Musorujsag
Élő Eredmények

Dressel világcsúcsaival az élről várja a döntő folytatását a Cali Condors

Dressel világcsúcsaival az élről várja a döntő folytatását a Cali Condors

mti
A Cali Condors áll az élen a Duna Arénában zajló Nemzetközi Úszóliga döntőjének első napja után, melyen az amerikai Caeleb Dressel két rövidpályás világcsúcsot úszott.

A kétszeres olimpiai és 13-szoros nagymedencés világbajnok azok után, hogy hétfőn 100 méter vegyesen ért el 50 másodpercen belüli világrekordot, ezúttal 100 méter pillangón és 50 méter gyorson faragott az eddigi legjobb időn. A Cali Condors 24 éves sztárja előbbi számban 47.78 másodperccel csapott a célba, ezzel elsőként törte át a 48 másodperces határt. A korábbi csúcsot a dél-afrikai Chad Le Clos tartotta 48.08-cal, melyet a 2016-os rövidpályás világbajnokságon ért el. Utóbbi számban Dressel 20.16 másodpercre javította a tavalyi ISL-fináléban saját maga által felállított 20.24-es csúcsot.

A finálé egyetlen magyar résztvevője, Jakabos Zsuzsanna – a címvédő Energy Standard színeiben – 400 méter gyorson hatodik, 200 méter háton hetedik lett.

Az orosz Kliment Kolesnyikov a 4×100 méteres vegyesváltó első tagjaként férfi 100 méter háton 48.58 másodperces világcsúcsot úszott, kereken három tized másodperccel javította meg a kínai Hszü Csia-jü 2018-as 48.88-as rekordját.

A Cali Condors a vasárnapi zárás előtt 267 ponttal áll az élen, az Energy Standard 239,5-tel, a London Roar 199,5-tel, a LA Current pedig 177-tel követi.

Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban 12-12 férfi és női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyezhet, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend.

Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni alapvetően – ugyanakkor ha valaki bizonyos előnnyel nyert, akkor pontokat rabolhat a többiektől –, míg a váltók dupla szorzóval járnak. Az úgynevezett csillagszóró futamban pedig – amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny – akár triplázni is lehet.

A sorozat második szezonja a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött, tíz csapat részvételével zajlik a Duna Arénában. A Magyarországra érkező sportolóknak az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan „buborékban” kell élniük. Az alapszakaszban tíz fordulót rendeztek, az elődöntők után pedig most zárul a sorozat.

További tartalmak