Musorujsag
Élő Eredmények

Sós Csaba: Vannak motivációs problémáink, de másnak is

M1
A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint egyelőre semmit nem lehet tudni arról, hogy milyen hatása lesz a versenyzőkre a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett leállás.

„Mint ahogy az egész vírusjárvánnyal kapcsolatban, itt is a sötétben tapogatózunk. Olyan helyzetben vagyunk, amilyenben még nem voltunk” – mondta Sós Csaba az M1-nek nyilatkozva.

A kapitány hozzátette, az olimpia elhalasztása miatt a válogatott tagjainál tapasztalható némi motivációhiány, ugyanakkor más okoz problémát a fiatal sportolóknál és megint más az idősebbeknél.

„Cseh Lászlónak egyetlen dolog hiányzik az életéből, egy olimpiai arany, ő erre tesz fel mindent, nem róható fel neki, ha őt egy Európa- vagy akár egy világbajnokság már nem hoz lázba. A fiataloknak ugyanakkor egy töretlenül felfelé ívelő pályafutást kell szüneteltetni kevéssel azután, hogy belekóstoltak a sikerbe és nagyon rövid idő alatt be is teljesedhetett volna a pályafutásuk. De ezzel minden ország minden sportágában így vannak, nem vagyunk kivételek – mondta a szakember, aki szerint jelenlegi helyzet egyik nehézsége, hogy valós célt tűzzenek ki a versenyzők számára. – Hozzá vannak szokva, hogy napra pontosan meg van nekik mondva, mikor kell a csúcsot úszni, most pedig nem látják, hogy ennek mikor lehet realitása, ahogy mi sem. Úgyhogy most maradt a napi hat-nyolc óra munka, és nincs ott a vége, amiért az egészet csinálják.”

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: musz.hu)

A nagy úszónemzetek közül Sós Csaba szerint az amerikaiaknál rosszabb a helyzet, mint nálunk. „Bezártak az egyetemek és az uszodák, gyakorlatilag nem tudnak edzeni. Ráadásul ott a járvány is más méreteket ölt, mint Magyarországon. Az oroszok szerintem kevésbé fognak ebből vesztesen kijönni és mi is ezek közé fogunk tartozni. Ausztráliáról tudok a legkevesebbet, de nyilván ott is komolyan veszik a járványt és nem zavartalan a felkészülés.”

A koronavírus-fertőzésen átesett magyar úszókkal kapcsolatban Sós Csaba úgy fogalmazott, hogy ahogyan magáról a vírusról, úgy a hosszabb távú hatásairól is nagyon keveset lehet tudni, ezért indokolt az óvatosság. „Ismeretlen természetű a vírus, még nincs ellene oltóanyag, és amíg nincs, addig ez a mizéria fenn is marad. Jobb ezt komolyan venni, mert hiába voltak a pozitív teszt ellenére tünetmentesek a versenyzőink, ráadásul plazmát sem tudtak adni, mert immunreakciót sem váltott ki belőlük, de nem tudhatjuk, mi lett volna, ha a fertőzöttség állapotában edzenek, mennyire érinti az immunrendszerüket, az alkalmazkodási rendszereiket. A szövetség ezért vette ezt komolyan az első perctől kezdve.”

Jövő péntektől vasárnapig magyar, cseh, lengyel és osztrák úszók részvételével nemzetközi versenyt rendeznek a Margitszigeten. Sós Csaba tájékoztatása szerint a magyar válogatott teljes egészében képviselteti magát a viadalon. A hazai versenyzőknek előfutam-rendszerű lesz a viadal, közülük a két legjobb kerül a döntőkbe, ahol a meghívott nemzetek két-két úszóval képviseltetik magukat. Elárulta: a csehek és az osztrákok mellett eredetileg a németek jöttek volna, helyettük végül a lengyelek érkeznek. „Egész más ugyanazokkal az arcokkal versenyezni, akikkel napi hat órát együtt töltök, itt legalább lesz egy-két idegen arc.”

Az őszi versenynaptárt illetően a kapitány elmondta, a tradicionális hazai viadalokat a szokásoknak megfelelően rendezik meg. A koronavírus-járvány miatt elhalasztott országos bajnokságot december 8-12. között tartják meg Kaposváron.

További tartalmak