Musorujsag
Élő Eredmények
×

Milák Kristóf: A jóslat – a pillangóúszás új királyának felemelkedése az M4 Sport dokumentumfilmjében

Milák Kristóf: A jóslat – a pillangóúszás új királyának felemelkedése az M4 Sport dokumentumfilmjében

MTVA közlemény
„A világ megszűnt forogni egy pillanatig az egész úszósportban, mert olyan valami történt, ami még nem volt és nem tudjuk mikor lesz legközelebb” – hangzik el a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnökétől Milák Kristóf világbajnoki teljesítménye kapcsán abban a dokumentumfilmben, amelyet Tóth Bálint és az M4 Sport stábja készített, végigkísérve első felnőtt magyar bajnoki címének megnyerésétől a tokiói olimpiai aranyéremig. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitányának jóslata indította el azt négy éven át tartó forgatást, melynek eredményeként megszületett egy rendkívül egyedi és soha nem látott felvételekkel gazdagított film. Bemutatja, miként teljesítette be a jóslatot és emelkedett fiatalon az úszólegendák közé Milák Kristóf. Az M4 Sporton december 6-án és 7-én képernyőre kerülő, az m4sport.hu-n is látható Milák Kristóf : A jóslat című filmben megszólalnak a sportoló mellett riválisai, edzői, csapattársai és szülei is.

„A 2017-es márciusi debreceni országos bajnokságon, amikor Milák Kristóf megnyerte élete első felnőtt magyar bajnoki címét 100 méter pillangón, Sós Csaba szövetségi kapitány nevetve azzal jött oda hozzánk egy bajnokságot záró interjúra, hogy »figyeljetek rá, ebből a gyerekből nagy bajnok lesz még«. És mi így tettünk, Korsós Kristóf kollégámmal figyeltünk rá” – mesélte a dokumentumfilm inspirációjául szolgáló jóslatról a rendező, Tóth Bálint, az M4 Sport szerkesztője, aki már korábban is készített a csatorna számára kiemelkedő filmet, a labdarúgó-válogatott 2021-es Európa-bajnokságra történő kijutásáról készült Zaj a csendben című alkotásért megkapta a MSÚSZ Nívódíját.

A jóslatot követően kezdődött a munka, amely során az M4 Sport stábja négy éven keresztül figyelte, kísérte, követte Milák Kristófot. Forgattak a legnagyobb versenyeken és a kulisszák mögött is, folyamatosan készítettek interjúkat szüleivel, edzőivel, úszókkal és riválisokkal.

fotó: MTI

A dokumentumfilm középpontjában Milák Kristóf, mint sportoló áll, de fény derül arra is, a pályafutását eddig végigkísérő szereplők milyen embernek látják őt. Milyen a gondolkodása, a motivációja, kiktől fogad el tanácsot vagy kiktől nem. A filmben megszólal volt edzője, Selmeci Attila, továbbá Biczó Bence, Gyurta Dániel, Kenderesi Tamás, vagy éppen az olimpiai bajnok Chad Le Clos.

„A világ megszűnt forogni egy pillanatig az egész úszósportban, mert olyan valami történt, ami még nem volt és nem tudjuk mikor lesz legközelebb” – mondta az M4 Sportnak Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke arról a pillanatról, mikor Milák 2019-ben, mindössze 19 évesen világcsúccsal lett világbajnok Kvangdzsuban.

„Ez egy sporttörténeti pillanat volt, hiszen egy olyan világcsúcs lett megdöntve, amiről senki sem gondolta, hogy valaha megdöntenek” – emlékezik vissza a filmben Milák Kristóf, Michael Phelps 2009-es rekordjának átírására, és egyben azt is bevallotta: a verseny délelőttjét játékkal, pingpongozással töltötte.

Az ezt következő időszak azonban nem volt egyszerű számára, hiszen elkapta a koronavírust, és a betegség sokáig rányomta bélyegét olimpiai felkészülésére.

2021-ben fokozatosan egyre jobb formába került, ám Tokióban sem zajlottak tükörsimán az események, közvetlenül a 200 pillangó döntője előtt történt egy emlékezetes malőr, amely befolyásolta teljesítményét. „Azért voltam csalódott, mert nem tudtam magamból a legtöbbet kiadni. Ez ment át elégedetlen idegességbe” – magyarázta a még szüleit is meglepő, érzelemmentes reakciójának okát, miután megnyerte az olimpiai aranyat.

fotó: MTI

„A film vázát három jóslat adja, amelyek Milák Kristóf elmúlt négy évét végigkísérték. Visszagondolva, ezek már szinte alapvetések, viszont meglepő, ki, hogyan, és mikor jelentette ki róla először ezeket a jóslatnak tekinthető tételeket. A felidézett rengeteg versenyszituáció és élethelyzet mindegyike mutat Kristófból egy olyan szeletet, amiket összerakva megérthetjük, Tokióban az olimpiai győzelem pillanatában látszólag miért nem örült a sikernek, mi húzódott meg Selmeci Attilával való kapcsolata mögött, amit a média gyakran kezelhetetlen ellentétnek állított be, vagy mi előzte meg a híres 2019-es világcsúcs döntését” – mondta a filmről Tóth Bálint, akinek célja az volt, hogy dokumentálják és megőrizzék az utókornak egy csodálatos karrier kezdetét.

A film végén elhangzik egy újabb jóslat is szintén Sós Csabától a magyar úszó válogatott kapitányától: „Párizs lesz az igazi olimpiája”.

Hogy ez beteljesedik-e, három év múlva kiderül.

Addig is:

Milák Kristóf: A jóslat – december 6-án 22.20-kor és december 7-én 18.15-kor az M4 Sporton.

forrás: M4 Sport
Borítókép: forrás: M4 Sport

További tartalmak