Musorujsag
Élő Eredmények

Milák Kristóf: A film döbbentett rá, milyen iszonyatos súly volt rajtam, mennyi táskát cipeltem

Milák Kristóf: A film döbbentett rá, milyen iszonyatos súly volt rajtam, mennyi táskát cipeltem

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Az M4 Sport december 6-án, hétfőn, 22.20-kor mutatja be a Milák Kristóf: A Jóslat című, saját gyártású dokumentumfilmjét, amely 2017-től egészen a tokiói beteljesülésig kíséri végig a pillangóúszás Európa-, világ- és olimpiai bajnokának kivételes és tanulságos történetét. A premier előtt Milák Kristóf az m4sport.hu-nak adott interjúban mesélte el, milyen volt megélni a négy éven át tartó forgatást, mit tanult önmagáról a róla készült filmből, de őszi edzőváltásáról, új céljairól és egy rá váró operációról is beszélt.

Pénteken hivatalosan is megerősítették, amit már sejteni lehetett: kihagyja a decemberi rövidpályás világbajnokságot. Mennyire fájt lemondani az idei év utolsó nagy versenyéről?
Kettős érzéseim vannak. Az egyik oldalról nagyon sajnálom, hiszen imádok versenyezni és felkészülni a versenyekre, főleg most. Az edzőváltás miatt nagyobb tüzet érzek magamban, sokkal több lelkesedésem van, nagyobb örömmel készülök, jobban érzem magam edzéseken.

Pontosan mi az oka, hogy nem áll rajtkőre Abu-Dzabiban?
Novemberben, közvetlenül a kazanyi rövidpályás Európa-bajnokság után és az országos bajnokság előtt két PCR-tesztemből a második pozitív lett. Tíznapos hatósági karanténba kerültem, de ezalatt nem voltam beteg, nem produkáltam semmilyen Covid- vagy egyéb betegség tüneteit. Azonban, ha ott van az embernél egy pozitív teszt, főleg ha élsportoló, aki a testéből él, érdemes odafigyelni, mert ha nem veszem komolyan, a későbbiekben visszaüthet. Ha elkezdtem volna komolyabban edzeni, fél évvel később akár szövődményekhez is vezethetett volna, ezért döntöttünk úgy, mindenképpen biztonsági játékot játszunk.

Kettős érzéseket említett. Mi az érem másik oldala?
A kihagyás viszont kapóra jött, most meg tudom magam operáltatni azzal a problémámmal, ami már három-négy éve húzódik, és amiből adódóan légzési nehézségeim voltak, terhelésnél nem kaptam elég levegőt, nem volt rendben az oxigéncserém, nem bírtam annyit.

Egy orrsövény- és orrmandula műtét vár rám decemberben.

Most jutottam el arra a pontra, hogy szeretném megcsináltatni, tekintettel arra, van rá időm és lehetőségem, mivel az év végi verseny számomra elmarad. Szerencsére egy olyan időszakot tudtunk választani, ami nem ütközik semmivel. Számomra ez egy hosszú távú befektetés.

fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez a beavatkozás mekkora kihagyást jelent? Mikor térhet vissza a medencébe?
A műtét néhány hetes kihagyást jelent. Most nem hajt a tatár, örülök, hogy van egy kis szabadidőm, három-négy éve próbálok alkalmas időszakot találni és most jött el az a pont, hogy már én is érzem a szükségét, nem kellemes együtt élni ezzel a problémával, elég nagy befolyással van a mindennapjaimra és a teljesítőképességemre. Januártól vissza tudok állni a teljes értékű edzésekre, ami elegendő időt biztosít arra, hogy felkészüljek a májusi, hosszúpályás világbajnokságra. Minden adott lesz ahhoz, hogy ugyanolyan jól tudjak úszni, mint bármikor máskor.

