Musorujsag
Élő Eredmények

A halasztással csak közelebb került az olimpiához a 17 éves csúcstehetség

A halasztással csak közelebb került az olimpiához a 17 éves csúcstehetség

SzPress/m4sport.hu
Nemcsak egyre gyorsabb, hanem egyre magasabb is a magyar vegyesúszás nagy tehetsége, a 17 esztendős Kós Hubert, akinek a versenyek sorozatos törlése miatt idén két Európa-bajnoki szerepléséről is le kellett mondania, ám edzője szerint a sok rosszért jövőre az első olimpiája kárpótolhatja.

Az Szpress Hírszolgálat beszámolója szerint a korosztályos csúcsokat tízesével döntögető Kós Hubert zökkenőmentesen állt vissza a edzésbe a koronavírus-járvány miatti uszodastop után, ám ez csak némi vigasz volt azok után, hogy elmaradt a számára vízválasztó májusi, budapesti Európa-bajnokság.

„Azt is nagyon sajnáljuk, hogy nemcsak a budapesti Eb maradt el, hanem a skóciai ifjúsági Európa-bajnokságról is le kellett mondani, ahol Hubert ott lehetett volna az éremvadászok között. Kétségtelenül, hiszen a 18 évesek és annál fiatalabb úszók európai rangsorában a 200 és a 400 vegyesen is ő volt a listavezető, egészen addig, amíg le nem fújták a versenyeket. A kétszázas 2:01.5-ös eredménye tekintélyt parancsoló teljesítmény volt, amiért nagyon keményen meg kellett dolgoznia” – nyilatkozta edzője, Magyarorovits Zoltán.

„Hubi” mestere azonban úgy gondolja, tanítványa egyike azoknak a sportolóknak, akiknek új esélyt adhat a tokiói olimpia elhalasztása, hiszen az az egy év is nagyon sokat számíthat, mert ez idő alatt nem csak tizedeket, hanem másodperceket faraghatnak le az egyéni csúcsaikból, így a világranglistán elfoglalt helyükön is sokat javíthatnak.

„Egyre nagyobb esélyét látom annak, hogy az olimpiai bemutatkozásra nem négy, hanem csak egy évet kell várnunk – folytatta a mester. – Olyan versenyzővel hozott össze a sors nyolc évvel ezelőtt, aki mindig is kitűnt a szorgalmával, aki gyors és robbanékony, a vízfekvése kiváló, a technikája pedig egyre inkább „nagyos”. Sikerült felpakolnia magára néhány kiló izmot, a férfivá érés jelei is egyre inkább felfedezhetők rajta. Kezd összeállni az a kép, amire az edző csak optimistán tekinthet. Megint nőtt egy kicsit, lehet már 194 centi magas, a jókora tenyerei és 46 és feles lábai hatalmas előnyt jelentenek számára a tempózásban. Hogy mekkora tehetség, azt az is bizonyítja, hogy két éve Milák Kristóf és Bernek Péter korosztályos magyar rekordját is meg tudta javítani. A helyzetet most még sem mondhatom rózsásnak, mert egyre inkább érezhető a nagy versenyek hiánya, azok a célok, amikért érdemes nekifeszülni és kitartani. Ezért is örülünk annak, hogy ezen a héten folytatódik a háziversenyek sorozata a Duna Arénában, a szövetség pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy júliusban a Margitszigeten egy olyan erőpróba is lehessen, amire érdemes formát időzíteni, ami felpaprikázza a versenyzőket”– fogalmazott az SzPressnek Magyarovits Zoltán.

További tartalmak