Musorujsag
Élő Eredmények

Sós Csaba: Minden úgy történt, ahogy Milák Kristóf megígérte

Sós Csaba: Minden úgy történt, ahogy Milák Kristóf megígérte

m4sport.hu
A M4 Sport kedd reggeli Nemzeti Sporthíradójában az úszók szövetségi kapitányával, Sós Csabával beszélgettünk az edzésekhez hétfőn visszatérő Milák Kristóf helyzetéről, jövőjéről, céljairól.

Sós Csaba leszögezte, minden úgy történt a visszatéréssel kapcsolatban, ahogyan az olimpiai- és világbajnok úszó megígérte: kipihente magát és a megbeszélt időben jelentkezett edzésre.

Kapcsolódó tartalom

„Miután bejelentette, hogy nem indul a világbajnokságon, csak kérdőjelek voltak, hiszen akkora már mindent elért, amit az úszásban el lehet. Ugyanakkor tény, hogy Párizsban lesz élete csúcsidőpontjában, akkor lesz annyi idős, mint Michael Phelps és Cseh László 2008-ban Pekingben, vagy Darnyi Tamás, amikor a világcsúcsait úszta” – mondta a szakember

A szövetségi kapitány szerint bár nem szokványos, de nem volt senki rendkívüli abban, ami Milákkal történt. Érthető, hogy elfáradt, hiszen nagyon fiatalon nyert meg mindent és „úszta körbe a földet”.

Hozzátette, egyáltalán nem ritka, hogy valaki az olimpia előtti évben hosszabb szünetet tart, példaként említette a legendás Darnyit, aki az 1992-es barcelonai játékok előtt kihagyta az 1991-es Európa-bajnokságot, és hivatalos pihenői alatt szeptembertől decemberig nem is ment az uszodába.

A legfontosabb, hogy visszatért, elkezdte az edzéseket és már a párizsi olimpiára fókuszál – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy a fiatal sportolók nemcsak testi, de jelentős szellemi fejlődésen is keresztülmennek, amit ugyanúgy kezelni kell. Úgy látja, Milák jó irányba halad.

Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, sem fizikálisan, sem mentálisan nincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Később arról beszélt, hogy szüksége volt a feltöltődésre és karrierjét tekintve három, négy vagy öt olimpiai bajnoki cím van összességében a fejében.

Milák a 2017-es, budapesti világbajnokságon 100 méter pillangón szerzett ezüstérmével robbant be a felnőtt mezőnybe, fő száma ugyanakkor a 200 méter pillangó lett, amelyben 2018 óta gyakorlatilag egyeduralkodónak számított. Pályafutása első csúcspontjaként 2019-ben a kvangdzsui világbajnokságon a legendás Michael Phelps tízéves világcsúcsát megjavítva nyert aranyérmet, majd 2021-ben a tokiói olimpián is simán győzött, míg 100 méter pillangón Európa-csúccsal lett második. Tavaly pedig a hazai rendezésű világbajnokságon a Duna Arénában tovább javította világrekordját (1:50.34 perc), illetve ezen a viadalon 100 méter pillangón is világbajnoki címet nyert.

Borítókép: MTI/Derencsényi István

További tartalmak