A TheVR YouTube-oldal Timeout podcastjében beszélt az asztmájáról is, amit a tavaly őszi koronavírus-fertőzése erősített fel, és gyógyszeres kezelés alatt áll.
A 2020 novemberi koronavírus-fertőzésem után volt egy pulmonológiai vizsgálat, amely után azt mondták az orvosok, hogy asztmám van. 2021 év eleje óta használok asztmapipát, de tudom, ezek a gyógyszerek csak átmenetileg jelentenek megoldást, amíg ezt egyszer rendesen nem kezeltetem. A két probléma valahol összefügg, persze nem vagyok orvos. Remélhetőleg, műtét után sokkal könnyebben tudok majd levegőt venni, sokkal hatékonyabban tudok majd edzeni, sokkal jobb minőségben tudok pihenni. Ezeket eddig mind korlátozta a nehezebb légzés.

Szeptemberben, a tokiói olimpiát követően, nyolc év közös munka után elváltak útjaik edzőjével, Selmeci Attilával, aki egy interjúban elég kemény dolgokat fogalmazott meg önről, miszerint nem az előnyére változott és nincs önben alázat. Tudatosan nem reagált nyilvánosan ezekre a kijelentésekre?
Igyekszek mindig kimért és megfontolt maradni. Hozzátenném, egy ilyen üggyel senki nem foglalkozna, ha nem egy ismert sportolóról szólna. Mivel én vagyok Milák Kristóf, Magyarország top 3 sportolójának egyike, a velem kapcsolatos hírek mindig fel vannak fújva. Erre a vonatra ül fel mindenki. Az edzőváltásom egy teljesen életszerű történet, mindenhol vannak konfliktusok, nézeteltérések és viták. Előfordulhat bármelyik emberi és szakmai kapcsolatban. A miénk semmivel sem különb történet. Attila bá túl sok mindent mondott el ezzel kapcsolatban. Ha átlagemberek lennénk, az égvilágon senkit nem érdekelne, mindenkit azért érdekel, mert én én vagyok és ez a kapcsolat eredményeket hozott. De ez csak arra a két emberre tartozik, akik átélik. Nekik kell megbeszélni, senki másnak nincs köze hozzá. Semmi értelme ilyenekről a média nyilvánossága előtt beszélni, senkinek nem jó, nem hoz eredményt, nincs benne profit.

(A Milák Kristóf: A jóslat című filmből pontosan kiderül, milyen kapcsolat volt edző és úszó között és mi vezetett pontosan a sikeres kapcsolat szétválásáig.)

A váltás óta már Virth Balázzsal készül, aki többek között Kapás Boglárka edzője is. Hogyan találtak egymásra? Mi alapján választ edzőt egy Európa-, világ- és olimpiai bajnok úszó?
Én hiszem, hogy minden úszó lehetőleg teljes pályafutásra keres edzőt. Nagyon sokat gondolkodtam, ki lehetne az, aki fiatalabb, könnyebben megértjük egymást, egy húron pendülünk. Fontos, hogy szakmailag és emberileg is jól érezzem magam. Szerettem volna magam mellett tudni azt a 21. századi szakmai és technológiai innovációt, amivel lépést tudok tartani a nemzetközi mezőnnyel.

Bár éveken át sok minden hiányzott, a magyar edzésterv, a magyar munkamorál, a magyar úszósport még így is nagyon sikeres, hogy le van maradva. Nem sokkal, apróságokban. De szerencsére így is nagyon-nagyon eredményesek tudunk lenni.

Ha valakit a világ egyik legjobbja kér fel a közös munkára, nehéz lehet visszautasítani, de talán az igent sem könnyű rávágni, hiszen az elvárások hatalmasak. Virth Balázs kért gondolkodási időt?
Igen, kért. Egy olimpiai bajnok úszó edzőváltásánál azért nagyobb a felelősség, nagyobb a tét. Erre mindenki jobban odafigyel. Végül úgy döntött, szeretne eleget tenni a felkérésnek, beleáll a kihívásba, érzi magában azt a tudást, hogy képes lesz végigmenni velem ezen az úton. Én pedig maximálisan biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan eredményes leszek Balázzsal, mint Attila bával voltam. Ebben számomra nincs kérdés.

19 évesen világbajnok és világcsúcstartó, 21 évesen olimpiai bajnok lett 200 pillangón. Rendkívül fiatalon és elképesztő sebességgel szállította a sikereket, egy szempillantás alatt vált óriási tehetségből példaképpé, a legnagyobb győzelmek elsőszámú várományosává, aminek kivétel nélkül meg is tudott felelni. Tokió óta volt már lehetősége feldolgozni, ami az elmúlt években történt önnel?
Nem szeretnék megelégedni, sem hátradőlni. Egyelőre csak olyan szinten foglalkozom ezzel, amit a szakmai és emberi része megkövetel. Igyekszem megmaradni annak, aki voltam, egy szerethető karakternek. A szakmai elemzés minden egyes versenyt követően megtörténik, ezen a szinten foglalkozok a versenyekkel. Előttem még nagyon sok van, szeretnék dolgozni, vannak céljaim, céltudatos vagyok.

A hetedik napon szeretnék megpihenni.

Az olimpiai bajnoki cím megváltoztatta bármiben Milák Kristófot, mint embert?
Az évek során sok apró tényező befolyásolta az én egészemet. Nem is az olimpia miatt eszméltem rá olyan dolgokra, amiket eddig nem láttam, inkább a rólam készült film miatt.

A filmnek köszönhetem, hogy leesett a tantusz sok mindennel kapcsolatban. Nagyon örülök, hogy megszületett. Remélem, mindenkinek a hasznára fog válni.

Mit ért pontosan ezalatt? Miként válhat sokak hasznára az önről készült dokumentumfilm?
Tisztázzuk, én nem magamnak csináltam ezt a filmet. Számomra ez egy nagyon nagy megtiszteltetés. Próbálom visszaadni, amit eddig kaptam. Azoknak az embereknek, akik pont egy ilyen út előtt állnak. Igyekeztünk kitérni arra, hogyan alakult a jellemfejlődésem az elmúlt években. Nagyon hasznos útmutató lehet edzőnek, a kis sportolónak, mint pedig a szülőnek. Hogy mivel jár mindez. Ez nem egy álomhajó, nem egy leányálom. Súlyos lemondásokról, anyagi áldozatokról szól. Hosszasan sorolhatnám, mivel jár ez az elkötelezettség.

Már nem titok, a négy éven át forgatott filmet Sós Csaba szövetségi kapitány egy 2017-es jóslata indította el, amikor első magyar bajnoki címe után azt mondta, „ebből a fiúból nagy bajnok lesz”. Önben mikor és hogyan tudatosult, készül egy film a karrierjéről, amikor még azt sem lehetett tudni, hova fut ki a történet?
Senki sem tudta, mi lesz a vége. Nem is az volt a lényeg, beteljesül-e a jóslat, a hangsúly az emberi történeten van. Sokszor kérdezték tőlem, hogyan bírod ezt a nyomást? Rajtam nincs is teher, én ezzel nem foglalkozok – válaszoltam.

Aztán végignéztem a filmet és rájöttem, milyen iszonyatos súly volt rajtam, milyen sok táskát cipeltem a hátamon. Feleslegesen. Sok táskától nem is tudtam megszabadulni, egészen mostanáig. A film értette meg velem, hogy bár nem éreztem, ott volt rajtam a teher.

Nehéz volt ilyen hosszú időn át titokban tartani?
Igyekeztünk mindent úgy csinálni, hogy a lehető legkevesebb ember tudjon róla. Sok figyelmemet és időmet nem vette el a forgatás, a hétköznapi munkámon semmit nem változtatott. A filmmel ritkán volt dolgom, ugyanúgy lementem az uszodába reggel és délután is, elvégeztem az edzéseket. A stáb is igyekezte elkerülni, hogy plusz nyomás kerüljön rám. Csináltam a feladatomat, a többiek pedig ott álltak körülöttem.

fotó: MTI

Kivételes jelenség, hogy egy 21 éves sportolóról dokumentumfilmet készítenek. Milyen volt ezt közben átélni és milyen most, napokkal a bemutató előtt?
A film nekem nagyon sokban segített megértetni az eredményeimet, feldolgozni a velem történteket. Én tipikusan az a személyiség vagyok, aki a fejlődést élvezi, nem a végeredményt. Az utat szeretem a legjobban, nem azt, ahová megérkezem. A film ezt is segített feldolgozni. Egyébként nincs kőbe vésve, hogy egy pályafutásról mikor kell filmet készíteni. Úgy gondolkozunk, hogy ez egy résztáv. Szeretnénk segíteni, utat mutatni. Magamra vállalni, milyen voltam és milyen lettem. Vélhetően sokan fognak még ezen az úton végigmenni. Ha esetleg nehézségbe ütköznek, akkor nem dől össze a világ. Az úszás arról szól, hogy meg kell várni, amíg a sportoló beérik. Testileg és mentálisan is.

Akkor ez nem is egy film, hanem az első rész?
[Nevet.] Én nyitott vagyok egy következőre is, tekintettel arra, hogy az elsőt is sikerült titokban tartani. Nem szeretném, hogy azt higgyék az emberek, valami készül. Ezt a kérdést inkább hanyagoljuk. Mi csöndben dolgozunk, ha dolgozunk. Ami nem biztos. Aztán majd három, öt, tíz év múlva vagy a pályafutásom végén meglátjuk, mi lesz.

Korábban azt mondta, már a 2024-es párizsi olimpiára célozva: „van még bennem tartalék”. Lehet tudni valamit arról, versenyszámokban, távokban, eredményekben mit jelent(het) ez a plusz, ami arra vár, hogy kitörjön?
Most kaptam a karrieremben egy lehetőséget a fejlődésre, a céljaim elérésére, a bizonyításra. Márpedig, ha a lehetőségeim megvannak, képes vagyok elérni a kitűzött célokat. Én eldöntöttem magamban, hogy meg fogom tudni csinálni, meg fogom tudni nyerni. Ez is egyfajta adottság. Amit én elhatározok, eredményesen végig tudom vinni. Konkrétumokról itt és most felesleges beszélni. Aki követi az úszósportot és engem, láthatja majd, Milák Kristóf milyen számokban indul a 2024-es párizsi olimpián. Nem lesz nagy titok. De kőkemény felkészülés kell.

Milák Kristóf: A jóslat – december 6-án 22.20-kor és december 7-én 18.15-kor az M4 Sporton.

Borítókép: MTI

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Sós Csaba a Milák-filmről: Tettem olyan kijelentéseket, melyeket jóslatnak ítéltek meg
Az M4 Sport december 6-án és 7-én mutatja be a Milák Kristóf: A jóslat című, saját gyártású dokumentumfilmjét. A stáb, Tóth Bálint szerkesztő vezetésével 2017 óta forgatott a tokiói olimpia 200 méteres pillangóúszásának győztesével. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya a film készítésének folyamatáról és inspirációjáról osztott meg részleteket az M4 Sporthíradóban.
Úszás
Milák Kristóf: A jóslat – a pillangóúszás új királyának felemelkedése az M4 Sport dokumentumfilmjében
„A világ megszűnt forogni egy pillanatig az egész úszósportban, mert olyan valami történt, ami még nem volt és nem tudjuk mikor lesz legközelebb” – hangzik el a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnökétől Milák Kristóf világbajnoki teljesítménye kapcsán abban a dokumentumfilmben, amelyet Tóth Bálint és az M4 Sport stábja készített, végigkísérve első felnőtt magyar bajnoki címének megnyerésétől a tokiói olimpiai aranyéremig. Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitányának jóslata indította el azt négy éven át tartó forgatást, melynek eredményeként megszületett egy rendkívül egyedi és soha nem látott felvételekkel gazdagított film. Bemutatja, miként teljesítette be a jóslatot és emelkedett fiatalon az úszólegendák közé Milák Kristóf. Az M4 Sporton december 6-án és 7-én képernyőre kerülő, az m4sport.hu-n is látható Milák Kristóf : A jóslat című filmben megszólalnak a sportoló mellett riválisai, edzői, csapattársai és szülei is.
Úszás