Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinkát kiejtették a magyar riválisai, lemarad a 400 vegyes döntőjéről

Hosszú Katinkát kiejtették a magyar riválisai, lemarad a 400 vegyes döntőjéről

m4sport.hu
Hosszú Katinka óriási meglepetésre nem jutott döntőbe 400 méter vegyesen szombaton a római úszó Európa-bajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok világcsúcstartó – aki júniusban, a hazai rendezésű világbajnokságon a döntő egyedüli európai résztvevőjeként végül a negyedik helyen végzett – 4:45.07 perces idővel összesítésben a negyedik időt úszta ugyan, azonban honfitársai közül az első futamot meg is nyerő Jakabos Zsuzsanna (4:41.30) és a legjobb eredménnyel finalista Mihályvári-Farkas Viktória (4:41.01) is megelőzte, így a szabályok értelmében nem folytathatja.

A szám 33 éves világcsúcstartója, címvédője és négyszeres győztese – aki 97 éremnél jár nagy világversenyeken (olimpiai, vb, Eb) és a százat tűzte ki maga elé célul – nem ment ki a vegyes zónába az újságírókhoz.

A 18 esztendős Mihályvári-Farkas elmondta, miután látta, hogy Hosszút megelőzte, még tartalékolni is tudott az esti döntőre. „Úgy jöttünk ide, hogy az edzőmmel bizonyítani akarunk magunknak. Fel voltam készülve, jól sikerültek az edzések, bár az időn annyira ez most nem látszik, de remélem a döntőben jobb lesz” – nyilatkozta a legjobb idővel döntős magyar.

A Foro Italicóban szakadó esőben a magyarok közül a délelőtti előfutamokban elsőként Pádár Nikolett ugrott medencébe 200 méter gyorson. A 4×200 méteres váltóval csütörtökön bronzérmes versenyző – aki júliusban címét megvédve nyert aranyat a bukaresti junior Eb-n – 1:59.62 perces idővel az ötödik idővel jutott tovább.

Őt Késely Ajna követte, aki 2:01.08 perccel zárt, elárulta azonban, hogy szereplése egyelőre kérdéses az elődöntőben, és edzőjével, Bernek Péterrel döntenek majd a folytatásról.

A szervezők a szakadó eső miatt felpörgették a programot, minimális szünetekkel engedték egymás után a futamokat.

A következő szám a férfi 100 méter pillangó volt, amelyben Milák Kristóf a szám címvédőjeként, olimpiai ezüstérmeseként és újdonsült világbajnokaként ugrott medencébe. A Honvéd klasszisa egy pillanatra sem erőltette meg magát, még azt is hagyta, hogy legyőzzék, 51.82 másodperces idővel a harmadik helyen jutott tovább. A futam után úgy fogalmazott, hogy ezt most csak leússza, este ugyanis előbb a 100 méter gyors fináléjában, majd ennek a számnak az elődöntőjében lesz érdekelt – a kettő között pedig 24 perce lesz regenerálódni. Hozzátette, utoljára talán gyerekkorában úszott ilyen körülmények között.

Ugyanebben a számban Kós Hubert egyéni csúcsát (51.52) megközelítve, 51.88 másodperccel a negyedik idővel jutott tovább. Az UTE versenyzője az esti programban a 200 méter hát döntőjében lesz érdekelt, ugyanakkor jelezte, ennek ellenére ott lesz ebben a számban is az elődöntőben, ez ugyanis közel áll a szívéhez, és az edzéseken is sokat gyakorolták.

Férfi 200 méter mellen két olyan úszó ugrott vízbe, aki ezt a számot ritkán vállalja: Verrasztó Dávid 2:13.81 perccel a 14., Zombori Gábor 2:13.93-mal a 16. helyen jutott tovább. A csütörtöki nyitónapon 400 méter vegyesen ezüstérmes Verrasztó elárulta, elsősorban azért állt itt rajthoz, mert ahhoz, hogy eredeti számában jobb legyen, minden úszásnemben javítania kell. Zombori megjegyezte, hátúszóként kezdte, majd vegyesen és gyorson is versenyzett, most éppen mellen próbálja ki magát, az edzéseken jól is érezte magát ebben az úszásnemben.

Búcsúzott Szabó-Feltóthy Eszer, aki 50 méter háton 29.96 másodperccel a 33. lett.

A szombat délutáni program:
női 200 m gyors elődöntő (Késely Ajna, Pádár Nikolett)
férfi 200 m hát DÖNTŐ (Kós Hubert, Kovács Benedek)
női 50 m pillangó DÖNTŐ
férfi 100 m gyors DÖNTŐ (Milák Kristóf, Németh Nándor)
női 100 m mell DÖNTŐ
férfi 100 m pillangó elődöntő (Kós Hubert, Milák Kristóf)
női 50 m hát elődöntő
férfi 200 m mell elődöntő (Verrasztó Dávid, Zombori Gábor)
női 400 m vegyes DÖNTŐ (Jakabos Zsuzsanna, Mihályvári-Farkas Viktória)
férfi 800 m gyors DÖNTŐ
női 4×100 m gyorsváltó DÖNTŐ

Borítókép: Hosszú Katinka (MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek