Musorujsag
Élő Eredmények

Kós Hubert Európa-bajnok 200 méter vegyesen, Késely Ajna bronzérmes 400 gyorson

Kós Hubert Európa-bajnok 200 méter vegyesen, Késely Ajna bronzérmes 400 gyorson

m4sport.hu
Kós Hubert 200 méter vegyesen arany-, Késely Ajna 400 gyorson bronzmérmes a Rómában zajló vizes Európa-bajnokságon.

A UTE 19 éves versenyzője 1:57.72 perccel diadalmaskodott, megszerezve a felnőtt mezőnyben első nagymedencés érmét világversenyen. A magyar küldöttségnek ez volt az ötödik aranya az olasz fővárosban. Kós a második idővel került a fináléba, ahol ígéretéhez híven erősen kezdett. Elsőnek fordult ötven méter után, háton növelte előnyét, majd mellen a második helyre csúszott vissza, de a hajrát ő bírta a legjobban, és nagy győzelmet aratott. A magyar küldöttségnek ez volt az ötödik aranya az olasz fővárosban.

„Az elmúlt három évem rendkívül nehéz volt, rendre lecsúsztam arról, amit elterveztem. Az EYOF-on kezdődött, ahol aranyakat akartam és négy ezüsttel jöttem haza, utána az ifjúsági vb-n századokkal csúsztam ki a döntőből mindkét vegyes számban. Aztán jött a Covid, majd tavaly a budapesti Eb, ahol ötödik, az olimpián pedig huszadik lettem. Úgy nézett ki, soha nem lesz szerencsém, de végre megjött valami” – mondta a vegyes zónában a magyar újságíróknak Kós. A fiatal úszó az MTI felvetésére megerősítette: bízik abban, hogy ezzel átszakadt egy gát. „Mondhatjuk ezt, mert eddig csak országos bajnokságot nyertem, ahol biztos volt az arany, most szerencsére például száz pillangón sikerült becsúsznom a döntőbe, itt meg összejött az arany. Ezt tovább kell csinálni, nem szabad, hogy visszajöjjön a régi Hubi” – mondta a sportoló.
Eredmények, férfi 200 m vegyes, Európa-bajnok:
1. KÓS HUBERT 1:57.72 perc
2. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:57.82
3. Gabriel José Lopes (Portugália) 1:58.34

Késely Ajna bronzérmet nyert 400 méter gyorson. A húszéves magyar úszó – aki 2018-ban, Glasgow-ban ezüstérmes volt ebben a számban – 4:11.81 perccel hetedikként került a fináléba, ahol 4:08.00 perccel lett harmadik a német Isabel Marie Gose, és az olasz Simona Quadarella mögött. A döntő másik magyar résztvevője, Fábián Bettina 4:08.63-mal negyedik lett.

„Volt még bennem erő, ez magabiztosságot kölcsönzött nekem a döntőre. Nagyon jó érzés volt, hogy a táv felét elhagyva még mindig könnyednek éreztem az úszást, aztán láttam a medence szélén a magyarokat, akik szurkoltak és mutatták, milyen jó helyen vagyok” – mondta a futam után Késely a vegyes zónában.
Hozzátette, az Eb alatt élete egyik mélypontját élte meg, de “egy kedves ember tanácsát megfogadva” el tudta engedni a negatív gondolatokat.
Késely Ajna boldog bronzérmével (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt).
Eredmények, női 400 m gyors, döntő:
1.  Isabel Marie Gose (Németország) 4:04.13 perc
2. Simona Quadarella (Olaszország) 4:04.77
3. KÉSELY AJNA 4:08.00
4. FÁBIÁN BETTINA 4:08.63

Jakabos Zsuzsanna az ötödik helyen végzett 200 méter pillangón. A győriek 33 éves versenyzője – aki 400 méter vegyesen ezüstérmes volt – 2:09.03 perccel csapott a célba. Egészen az utolsó ötven méterig az utolsók között tempózott, a végén azonban remek hajrával sikerült előrelépnie. A számot a bosnyák Lana Pudar nyerte 2:06.81 perccel.

Jakabos a vegyes zónában várakozó magyar újságíróknak elmondta, elégedett, hiszen az előfutamban elért idejét és helyezését először az elődöntőben, majd a fináléban is meg tudta javítani. Hozzátette, összességében sokkal többet kapott a kontinensviadaltól, mint amit előzetesen várt, ugyanis két-három héttel a viadal előtt betegséggel küszködött, de nem hagyta abba az edzéseket, kockáztatott. A 400 méter vegyesen szerzett ezüstje mellett a 4×200 méter gyorsváltó tagjaként egy bronzot is nyert az olasz fővárosban.

Eredmények, női 200 m pillangó, döntő:
1. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:06.81 perc
2. Helena Bach Rosendahl (Dánia) 2:07.30
3. Ilaria Cusinato (Olaszország) 2:07.77
…5. JAKABOS ZSUZSANNA 2:09.03

A vizes Eb, valamint az Európa-bajnokságok szerdai napjáról percről-percre közvetítésünk IDE KATTINTVA érhető el.

Borítókép: Róma, 2022. augusztus 17. Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntõjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Négy magyar döntős az úszóversenyek zárónapján
Fábián Bettina és Késely Ajna is döntőbe jutott 400 méter gyorson, így a római úszó Európa-bajnokság szerdai zárónapján három fináléban összesen négy magyar lesz érintett a medencében.
Úszás
Milák Kristóf: Még nem láttak mindent!
Milák Kristóf élvezte a rendkívül sűrű programot, szerinte mentorként is helytállt a római úszó Európa-bajnokságon, amelyet három arany- és két ezüstéremmel zárt.
Úszás