×

Tőle szokatlan módját választotta a felkészülésnek Cseh László

A kemény úszóedzések helyett mostanában a szárazföldi munkára és az eddig elhanyagolt gyógytornára helyezi a hangsúlyt Cseh László, aki nem veszi félvállról a július 24. és 26. között, a Margitszigeten megrendezésre kerülő nemzetközi úszóversenyt, de csúcsra sem járatja magát a négy nemzet úszóit felvonultató megmérettetésen.

„Örülünk a lehetőségnek, de Plagányi Zsolttal, az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy most semmi jó sem származna abból, ha megkísérelnénk kihegyezni a formámat, mert arra majd csak a decemberi országos bajnokság előtt lesz szükség – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Cseh László. – A célom pusztán az, hogy jól érezzem magamat a vízben és végre egy olyan környezetben lehessek, amiben utoljára februárban, a belgiumi előkészületi versenyen volt részem. Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy a kemény úszóedzések helyett mostanában a szárazföldi munkára helyezzük a súlyt, ami azt jelenti, hogy napi másfél órát erősítek és nyújtok. Ehhez jön még a gyógytorna, amire két okkal is szükségem van. Egyrészt a korom, az élsportban eltöltött közel két évtizedes gyűrődés miatt, másrészt azért, mert korábban azokat az izmokat is rendszeresen foglalkoztatnom kellett volna, amelyek az elhasználódást és a kóros elváltozásokat előzik meg. Sajnálom, hogy fiatalabb éveimben hanyagoltam ezeket a foglalkozásokat, aminek a levét most iszom meg.”

Cseh úgy gondolja, hogy a szövetség nem kis erőfeszítésével megvalósuló „Négy Nemzet Úszóversenyen” elsősorban a vegyesúszó számokban kell könnyed erőfelmérőt tartania, mert így minden úszásnemben kipróbálhatja magát, egészen pontosan azt, hogy mire képes félerős edzésekkel.

„Elismerésre méltó, hogy miközben a fél úszóvilág arra vár, hogy történjék már valami, íme, itt van egy olyan kihívás, amire csak csettinteni lehet. Ráadásul számomra a helyszín, a 2006-ban bemutatkozott margitszigeti Széchy Tamás Sportuszoda még szép emlékeket is idéz, hiszen 200 és a 400 vegyesen is Európa-bajnok lettem, ráadásként a 200 háton egy ezüstérmet is sikerült behúznom.”

Plagányi Zsolt úgy tervezi, hogy ha lesz még egy harmadik tesztverseny is a Duna Arénában  a nemzetközi erőpróba előtt, tanácsolni fogja a tanítványának, hogy ezt a lehetőséget se hagyja ki, attól függően, hogy a versenyprogram miből áll.

„Meglepett, hogy az országos bajnokságot december közepén készülnek megrendezni, azaz körülbelül három hónappal a jövő évi ob előtt – folytatta Cseh, aki egészen biztos, hogy mindkét csatározáson a mezőny rangidőse lesz, hiszen december 3-án a 35. életévét is betölti. – Ez az esztendő már csak ilyen, feje tetejére állt a világ, de legalább lesz egy olyan megmérettetés, ahol a jövő évi olimpiai játékok kihívásának előszelét is érezni fogjuk” – fogalmazott a válogatott keret rangidőse, aki a következő ISL pénzdíjas versenysorozatra nem kapott meghívást.