Négyezerötszáz fős, szigorú buborékba költöznek a budapesti vizes-Eb résztvevői

Buborékba kell költöznie a május 10-én kezdődő budapesti vizes Európa-bajnokság összes résztvevőjének, a szigorú szabályok alól pedig nem lesz kibúvó – számolt be az SzPress Sporthírszolgálat.

A vizes-Eb versenyeit az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti élőben.

A koronavírusjárvány első hulláma miatt tavalyról elhalasztott kontinensviadalra az Európai Úszó Szövetség (LEN) tagországai váratlanul nagy érdeklődést tanúsítanak, így még az sem kizárt, hogy részvételi csúcs születik az Európa-bajnokságok 1926 óta íródó történetében.

„Amikor a LEN tagszövetségeitől azt kértük, hogy jelezzék a részvételi szándékukat és ezzel együtt azt is, hogy készek-e elfogadni a szokásostól eltérő lebonyolítás szigorú előírásait, legfeljebb 35 igenre számítottunk – idézi az SzPress Sporthírszolgálat Szántó Dávidot, a budapesti verseny szervező bizottságának vezetőjét. – Nem kis meglepetésünkre szerda estig az 52-ből már 49 tagország szövetsége tudatta velünk, hogy ott akar lenni a versenyzőivel az Európa-bajnokságon, többen már az utazásuk megszervezését is elkezdték. Számításaink szerint 2500 versenyző és a felkészítésükben résztvevő szakember érkezésére kell felkészülnünk. Ők azok, akiknek a mozgástere a Duna Arénára, a szomszédos Dagály Fürdő 50 méteres medencéjére, a nyílt vízi versenyeknek otthont adó Lupa-tóra, valamint a számukra fenntartott öt szállodára fog leszűkülni.”

A buborékba azonban nemcsak a nemzeti szövetségek Budapestre érkező tagjainak kell bezárkóznia, hanem mindazoknak, akik a szervezésben vesznek részt, az eseményről tudósítanak, vagy éppen az egészségügyi és a biztonsági szolgálat tagjaként végzik a feladatukat a versenyek színhelyein, valamint a hivatalos szállodákban.

A május 10-én kezdődő és 23-án záruló versenysorozat a medencés, a nyílt vízi és a szinkronúszás, valamint a műugrás legjobbjai számára biztosít régen várt lehetőséget. Említést érdemel, hogy a Lupa-tónál a férfi és a női 10 kilométeren rajthoz állók közül az első helyezettek „személyre szóló” olimpiai részvételi jogot érdemelnek ki.

„Célunk az, hogy a megváltozott körülmények között is a szokásos magasszínvonalú rendezéssel érdemeljük ki az úszóvilág elismerését. A lebonyolításban ezúttal is fontos szerep vár arra a mintegy 150 lelkes és fegyelmezett önkéntesre, akiknek a toborzása már megkezdődött, és akiknek a jelentkezését a sportonkent.hu címen várjuk. Tudjuk, hogy másfélszáznál is több, 18. életévét már betöltött önkéntesre lenne szükségünk, de az Európa-bajnokság egyetlen nagy buborékja 4500 férőhelyes, minden további bővítés a biztonság rovására menne” – tette hozzá Szántó Dávid.