Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Videó: Márton vb-7. 200 m pillangón, Németh remek úszással döntős 100 m gyorson, Kapás és Jakabos sem finálézhat 200 m pillangón

Videó: Márton vb-7. 200 m pillangón, Németh remek úszással döntős 100 m gyorson, Kapás és Jakabos sem finálézhat 200 m pillangón

m4sport.hu/MTI
Németh Nándor 47.62 másodperces egyéni csúccsal 100 méter gyorson a negyedik idővel jutott döntőbe a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek negyedik napján, míg Márton Richárd 1:55.02 perces idővel a hetedik helyen végzett a 200 méter pillangó fináléjában.

 

Németh – aki tavaly a Duna Arénában az elődöntő szétúszásában országos csúcsot úszott, amit viszont Milák Kristóf a római Európa-bajnokságon megjavított (47.47) – az előfutamból a 14. idővel ment tovább, és már ekkor jelezte, élete legkeményebb elődöntője várhat rá, hiszen rendkívül szoros a mezőny.

Ennek megfelelően a 23 éves versenyző óriási lendülettel kezdett és ez ki is tartott, végül egyéni legjobbján (47.69) hét századot tudott javítani.

Németh Nándor, aki 2021-ben a tokiói olimpián nyolcadik, a tavalyi vb-n  hatodik lett 100 méter gyorson, az előfutamban 48.21 másodperccel megúszta az olimpiai szintidőt (48.34).

„Volt bennem egy bizonyítási vágy, és úgy voltam vele, nem akarok éppen becsúszni a döntőbe. Reggel is erősen úsztam, de látszott, hogy a délután könnyebben megy – értékelt Németh Nándor az M4 Sportnak, új egyéni rekordját követően. – Reméljük, most nem kell izgulnom a második futam miatt, tavaly ezt majdnem megszívtam, de örülök neki nagyon. Holnap ugyanígy fogok nekiállni a döntőnek.”

A szám döntőjét csütörtökön magyar idő szerint 13.21 órakor rendezik.

Márton Richárd  200 méter pillangó elődöntőjében 1:54.54 perces idővel megjavította a tavalyi, római Európa-bajnokság döntőjében úszott egyéni csúcsát (1:54.78). A kontinensviadalon a világcsúcstartó olimpiai bajnok Milák Kristóf mellett második Márton ezt követően elmondta, helyezésben, dobogóban nem gondolkozik előre, de nagyon szeretne bekerülni 1:54 perc alá.

Márton a fináléban szokásához híven erősen kezdett, 50 méternél elsőnek fordult, a táv felénél pedig második volt. Riválisai ezt követően feljöttek rá, az utolsó fordulót hatodikként vette, végül hetedikként csapott célba. A számot a francia Léon Marchand nyerte, aki így felülhetett a Milák Kristóf távolmaradásával megüresedett trónra.

„Egyáltalán nem figyeltem a többieket, csak úsztam, mint a bolond, szokás szerint. Most azért jóval fájdalmasabb volt a dolog, de becsülettel végigúsztam, ennyi jött ki belőle – nyilatkozta Márton, aki az MTI kérdésére válaszolva – utalva keddi nyilatkozatára, miszerint az ébredéskor sok minden eldől – azt mondta, nagyon fájdalmas volt a reggel.

Hozzátette, az elődöntőt gyakorlatilag egy döntőnek fogta fel, így végül szerencsére nem az lett az utolsó úszása.

„Megéltem, hogy a világ hetedik legjobb úszója vagyok, büszke vagyok magamra – mondta Márton, aki bízik abban, hogy Milák Krisótffal kiegészülve a párizsi olimpiára még jobbak lehetnek. – Az utolsó két-három hónapban igazából egyedül edzettem, a világ legjobbjával együtt készülni mindig jobb, remélem, a következő világbajnokságon már ő is ott lesz” – tette hozzá a magyar versenyző.

Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna sem jutott döntőbe 200 méter pillangón – a két magyar közül elsőként a kilencedik világbajnokságán szereplő Jakabos ugrott medencébe, a délelőtt úszott idején (2:10.73) alaposan rontott, így 2:11.23 másodperccel a 15. helyen zárt.

Ezt követően Kapás, a szám 2019-es kvangdzsui világbajnoka következett, aki az előfutamból 2:10.18 perces idővel jutott tovább. Az 1-es pályán úszó magyar versenyző szokásához híven lassabban kezdett riválisainál, ezúttal azonban híres hajrája sem volt az igazi, így 2:09.56 perccel futamában az utolsó, összesítésben a 13. lett.

A 30 éves úszó az M4 Sportnak adott értékelése közben majdnem sírva fakadt: mint Kapás Boglárka elmondta, ezt most kicsit fáj neki, szerinte ennél több munkát tett bele a felkészülésbe.

„Próbáltam elfelejteni, kiűzni a fejemből a reggeli úszást. Úgy jöttem ide, hogy ez ne befolyásoljon, de nyilván egész nap bennem volt, hogy nem tudom, mit hozhatok ki a délutáni úszásomból. Annyira rosszul esett a reggeli, ez nagyjából reális is volt, amit éreztem. Az a baj, hogy ennél több munkát tettem bele, úgy érzem, úgyhogy ez egy kicsit most fáj.”

A Kapás és Márton felkészülését irányító Virth Balázs előbbi esetében saját felelősségét hangoztatta, míg utóbbiról elmondta, hogy már a döntőbe jutással felülmúlta magát.

Sós Csaba szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy Milák Kristóf négy méterrel verte volna Marchand-t 200 pillangón.

Az M4 Sport és az m4sport.hu a fukuokai vizes világbajnokság legfontosabb pillanatait élőben közvetíti.

 

Borítókép: Fukuoka, 2023. július 25. Márton Richárd a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 25-én. A magyar úszó egyéni csúccsal a hatodik helyen került döntõbe. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak