendkívül fontos átvészelni ezt az időszakot, hogy aztán mindenki képes legyen felkészülni a jövő nyárra” – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú. Hozzátette: a pénzügyi biztonság mellett a tervezett edzés- és versenyidőszak ugyancsak segítség az úszóknak.

A pénzügyi támogatás részleteiről nem szólt az ISL közlése, ám a Swimming World Magazine portál értesülése szerint 320 versenyző részesül havi 1500 dolláros támogatásban.

Az ISL küzdelmeit tavaly rendezték meg először, a sorozat állomásain egyszerre négy csapat küzdött egymással. Együttesenként 12 férfi és 12 női úszó vehetett részt egy viadalon, egy számban klubonként két úszó versenyzett. A helyezések alapján pontokat kaptak a csapatok, így alakult ki a végső sorrend.