Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky Kristóf nyílt vízen kvótára hajt a fukuokai vb-n, de medencében is elcsípne egy-két döntőt

Rasovszky Kristóf nyílt vízen kvótára hajt a fukuokai vb-n, de medencében is elcsípne egy-két döntőt

m4sport.hu
Nemcsak nyílt vízen, medencében is teljesítene az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, Fukuokában az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf, aki idénykezdetéről és vb-felkészülésről nyilatkozott a közmédiának.

A 26 éves úszónak pozitív összképe van portugáliai világkupáról, amelyen 10 kilométeren 4. lett, a Fábián Bettinával, Szimcsák Mirával és Betlehem Dáviddal kiegészült váltóval pedig aranyérmet szerzett.

„A 4. hely nem rossz eredmény, főleg így a májusi versenydömpingben, amikor három világkupánk is volt, és fontos pontokat sikerült gyűjteni összetett szempontjából is” – nyilatkozta az M1-nek Rasovszky, akit az áramlatok és a kellemetlenül hideg víz mellett szemüvege is hátráltatott a verseny során.

Másfél héttel ezelőtt, a szardíniai állomáson négy év szünet után csapott elsőként a célba a világkupában, ami jó érzésekkel töltötte el, még úgy is, hogy „soknak hangzik ez a négy év, de nem tűnt annyira hosszúnak”, hiszen a COVID alaposan átrajzolta az utóbbi évek vk-kiírásait.

„2019-ben, mikor legutóbb sikerült nyerni, évente nyolc-kilenc-tíz világkupa-állomás is volt, az elmúlt két évben négy-négy volt, idén pedig öt darab van, úgyhogy azért vissza-visszaállóban van a vk-szezon. A kevesebből nyilván kisebb esély is van nyerni” – fűzte hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Nincs oka panaszra az idénykezdetét illetően: három állomás után két 4. és egy 1. hellyel vezeti az összetettet, és az idén először megrendezett, amolyan tesztszezont futó sprintversenyben is az élen áll, tehát kedvező előjelekkel néz elébe a fő célnak, a fukuokai világbajnokságnak.

„Utazunk a világbajnokság előtt Thaiföldre, ott akklimatizálódunk, onnan csak egy óra az időeltolódás Japánhoz képest. Jól ismerjük az ottani táborunkat, rendszeresen szoktunk ott edzőtáborozni” – mondta, kiemelve, nagy melegre számítanak Fukuokában, a thaiföldi tábor pedig arra is valamelyest felkészíti őket.

Három olimpiai kvóta talál gazdára a júliusi világbajnokságon, így feltett célja, hogy dobogón zárjon 10 km-en, de a rövidebb távon, 5 km-en is szeretne jól teljesíteni, a váltóval pedig még fényesebbre cserélné a tavalyi, budapesti ezüstérmet.

Kapcsolódó tartalom

Rasovszky – jó barátjához, Betlehem Dávidhoz hasonlóan – nemcsak nyílt vízen, medencében is érdekelt Fukuokában: három számban is védettséget élvez Sós Csaba szövetségi kapitány döntése értelmében, és 400, 800, valamint 1500 gyorson is mindenképpen szeretne rajthoz állni.

„Igazából ez újdonság, a korábbi években az esztendő fő versenyén csak nyílt vízen indultam, most megpróbáljuk összehangolni úgy, hogy medencében is meglegyen a gyorsaság. Aztán ha tényleg jó a forma ott is, talán egy-két döntő is elcsíphető, de azért az sokkal nehezebb lesz, mint nyílt vízen.”

Az olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságot július 14. és 30. között rendezik Fukuokában.

Borítókép: Ostia, 2022. augusztus 18. Rasovszky Kristóf edz a nyíltvízi úszás helyszínén lévő edzőközpontban a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 18-án. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak