Musorujsag
Élő Eredmények

Hétszámjegyű euróra perlik az úszószövetséget „a német sport legkirívóbb bántalmazási ügyében”

Hétszámjegyű euróra perlik az úszószövetséget „a német sport legkirívóbb bántalmazási ügyében”

m4sport.hu
A korábbi műugró Jan Hempel hétszámjegyű kártérítésre kívánja beperelni a Német Úszószövetséget, amiért a szervezet nem tett semmit az ellen, hogy edzője éveken keresztül szexuálisan zaklatta őt.

Az ARD televízió augusztusban mutatta be azt a dokumentumfilmet, amelyben az olimpiai és világbajnoki ezüst- és bronzérmes Hempel azt állította, hogy azóta elhunyt edzője, Werner Langer éveken keresztül bántalmazta.

„Egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy a vágyait szabadjára engedje” – hangzott el a filmben.

Az atlantai olimpián 10 méteren ezüst-, Sydneyben szinkrontoronyugrásban bronzérmes egykori sportoló azt mondta, edzője 11 éves korában bántalmazta őt először, a zaklatások 14 éven keresztül, 1996-ig folytatódtak. Jan Hempel azzal vádolta a szövetséget, hogy eltussolta a zaklatási ügyét. Ennek következményeként felfüggesztették Lutz Buschkow szövetségi edzőt, aki állítólag tudott a bántalmazásokról, de nem tett semmit ellenük. Buschkow ugyanakkor azt állítja, hogy csak a nyilvánosságra kerülés után értesült a vádakról.

A jelenleg 51 éves Hempel ügyvédje bejelentette, hogy a bírósághoz fordulnak, kártérítést követelnek az úszószövetségtől „a német sport valaha volt legkirívóbb bántalmazási ügyében”. A kártérítés milliós nagyságrendjét azzal indokolta, hogy 14 év alatt több mint 1200 esetről lehet beszélni.

„A Német Úszószövetség teljes mértékben kudarcot vallott edzőinek felügyelete és ellenőrzése terén. Ez a szervezeti hiba vezet a szövetség felelősségre vonásához” – nyilatkozta Thomas Summerer, az ügyvéd.

A felek próbáltak peren kívül megegyezni, de a jóvátételről folytatott tárgyalások eredménytelennek bizonyultak. A szövetség álláspontja az, hogy jogilag nem tehet eleget a követelésnek, mivel nonprofit sportegyesületként nem fizethet kártérítést magánszemélyeknek.

Borítókép: szinkrontoronyugrás (Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Krämer)

További tartalmak