Musorujsag
Élő Eredmények

Továbbra is tünetmentes a „szülihetes” Kozma Dominik

M4 Sport
Úgy tűnik, nagyon enyhe tünetekkel átvészelte a koronavírus-fertőzést a 29. születésnapját április 10-én ünneplő Kozma Dominik, aki a pozitív tesztje miatt elrendelt hatósági karanténban egy egész lakást betöltő ellipszis-géppel tartja magát formában.
Kozma Dominik a férfi 200 méteres gyorsúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszó március 31-én jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, így hatósági karanténban ünnepli április 10-én esedékes 29. születésnapját. „Már elkezdődött a szülihét, holnap pedig lesz egy szépen kiöltözős randevúm a feleségemmel a konyhánkban” – nyilatkozta csütörtökön az M4 Sportnak.

Kozma Dominik elmondta, még a harmincadik születésnapja előtt szeretett volna érmet szerezni az olimpián, a tokiói játékok elhalasztása miatt ez néhány hónappal túl fog csúszni a terven, de mindenképpen dobogóra esélyesnek érzi magát 200 méter gyorson. „Az első háromban lettem volna, szerintem ez a jövő évi olimpiára is áll. Az időm és az erőnlétem alkalmas erre, de a legjobb nyolcra, tehát a döntőre egyértelműen.”

A hatósági karantén ideje alatt az édesapja barátjától, Mészöly Gézától kapott ellipszis-géppel tartja magát formában, amely majdnem az egész panellakást elfoglalja. „Nem egy 50 négyzetméteres panellakásba való, a lakás közepén van, elmenni sem lehet mellette. Elállja a bejárati ajtót, de hát úgysem engedhetünk be senkit és mi sem mehetünk ki rajta, úgyhogy egyelőre jól van ez így” – mondta az eszközről, amit meg is mutatott az interjúban.

Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik és Bohus Richárd (b-j) a férfi 4×100 méteres vegyesváltó döntője végén a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az úszó elmondta, a pozitív teszt kiderülése után néhány napig enyhe tüneteket mutatott, de szerinte elképzelhető, hogy ezeket is az első ijedség miatt produkálta. „Én asztmás is vagyok, ami veszélyeztetettebb réteg, de úgy tűnik, át tudjuk vészelni mindenféle maradandó károsodás nélkül. Apró tüneteim voltak, egy-két napig köhécseltem, két napig volt kisebb hőemelkedésem, ráadásul ezek is akkor, amikor kiderült a pozitív teszt, szóval lehet, hogy placebo volt az egész.”

A hatósági karantén alatt Kozma Dominik egyáltalán nem hagyhatja el a lakást, még az ajtót sem nyithatná ki senkinek, de tapasztal furcsaságokat is a szabályokban. „A szemétledobóba is csak a feleségem viheti ki a szemetet, akit annak ellenére nem kezelnek pozitívként, hogy miattam neki is kötelező házi karantént rendeltek el.”

Ráadásul szabálysértés miatt feljelentették, mivel nem volt kiragasztva az ajtajára az az ilyenkor kötelező közegészségügyi matrica, amelyik a feljelentés pillanatában még meg sem érkezett hozzá, és amelyiket később két rendőr hozott ki neki.

Kérdésre válaszolva Kozma Dominik elmondta, az úszás és a mozgás nagyon hiányzik neki, a kora reggeli tréning viszont a legkevésbé sem, mivel nagyon jó érzés a felesége mellett ébredni és nem felébreszteni őt 5:30-kor.

A győztes kínai Szun Jang a férfi 400 méteres gyorsúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 23-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Az interjúban szóba került egyik nagy ellenfele, a háromszoros olimpiai bajnok Szun Jang, akit doppingvétség miatt első fokon nyolc évre eltiltottak. A 28 éves sportolót 2018 szeptemberében szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek.

„Remélem, hogy másodfokon is megmarad ez az ítélet – reagált a témára Kozma Dominik, aki egyetért a nemzetközi Sportdöntőbíróság egyelőre nem jogerős határozatával. – Aki folyamatosan megbukik, de úgy tud folyamatosan nyerni, hogy nincsenek is rossz időszakai, mindig ugyanazt a teljesítményt hozza, ez borzalmasan furcsa és képmutató dolog. Hogy ennyire őszintén lehet doppingolni. Ez semmilyen szinten nem korrekt, én szívem szerint a harmadik lebukása után egy életre eltiltottam volna a sporttól. De talán a nyolc év is elég lesz, nem hiszem, hogy utána vissza fog jönni és csodákat fog tenni. Bár Szun Jangról beszélünk, lehet, hogy 40 évesen is meg fogja úszni a 1:42-t…”

Kozma ugyanakkor hozzátette, neki nem kell azzal foglalkoznia, hogy doppingolnak-e az ellenfelei vagy sem. „Ha azzal a mentalitással indulok neki, hogy doppingoljon csak nyugodtan, én akkor is megverem még tisztán is, akkor sokkal több erőt tudok ebbe beletenni, én innen közelítem ezt meg.”

A remek hangulatú interjúért kattintson a lejátszóra!

További tartalmak