Az év legkeményebb edzőtáborában vannak a magyar úszók

A muszlim naptárhoz, és már az olimpiai menetrendhez is igazították a magyar úszók dubaji edzőtáborát

Biztonságban érzik magukat és nagyon elégedettek az edzéslehetőségekkel a magyar úszóválogatottak Dubajban, ezért máris azt tervezik a szakemberek, hogy ha letelt a mostani három hét, rövid budapesti tartózkodás után azonnal visszatérnek a Közel-Keleti országba.

Amint az SZPress Hírszolgálat beszámolójából kiderül, mind a kilenc úszó, köztük a világbajnok Kapás Boglárka és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás is gyorsan megbarátkozott a három órás időeltolódással, és kezdenek ráállni arra az edzésbeosztásra is, amely nagyjából olyan, mint amilyen a tokiói olimpiai úszóversenyek menetrendje lesz.

„Nagyszerű szállodában helyezkedtünk el, 8-10 perc alatt tudunk eljutni abba a jól felszerelt sportközpontba, amelynek az uszodája mellett minden igényt kielégítő edzőterme is van. A medence érdekes kialakításának köszönhetően egyszerre van 50-es és 25 méteres vízfelületünk, a nyolc sáv közül csupán egyet kell megosztania a kis csapatunk két legfiatalabb tagjának" - mondta Turi György, a Kőbánya SC vezetőedzője, egyszersmind a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke a hírszolgálatnak.

Elmondta, kellemes az idő, napközben 24-26 fokot mutatnak a hőmérők, ezt kihasználva a versenyzők a pihenő idejük egy részét a szálloda teraszára kiülve napozással tölthetik. Mielőtt valaki ebből a leírásból arra következtetne, hogy hű de jó dolga van Dubajban a magyar úszóknak, idén is a január-februári az év legkeményebb edzőtábora, amelynek az alapállóképesség fejlesztése az elsődleges célja.

A Dubajban tartózkodó edzők ragidőse beszámolt jelenlegi legsikeresebb tanítványa, a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok és junior VB aranyérmes Késely Ajna napi munkájának mennyiségéről is.

„Ajna délelőttönként 7.5, esténként 6.5 kilométert hagy maga mögött, ehhez jön még másfél óra erősítés, nyújtás és lazítás. Most még virgonc, de a harmadik hét végén ő és a társai is viharos sebességgel igyekeznek majd az ebéd után a szobájukba, hogy pihenhessenek egy-két órát" - mondta Turi.

Az edzések beosztását a muszlim naptárhoz kellett igazítaniuk, illetve egy kicsit felforgatniuk. Az úszók vasárnap teljesítik az otthoni hétfői feladatukat, hétfőn a keddit, kedden a szerdait, és így tovább egészen szombatig, amikor a pihenőnapjukat élvezhetik. Esténként 8-tól 10-ig tartanak a gyakorlások, másnap délelőtt 9-től fél 12-ig. Ez az edzésbeosztás már a tokiói olimpiai játékok versenyprogramját modellezi.

A magyar úszók a szállodában az ebédet és a vacsorát is egy olyan különteremben fogyaszthatják el, ahol rajtuk kívül senki nem tartózkodhat. A szállodában és az utcákon is kötelező a maszkviselet, a versenyzők ellenőrzése rendszeres. Remélik, hogy mindenki egészségesen tér majd haza.