Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Németh Nándor: Ha merek nagyot álmodni, mondanám, hogy érmet szeretnék Párizsban

Németh Nándor: Ha merek nagyot álmodni, mondanám, hogy érmet szeretnék Párizsban

m4sport.hu
Rengeteg verseny és komoly ezdésterhelés – így készül Németh Nándor a jövő évi, párizsi olimpiára, ahol 100 méteres gyorsúszásban legalább döntőbe vágyik, valójában azonban éremről álmodik.

A BVSC 23 éves gyorsúszója pályafutása talán leghosszabb pihenőjét kapta a fukuokai világbajnokságot követően, olyannyira, hogy már hiányzott is neki az úszás, de nem a felkészülés első hete, amely mindig az izomlázról és a fájdalomról szól.

„Szerencsére sok világbajnoki, Európa-bajnoki döntőben voltam már, de még mindig sokat tapasztalatok – kezdte a közmédiának a Fukuokában nyújtott teljesítményéről és vb-8. helyéről beszélve. – Volt egy nagyon jó középdöntőm, ahol igazából minden nagyon kijött, úgy, ahogy szerettem volna, viszont a döntőről ezt nem lehet elmondani. A döntő sokszor nem úgy sikerül, ahogyan szeretném, úgyhogy ezen kell változtatnom.”

Edzőjével tudják, mi okozza, mi okozta a fő problémát, a fordulókkal van a baj, de „nagyon ráálltak erre, hogy a jövőben ez ne forduljon elő többet”.

Németh emellett rengeteg versenyen tervez elindulni az előttünk álló idényben, és minél nagyobb terhelést szeretne kapni edzéseken is, hogy így szimulálja a világversenyek intenzitását.

„Lesznek olyan edzések, amikor egymás után fogjuk úszni az erőseket, és a másnap délelőtt megint erős lesz, hogy szokjuk ezt a háromszoros úszást. Lehet, hogy ott meg fogunk halni, de most ez a cél és minél többet versenyezni, mert ezzel tudjuk elősegíteni azt, hogy a harmadik úszásom is ugyanolyan jó legyen, mint a többi” – magyarázta.

Egyelőre csak 100 méteren úszta meg az olimpiai szintet, de feltett szándéka 200-on is indulni Párizsban, amit a februári, dohai világbajnokságon igyekszik majd bebiztosítani.

„Nem mondok le róla. Ezt már jó ideje mondom. De sajnos valahogy nem jön ki a lépés 200 gyorson. Most is pár tizeddel maradtam le a középdöntőről, délután már valószínűleg jobbat tudtam volna úszni, de itt sincs olyan, hogy volna.”

A 4×100-as gyorsváltóval vb-bronzérmes Németh szerint messze van még az olimpia, időben kezdték a felkészülést, és bízik abban is, hogy az előző szezonnal ellentétben ezúttal sérülések, egészségügyi problémák sem hátráltatják majd.

„Célokat nem szeretek így előre megfogalmazni, nyilván a váltók még kérdésesek, hogy melyikek lesznek elindítva és milyen összetételben, de 100 gyorson mindenképpen döntőben szeretnék lenni… és ha merek nagyot álmodni, mondanám, hogy érmet szeretnék. De hát 100 gyorson nem lehet ilyet kijelenteni, úgyhogy küzdünk, ahogy eddig, és meglátjuk, mi sikerül.”

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak