Musorujsag
Élő Eredmények

Betlehem Dávid: Néha idegesített, hogyha megcsípett egy medúza

Betlehem Dávid: Néha idegesített, hogyha megcsípett egy medúza

m4sport.hu
Betlehem Dávid a római felnőtt vizes Európa-bajnokság sikerei után két aranyérmet nyert, 10 kilométeren, illetve a váltó tagjaként a junior nyíltvízi úszók Seychelle-szigeteken megrendezett világbajnokságán.

Betlehem Dávid nagyon keményen dolgozott, ennek a munkának pedig meglett az eredménye, utolsó junior évében két világbajnoki címet nyert.

„Őszintén megvallva, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz a szezon vége. Elég hosszú volt, sok versenyen vettem részt és ráadásul még nincs is vége. A világbajnokság előtti másfél hétben Balatonalmádiban edzőtáboroztam a saját korosztályommal” – mondta a junior világbajnok nyíltvízi úszó.

Az edzőtábor előtt Kanadában versenyzett világkupán, Párizsban a felnőtt Európa-bajnokságon vett részt, így nem igazán maradt arra ide, hogy eddzen és napi 18-20 kilométert ússzon.

„Rengeteg verseny volt, picit féltem, hogy milyen lesz a forma, de szerencsére minden klappolt és sikerült egy valamilyen szinten történelmi sikert aratnom” – fogalmazott Betlehem.

Betlehem négy és fél perccel előzte meg a második és harmadik helyen beérő olasz versenyzőket, ami körülbelül 450 méter. Elképesztően nagy fölénnyel lett világbajnok.

Betlehem elmondta, viszonylag ismerte már riválisait, a 2018-as izraeli junior világbajnokság óta sokukkal azóta is együtt versenyez.

„Tudtam, hogy az olaszok jók lesznek, így próbáltam azt a taktikát alkalmazni, amit a római Eb-n. Meg is lepődtem, nem tudom, számítottak-e erre, de az elején izmoztak, jöttek velem, próbáltak verekedni, nem akartak elengedni – mesélte Betlehem, hogy próbálták lenyomni a rajt után. – Szerintem az edzőjük, vagy valaki biztosan elemezte, mit csináltam korábban, gondolták ez is benne lehet a pakliban, hogy megint elkezdem az elején, aztán megnézem, meddig bírom.”

„Jól is gondolták, mert egy kört viszonylag el tudtak jönni velem, ott meg is ijesztettek. Az első frissítésnél, amikor kinéztem, láttam, körülbelül 15-20 méter előnyöm van, picit többet reméltem” – mondta.

(MTI/Czeglédi Zsolt)

„A harmadik kör elég csípős volt, néha idegesített, hogyha megcsípett egy medúza vagy, ha nagyobbak voltak a hullámok, már nehéz volt tartani a nyugalmamat. Amikor mentem frissíteni az utolsó körben, kinéztem, kérdeztem, sok? Mondták, hogy igen sok az előny, menj nyugodtan, innen már meglesz. Ez kellett nagyon a lelkemnek, hogy ne az legyen, menj, itt vannak a nyomodban” – emlékezett vissza Betlehem.

Hozzátette, amikor beért hatalmas megnyugvást érzett, hogy sikerült, de ahogy múlt el az adrenalin egyre jobban kezdte érezni a fájdalmat, amiket verseny közben nem tapasztalt.

A felnőttek között világbajnoki és világkupa érmet is szerzett, de a Seychelle-szigeteken sokkal jobbak voltak a körülmények, mint a római Eb-n.

„Össze sem lehet hasonlítani, a rendezéstől elkezdve, a pálya, minden klappolt, hogy jó verseny legyen. Sok versenyt rendeztek már itt és mint jó volt. Viszonylag szélsőségesek voltak a körülmények, volt, hogy az egyik pillanatban zuhogott az eső és szél volt, 500 méterrel odébb meg sütött a nap. Nehéz volt kiszámolni, de ehhez viszonylag jobban lehet alkalmazkodni, mint a két méteres hullámokhoz” – mondta.

Betlehem legközelebb az Barcelonában ugrik vízbe, majd Izraelben versenyez a világkupában, ahol összetettben a harmadik helyen áll.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak