Musorujsag
Élő Eredmények

Edzője szerint Milák Kristóf az állóképességét és az erejét is vissza tudja szerezni

Edzője szerint Milák Kristóf az állóképességét és az erejét is vissza tudja szerezni

m4sport.hu
A több mint két hónapot kihagyó Milák Kristóf edzője úgy véli, olimpiai, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó tanítványa képes lesz visszanyerni állóképességét és erejét is, a párizsi olimpián pedig egyértelmű cél a címvédés 200 méter pillangón.

Milák Kristóf június közepén jelentette be, hogy nem indul a fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, sem fizikálisan, sem mentálisan nincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Később arról beszélt, hogy szüksége volt a feltöltődésre, hétfőn pedig visszatért edzésmunkába.

Kapcsolódó tartalom

Edzője, Virth Balázs az M1-nek elmondta, Milák lelkesen dolgozott a hétfői edzésen, tornázott és úszott is. „Látszott rajta, hogy kipihente magát és jókedvű volt, reménykedem abban, hogy ez jót tett. Nyilván majd az olimpián derül ki, hogy megérte-e, de tényleg látszott rajta, hogy erre szüksége volt” – fogalmazott.

A tréner kifejtette, hogy az úszók általában három-négy hetet szoktak pihenni, Milák ennek most valamivel több mint a kétszeresét hagyta ki, de mivel nem egy hízékony alkat, súlyfelesleg nincs rajta. „Az állóképességet nyilván pótolni kell, majd menet közben derül ki, hogy milyen hamar jön vissza. Azt gondolom, hogy vissza tudja szerezni mind az állóképességét, mind az erejét – vélekedett.

Virth Balázs tájékoztatása szerint a felkészülés első makrociklusa az állóképesség és az erő visszaszerzéséről fog szólni, valamint felhozó versenyeken is el fog indulni Milák Kristóf. „A fő számában, illetve olyan versenyen, ahol ténylegesen meg tudja magát mutatni, akkor fogjuk odaállítani, amikor olyan állapotban van, hogy tudja hozni azt, amit tőle elvárunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a felkészülési terv szinte teljesen összeállt, de még Sós Csaba szövetségi kapitánnyal egyeztetik a versenyprogramot, amelyben ugyanakkor még bizonytalan, hogy lesz-e Európa-bajnokság.

Az edző abban biztos, hogy 100 és 200 méter pillangón Milák Kristóf indulni fog a párizsi olimpián, az azonban, hogy gyorson is szerepel-e, közvetlenül a jövő nyári játékok előtt fog kiderülni. „A felkészülés során fog versenyezni rövidebb és hosszabb gyorsokon is, de az olimpiáról közvetlenül előtte döntünk.”

Kapcsolódó tartalom

Virth Balázs hangsúlyozta, a felkészülés középpontjában a jövő nyári olimpia áll, amelyen 200 méter pillangón egyértelműen a címvédés a cél, 100-on ugyanakkor „fel kell kötni a gatyát”. „Ott nagyon erős mezőny van, arra számítok, hogy akár Kós Huberttel is nagy csatákat fognak vívni, hiszen ő ahogy háton fejlődött, ugyanúgy pillangón is fejlődhet.”

Borítókép: Virth Balázs edző és Milák Kristóf. MTI/Kovács Anikó

További tartalmak