Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sós Csaba: Milák Kristóf emberpróbáló kihívás elé néz az Európa-bajnokságon

Sós Csaba: Milák Kristóf emberpróbáló kihívás elé néz az Európa-bajnokságon

m4sport.hu | Kovács Máté
Augusztus 11-én, csütörtökön kezdődik a vizes Európa-bajnokság, melynek idén – a stafétát Budapesttől átvéve – Róma ad otthont. Medencés úszóink 26 fős csapattal vágnak neki a kontinensviadalnak. A válogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba az m4sport.hu-nak adott interjút várakozásairól, jó szereplésre számít, és Milák Kristóf esetében újabb párhuzamot lát közte és Michael Phelps között.

Csupán 47 nap pihenője és felkészülési ideje volt Európa legjobb úszóinak arra, hogy a budapesti világbajnokság után augusztus 11-től az Eb-n újfent a legélesebb formájukat nyújtsák.

A 2022-es vizes Európa-bajnokságot, – ahogyan a párhuzamosan zajló multisport Eb-t is – Magyarországon az M4 Sport közvetíti élőben. A medencés úszók mellett a nyíltvízi úszók, a szinkronúszók, műugrók és óriás-toronyugrók is összemérik tudásukat. 

A két verseny közötti szűk időintervallum a koronavírus-világjárvány okozta halasztásoknak tudható be, hiszen a 2022-es vb eredetileg tavaly került volna megrendezésre. A magyar válogatott a 19. FINA vizes-világbajnokságon Milák Kristóf révén két aranyéremmel zárt, ugyan több dobogós helyezés nem jött össze, de több úszónk is értékes helyezéseket szerzett: Szabó Szebasztián negyedik lett 50 m gyorson, Kós Hubert hatodik helyen zárt 200 m vegyesen, az előzmények ismeretében Kapás Boglárka hetedik pozíciója is dicséretes volt 200 m pillangón.

A magyar érmek számának látványos visszaesése mögött az elmúlt időszakban végbement generációváltás állt, de Sós Csaba szövetségi kapitány az eredményesség mélyebb vizsgálatát helyezte kilátásba. Az úszószövetség szakmai alelnöke, Selmeci Attila arról beszélt júliusban az m4sport.hu-nak, hogy a kiöregedő klasszisok pótlása régen látott kihívás elé állítja a magyar edzőtársadalmat.

A Rióban olimpiai bronzérmes Kapás a mostani Európa-bajnokságot koronavírusos megbetegedés és derékproblémái miatt kihagyja, Bohus Richárd sem lesz ott Rómában, aki, mint fogalmazott, a csúcsformáját a vb-re időzítette, és nem tudja garantálni, hogy jobb időt tudna úszni, mint Budapesten.

(fotó: MTI/Kovács Tamás)

Van azonban visszatérő is: a világbajnokságot kihagyó Verrasztó Dávid kilencedik nagymedencés Európa-bajnokságára készül, elmondása szerint remek formában érzi magát.

A legutóbbi kontinensviadalon, a kazanyi rövid pályás Eb után több magyar úszó – köztük Milák Kristóf is – elkapta a koronavírust, így a mostani megmérettetés előtt Sós Csaba szövetségi kapitány azt tartja a legfontosabbnak, hogy eddig a keret tagjait elkerülte a megbetegedés.

„A legnagyobb és legértékesebb hír, hogy senki nem koronavírusos. Persze nem egyszerű ilyen rövid idő elteltével két ilyen kaliberű versenyen megint a legmagasabban szinten teljesíteni. Amit az edzők kértek, azt az úszók megtették, meglátjuk, kinek miképp sikerül időzíteni majd a formáját a világbajnokság után” – osztotta meg az m4sport.hu-val véleményét a kapitány.

Sós Csaba (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A budapesti világbajnokságon 200 méter pillangón világrekordot úszó, és két aranyérmet nyerő Milák Kristóf a vb-n kihagyta a gyorsúszást, azonban az Európa-bajnokságon a két fő száma mellett, 100 és 200 m gyorson is rajtkőre áll, ráadásul Sós Csaba a gyorsváltókban is számol majd vele, így ha az egyéni számokban döntőbe jut, legalább 14 alkalommal kell versenyt úsznia.

„Kristóf emberpróbáló kihívás elé néz, ahogy én számoltam, alsó hangon 14-15-ször kell majd medencébe ugrania. Michael Phelps egyszer már csinált ilyet, neki 17 rajtja volt, és több aranyérmet is nyert. Milák és ő a példa arra, hogy az emberi teljesítőképességnek valahol itt van a határa. Az elsődleges cél persze nem a szám- és éremhalmozás, hanem egyszerűen szereti a gyorsúszást is, szeret versenyezni. Kétszeres ifjúsági Európa-bajnok volt 200 és 400 méter gyorson 2018-ban, valamint a 4×100 és 4×200-as gyorsváltóval ifjúsági világbajnoki címet szerzett, tehát jól ismeri ezeket a számokat, de nyilván egy olimpián, vagy egy hazai rendezésű világbajnokságon a fő számának rendel mindent alá az ember, így tettek ők is Budapesten (edzőjével, Virth Balázzsal – a szerk.). Ez egy kísérletezés, hiszen a jövő évi világbajnokságon is hasonló a terv. Két év múlva pedig itt a párizsi olimpia, és addigra tisztába kell kerülnie, mit bír, és hogyan tudja a legjobb teljesítményt nyújtani.”

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Augusztus 5-én volt négy éve, hogy Milák Kristóf megnyerte karrierje első felnőtt aranyérmét. A 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon 200 méter pillangón már akkor sejttette, hamarosan ő lehet a szám királya az elkövetkező években, ami végül be is igazolódott, hiszen azóta senki nem tudta letaszítani őt erről a trónról. Sós Csaba a múltidézés kapcsán csak annyit mondott:

„Egy rendkívüli tehetséggel megáldott sportoló, aki szeret versenyezni. Ilyenkor szoktam mondani, jó, hogy a miénk”.

Milák mellett Kós Hubertre is kemény próbatétel vár, aki a fő számai, a 200 és 400 m vegyes mellett a 200 m hát és a 100 m pillangó versenyszámában is medencébe ugrik. A 19 esztendős úszó eddigi legjobb eredményét a tavalyi, kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon érte el, ahol bronzérmes lett, míg a hazai rendezésű világbajnokságon 200 vegyesen hatodik helyen zárt. Azonban Sós Csaba úgy érzi, hamarosan jönnek majd a dobogós helyezések.

„Régóta várom tőle, hogy jöjjön egy kiugró verseny, egy kiugró eredmény. Előbb-utóbb itt az ideje egy nagyszerű úszásnak, mert a tehetsége ettől előrébb van, és érmeket kell majd nyernie. Bízom benne, hogy akár ez már most bekövetkezhet” – nyilatkozta a kapitány.

(fotó: MTI/Kovács Anikó)

A 2020-as (de 2021-re halasztott) budapesti úszó-Eb-n Szabó Szebasztián volt az egyik hős, hiszen 50 méter gyorsúszásban aranyérmet szerzett, a világbajnokságon viszont hajszállal maradt le a dobogóról, negyedikként ért célba.

„Szebi esetében egy nagyon okos eltolódás van a versenyzésében. Világcsúcstartó rövidpályán, a vb-n negyedik lett, mindemellett pedig oszlopos tagja a 4×100-as gyorsváltónak, melyben úgy gondolom, most is éremesélyesek vagyunk. Azt pedig örömmel látom nála, hogy továbbra is eltökélt a csapatban való szereplést illetően” – mondta a szövetségi kapitány, aki hozzátette, a magyar válogatott nyolc váltóban jelezte részvételi szándékát, ezek közül négyben, a férfi és női 4×100 és 4×200-as gyorsváltóban biztosan indulnak majd, a többi csapat összetételéről interjúnk után született döntés. Ugyanakkor azt már most leszögezte, Milák Kristóf a 200-as gyorsváltóban reggel biztosan nem fog úszni.

Szabó Szebasztián (fotó: MTI/Kovács Anikó)

Az Európa-bajnokságon már visszatérő Verrasztó Dávid tavaly, Budapesten nem tudta megszerezni sorozatban negyedik Eb-aranyát 400 méter vegyesen, negyedik helyen végzett, azonban a mostani kontinensviadalon megint esélyesként száll majd medencébe.

„Most olyan acélosnak látom, mint fiatal korában, amikor a csúcson volt. Kiválóan felkészült. Nem titok, délelőtt már edzettünk itt a versenyhelyszínen, és remek időket úszott. Meg kell, mondjam, az ő szereplését illetően nagyon bizakodó vagyok, felelősségteljesen nyilatkozott a vb előtt is, most pedig nagyon felkészültnek tűnik” – fejtette ki véleményét Sós.

A nők mezőnyében is van komoly rutinnal rendelkező úszónk. Hosszú Katinka 400 m vegyesen címvédőként várja az Eb-t, és mivel a három egyéni száma mellett minden bizonnyal a váltóban is érdekelt lesz majd, a 96 eddig szerzett profi érmének tekintetében a római Európa-bajnokságon megcélozhatja a 100-as álomhatárt. A háromszoros olimpiai bajnok úszónak csodás emlékei vannak a mostani helyszínről, ugyanis a 2009-es világbajnokságon itt kapott lendületet a pályafutása, a két bronzérme (200 m vegyes és 200 m pillangó – a szerk.) után az olasz fővárosban szerezte meg karrierje első felnőtt aranyérmét 400 m vegyesen.

„Nem rejtette véka alá, hogy ilyen céljai vannak, és már a 100 érem megszerzése lebeg a szeme előtt. Korábban arról volt szó, hogy mikor úszik világcsúcsot, meg hány számot tud megnyerni, de ezeken már túl vagyunk. Nyilvánvaló persze, hogy az Európa-bajnokság más légkör, tavaly egyéniben három érmet nyert Budapesten, négyszáz vegyesen megszerezte összességében a tizenötödik Eb-aranyát, ráadásul neki van a legjobb európai ideje, úgyhogy határozottan állítom, jó esélye van növelni az érmeinek számát, de hogy itt meglesz-e a száz, azt majd csak néhány nap múlva tudom megmondani.”

Hosszú Katinka (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A fiatalok tekintetében az ifjúsági Európa-bajnok Pádár Nikolett és az Európa-bajnoki ezüstérmes Molnár Dóra most mutatkozhat be majd kontinensviadalon a profi között.

„Mindketten még 2023-ban is ifjúsági korban lesznek. A jövőben nagyon sokat várok tőlük, bár hozzá kell tennem, olyan sorozatterhelés után és előtt vannak, ami példátlan az úszósport történetében. Kezdődött ez a budapesti vébével, majd utána jött az ifjúsági Európa-bajnokság, most felnőtt Eb, és aztán ahogy vége ennek, két napra rá indulnak is a perui Limába, a junior világbajnokságra. Elég feszített tempó ez, de abban az életkorban vannak, amikor még bírja ezt a szervezet. Nagyon várom, hogy milyen teljesítményre lesznek képesek, de nem akarok terhet tenni a vállukra” – zárta úszóink teljesítményének esélylatolgatását Sós Csaba szövetségi kapitány, akitől azt is megkérdeztük, nevek és versenyszámok nélkül hány éremre számít a magyar úszóválogatottól.

„Ezt a kérdést mindig megkapom, de úgy érzem, a realitás hét és kilenc érem között van.”

A 26 fős magyar medencés úszócsapat:

Férfiak
Betlehem Dávid (1500 m gyors)
Holló Balázs (4×200 m gyors)
Kós Hubert (200-400 m vegyes, 200 m hát, 100 m pillangó)
Kovács Benedek (50-100-200 m hát)
Márton Richárd (200 m gyors, 200 m pillangó)
Mészáros Dániel (BVSC, 100 m gyors)
Mészáros Dániel (FTC, 200 m gyors)
Milák Kristóf (100-200 m gyors, 100-200 m pillangó)
Németh Nándor (100 m gyors, 200 m gyors)
Szabó Szebasztián (50-100 m gyors, 50 m pillangó)
Telegdy Ádám (200 m hát)
Verrasztó Dávid (400 m vegyes)
Zombori Gábor (200 m mell)

Nők
Burián Katalin (100-200 m hát)
Fábián Bettina (400-800-1500 m gyors)
Gyurinovics Fanni (100 m gyors)
Hosszú Katinka (200 m pillangó, 200-400 m vegyes)
Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó, 400 m vegyes)
Késely Ajna (200-400-1500 m gyors)
Mihályvári-Farkas Viktória (400 m gyors, 1500 m gyors, 400 m vegyes)
Molnár Dóra (100-200 m hát)
Nyírádi Réka (200 m hát, 200 m pillangó, 400 m vegyes)
Pádár Nikolett (200 m gyors)
Sebestyén Dalma (100-200 m pillangó, 200 m vegyes)
Senánszky Petra (50-100 m gyors)
Szabó-Feltóthy Eszter (50-100-200 m hát)

Program, napi bontás:

augusztus 11., csütörtök:

előfutamok 9.00:
férfi 50 m pillangó (Szabó Szebasztián)
női 100 m gyors (Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra)
férfi 400 m vegyes (Kós Hubert, Verrasztó Dávid)
női 200 m hát (Molnár Dóra, Nyírádi Réka, Szabó-Feltóthy Eszter)
férfi 100 m mell
női 4×200 m gyorsváltó
férfi 4×200 m gyorsváltó
női 800 m gyors (Fábián Bettina)

elődöntők, döntők 18.00
férfi 50 m pillangó elődöntő
női 100 m gyors elődöntő
férfi 400 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m hát elődöntő
férfi 100 m mell elődöntő
női 4×200 m gyorsváltó DÖNTŐ
férfi 4×200 m gyorsváltó DÖNTŐ

augusztus 12., péntek:

előfutamok 9.00:
női 50 m pillangó
férfi 100 m gyors (Mészáros Dániel, Németh Nándor)
női 100 m mell
férfi 200 m hát (Kovács Benedek, Telegdy Ádám)
4×100 m vegyes vegyesváltó
férfi 800 m gyors

elődöntők, döntők 18.00
női 200 m hát DÖNTŐ
férfi 50 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m mell DÖNTŐ
női 100 m mell elődöntő
férfi 100 m gyors elődöntő
női 50 m pillangó elődöntő
férfi 200 m hát elődöntő
női 800 m gyors DÖNTŐ
4×100 m vegyes vegyesváltó DÖNTŐ

augusztus 13., szombat:

előfutamok 9.00:
női 200 m gyors (Késely Ajna, Pádár Nikolett)
férfi 100 m pillangó (Kós Hubert, Milák Kristóf)
női 50 m hát (Szabó-Feltóthy Eszter)
férfi 200 m mell (Zombori Gábor)
női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória, Nyírádi Réka)
női 4×100 m gyorsváltó

elődöntők, döntők 18.00:
női 200 m gyors elődöntő
férfi 200 m hát DÖNTŐ
női 50 m pillangó DÖNTŐ
férfi 100 m gyors DÖNTŐ
női 100 m mell DÖNTŐ
férfi 100 m pillangó elődöntő
női 50 m hát elődöntő
férfi 200 m mell elődöntő
női 400 m vegyes DÖNTŐ
férfi 800 m gyors DÖNTŐ n
ői 4×100 m gyorsváltó DÖNTŐ

augusztus 14., vasárnap:

előfutamok 9.00:
férfi 200 m gyors (Mészáros Dániel, Milák Kristóf, Németh Nándor)
női 100 m pillangó (Sebestyén Dalma)
férfi 50 m hát (Kovács Benedek)
női 200 m mell
férfi 4×100 m gyorsváltó
női 1500 m gyors (Fábián Bettina, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória)

elődöntők, döntők 18.00
férfi 100 m pillangó DÖNTŐ
női 50 m hát DÖNTŐ
férfi 200 m gyors elődöntő
női 100 m pillangó elődöntő
férfi 50 m hát elődöntő
női 200 m mell elődöntő
férfi 200 m mell DÖNTŐ
női 200 m gyors DÖNTŐ

augusztus 15., hétfő:

előfutamok 9.00:
női 50 m gyors (Senánszky Petra)
férfi 50 m mell
női 100 m hát (Szabó-Feltóthy Eszter)
férfi 200 m pillangó (Márton Richárd, Milák Kristóf)
női 200 m vegyes (Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma)
4×100 m vegyes gyorsváltó
férfi 1500 m gyors (Betlehem Dávid)

elődöntők, döntők 18.00
női 100 m pillangó DÖNTŐ
női 200 m gyors DÖNTŐ
női 200 m mell DÖNTŐ
női 100 m hát elődöntő
férfi 50 m mell elődöntő
női 50 m gyors elődöntő
férfi 200 m pillangó elődöntő
női 200 m vegyes elődöntő
frfi 50 m hát DÖNTŐ
női 1500 m gyors DÖNTŐ
4×100 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ

augusztus 16., kedd:

előfutamok 9.00:
férfi 50 m gyors (Szabó Szebasztián)
női 200 m pillangó (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Nyírádi Réka, Sebestyén Dalma)
férfi 100 m hát (Kovács Benedek)
női 50 m mell
férfi 200 m vegyes (Kós Hubert)
4×200 m vegyes gyorsváltó

elődöntők, döntők 18.00
férfi 200 m pillangó DÖNTŐ
női 50 m gyors DÖNTŐ
férfi 50 m mell DÖNTŐ
női 200 m vegyes DÖNTŐ
férfi 50 m gyors elődöntő
női 50 m mell elődöntő
férfi 1500 m gyors DÖNTŐ
női 200 m pillangó elődöntő
férfi 200 m vegyes elődöntő
női 100 m hát DÖNTŐ
férfi 100 m hát elődöntő
4×200 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ

augusztus 17. szerda:

előfutamok 9.00
női 400 m gyors
férfi 400 m gyors (Fábián Bettina, Késely Ajna, Mihályvári-Farkas Viktória)
női 4×100 m vegyesváltó
férfi 4×100 m vegyesváltó
döntők 18.00
férfi 50 gyors
női 50 mell
férfi 100 m hát
női 200 m pillangó
férfi 200 m vegyes
női 400 m gyors
férfi 400 m gyors
női 4×100 m vegyesváltó
férfi 4×100 m vegyesváltó

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Gurbanov: A győzelem kulcsa az volt, hogy a csapat mindent megtett érte
A Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában a Ferencváros hazai környezetben <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2022/08/09/a-qarabag-harmat-rugott-a-groupamaban-a-ferencvaros-hazai-vereseggel-bucsuzott-a-bl-selejtezotol" rel="noopener" target="_blank">3-1-re kikapott</a> az azeri Qarabagtól, amely így 4-2-s összesítéssel jutott a BL-rájátszásba, a magyar bajnok pedig az Európa-ligában folytatja az ír Shamrock Rovers ellen. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a győztes szakvezető, Gurban Gurbanov szerényen és visszafogottan értékelte az összecsapást.
Külföldi futball