×

Késely Ajna: Úgy érzem magam, mint egy öregasszony

Testileg és lelkileg is megviseli a karatén Késely Ajnát, akinek már nagyon vízhiánya van, ráadásul épp a szárazföldi edzésmunkát tartja legfőbb gyengeségének, az olimpia elhalasztásához viszont optimistán áll hozzá, hiszen amondó, egy évvel idősebb lesz jövőre, és talán egy évvel jobb is.

Úszó ob
A magyar úszóválogatott tagjai két hete nem tudnak medencés edzéseket végezni, miután a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) április 1-jén teljes edzészárlatot rendelt el azt követően, hogy több kerettag is megfertőződött az új koronavírussal.

A MÚSZ határozatában április 15-ig függesztette fel a keretedzéseket, tehát papíron szerdától már ismét medencében készülhetnének, ám Késely Ajna az M1-nek elárulta, még várják a koronavírus-tesztek eredményeit, így továbbra is érvényben marad a zárlat.

„Kedden még volt egy mintavétel, és pénteken is lesz még egy tesztünk, és ha mindenkinek negatív, akkor nagy valószínűséggel április 27-től már tudunk úszni” – nyilatkozta szerdán Késely.

A háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úgy tudja, a keretet két részre osztják, a csapat egyik fele Balatonfűzfőn, a másik a Duna Arénában készülhet majd, de csak szigorú feltételekkel: házi karanténban kell maradniuk és konditermet sem látogathatják, bár ez utóbbit aligha hiányolja majd, mert nagyon vízbe vágyik már.

„Már nagyon vízhiányom van, meg érzem azt a testemen, hogy nincs minden izmom átmozgatva. Bevallom őszintén, emiatt a húzás-halasztás miatt eléggé motiválatlan lettem, de azért próbálok minél többet mozogni – fogalmazott a 18 éves úszó, aki nincs oda a szárazföldi edzésekért, sőt meg is viseli. – Kicsit az ízületeimen érzem, hogy megterhelődtek, de nyilván lazítással meg egyéb feladatokkal meg lehet oldani, hogy ne fájjon semmim. De tényleg úgy érzem magam, mint egy öregasszony.”

Persze nem csak az edzések körül forog az élete: sokat van családjával, középiskolai tanulmányaival is haladt a karantén ideje alatt (előre tudta hozni az olimpia miatt halasztott érettségijét), de olvasásra és kedvenc sorozataira is a szokásosnál több ideje van.

Késely a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként, 14 évesen vett részt a riói olimpián, ahol emiatt kicsit idegenül mozgott. Részben ezért várta annyira a tokiói játékokat, a halasztás hírét viszont felemásan fogadta, hiszen „egy évvel idősebb lesz jövőre, és talán egy évvel jobb is”.

Amondó, hasznára váltak az évek: sokat tanult magáról, megismerte az igazi ellenfeleit és saját határait is, és „már nagyjából tudja a receptet, hogy egy olimpiai döntőbe hogyan kell bekerülnie”.

„Nyilván nem mondhatom még ilyen fiatalon, hogy apró dolgokra kéne odafigyelnem – válaszolta a hiányosságait firtató kérdésre. – A bukófordulókra és a kidelfinezésekre gondolok, és legfőképpen a szárazföldi edzésekre, ami nekem mindig egy gyengeség volt, és az ellenfeleimet látva nekem is e téren kéne fejlődnöm. Meg hát amit még össze kell tennünk az olimpia előtt, az a mentális felkészülés.”