Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna is hatodik, Betlehem Dávid kilencedik tíz kilométeren

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna is hatodik, Betlehem Dávid kilencedik tíz kilométeren

MTI
Rasovszky Kristóf nagy csatában a hatodik helyet szerezte meg a nyíltvízi úszók 10 km-es versenyén, míg Betlehem Dávid sokáig vezetett, végül kilencedik lett. A számot az olasz Domenico Acerenza nyerte.

A férfiaknál legjobb magyarként Rasovszky Kristóf a hatodik lett, Betlehem Dávid sokáig vezetett, végül azonban csak a kilencedik helyen csapott célba, míg Gálicz Péter a távot teljesítők közül utolsóként, a 21. pozícióban fejezte be a versenyt. A nőknél Olasz Anna ugyancsak a hatodik, Rohács Réka a tizedik, Balogh Vivien pedig a 15. helyen zárt.

A férfiaknál az előzetes rajtlistán szereplő 30 versenyző közül végül 25-en, a nőknél 24 ugrottak a sós vízbe, hogy teljesítsék a hat, egyenként bő 1600 méteres kört.

Betlehem Dávid az 5 kilométeres verseny után szombaton azt nyilatkozta, neki mindenképpen elöl kell úsznia, hogy kimaradjon a “csoportosulásból”, ennek megfelelően rögtön az első tempókkal az élre állt, mögötte pedig jó 10 méterrel lemaradva Rasovszky “húzta a bolyt”.

Az öt perccel később rajtoló nőknél nagyjából együtt tempózott a mezőny, az első frissítésnél alakult ki némi zűrzavar, miután többen is keresztbe úszva versenytársaikon álltak ki. Betlehem előnye folyamatosan nőtt, látványosan más útvonalon úszott, mint mindenki más, edzője, Szokolai László az MTI-nek a verseny közben azt mondta, az erős kezdés a taktika része volt, ugyanakkor túlságosan is a kísérő hajót figyeli versenyzője, az pedig szélesebb ívben követi az úszókat, ezáltal tanítványa nagyobb távot tesz meg riválisaihoz képest.

Betlehem előnye a negyedik körben sem csökkent, a három hazai versenyző, köztük az 5 kilométeren szombaton győztes, medencés “nagymenő”, Gregorio Paltrinieri üldözték őt. Mivel részeredményeket egyáltalán nem közöltek – szombaton többek között ezért nem hirdettek végeredményt 25 kilométeren -, nem lehetett tudni, hogy Rasovszky – aki egy idő után hátrébb csúszott -, illetve a magyar nők hol tempóznak. Mindeközben kezdtek “kihullani” a versenyzők, a férfiaknál két brit, a nőknél egy görög és egy német úszó is feladta idő előtt.

A női versenyben 1 óra 10 perc után “érkezett meg” az első magyar érdekeltségű információ, ekkor a tavalyi budapesti kontinensviadalon ezüstérmes Olasz Anna csatlakozott az élen úszó bolyhoz.
Az utolsó előtti körben az etetőhajóról a magyar csapathoz beérkezett információk alapján Betlehem 42 másodperces előnnyel haladt az élen, az üldöző csapatban pedig ott volt Rasovszky is. Ez a nagy különbség azonban gyakorlatilag pillanatok alatt vált a habok martalékává, nagyjából 8300 méternél érték utol és előzték meg a fiatal magyart.

Ezt követően Domenico Acerenza és két francia ellépett a többiektől, egymás között döntötték el a dobogós helyezéseket. A nőknél Olasz Annát csak az utolsó 800 méteren tudták leszakítani riválisai. Az olimpiai számot a férfiaknál a hazai közönség előtt szereplő olasz Domenico Acerenza, a nőknél a német Leonie Beck nyerte.

A futamot követően Rasovszky és Betlehem is elmondta, hogy közel sem voltak ideálisak a körülmények. Részletek >>>

Eredmények, nyíltvízi úszás, férfi 10 km, Európa-bajnok:
Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:33.6 perc
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:50:37.3
3. Logan Fontaine (Franciaország) 1:50:39.1
…6. RASOVSZKY KRISTÓF 1:51:04.9 
…9. BETLEHEM DÁVID 1:52:09.8 
…21. GÁLICZ PÉTER 2:10:14.7

nők, 10 km, Európa-bajnok:
Leonie Beck (Németország) 2:01:13.4
2. Ginevra Taddeucci (Olaszország) 2:01:15.2
3. Angelica Andre (Portugália) 2:01:16.4
…6. OLASZ ANNA 2:01:33.4
…10. ROHÁCS RÉKA 2:03:22.3 
…15. BALOGH VIVIEN 2:07:11.2

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak