Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky megnyerte a nyíltvízi úszó-vk összetettet versenyét, Olasz lemarad a világbajnokságról és minden bizonnyal az olimpiáról is

Rasovszky megnyerte a nyíltvízi úszó-vk összetettet versenyét, Olasz lemarad a világbajnokságról és minden bizonnyal az olimpiáról is

MTI
Rasovszky Kristóf szenzációs versenyzéssel bronzérmes lett 10 kilométeren az úszók nyíltvízi világkupa-sorozatának utolsó állomásán, Funchalban, ezzel bebiztosította összetett elsőségét. A nőknél Fábián Bettina hatalmas hajrával második lett a szombati versenyben, Olasz Anna lemarad a dohai világbajnokságról.

Rasovszky Kristóf szenzációs versenyzéssel bronzérmes lett 10 kilométeren az úszók nyíltvízi világkupa-sorozatának utolsó állomásán, Funchalban, ezzel bebiztosította összetett elsőségét.

„Nyilván az volt a cél, hogy megszerezzem az összetett elsőséget, hiszen a védettségem miatt nekem nem volt ez válogató. Hogy sikerült harmadiknak bejönni ilyen óriási mezőnyben, jóllehet a forma nem ugyanaz, ami a világbajnokságon volt, az persze külön öröm. A negyedik győzelem jól hangzik, szép sor, persze minden évben akadnak újabb és újabb kihívók, mint most az olasz Guidi, aki idén megnyerte az Európa-kupát. Ez volt a legnehezebb verseny, 92 induló, a nemzetek többsége itt rendezte a válogatóját, úgyhogy nem is szakadt úgy szét a mezőny, mint máskor, ráadásul az etetésnél a legutolsó helyet kaptuk, ami óriási kerülőt jelentett ilyen tömegnél” – vélekedett Rasovszky.

A magyar sportági szövetség közösségi oldalának tájékoztatása szerint az olimpiai ezüstérmes sportoló sorozatban negyedszer nyerte meg az összetettet, erre korábban még senki nem volt képes.

A világbajnoki részvételért zajló magyar különversenyben messze Betlehem Dávid teljesített a legjobban: végig az élmezőnyben haladva ötödik lett, így övé a második hely a dohai vb-csapatban. Gálicz Péter 55., Hambardzumyan Arshak 66., Kovács-Seres Hunor pedig 72. helyen zárt, előbbi így a júniusi Eb-indulást vívta ki.

„Nem tudok igazán örülni, mert rontottam egy nagyot közben, nekiúsztam Paltrinierinek, aki azonnal lenyomott, ott sokat vesztettem. A hajrá jól ment, de ez az elcsúszás a dobogóba került, bár odaérhettem volna érzésem szerint” – értékelte a versenyt Betlehem.

A nőknél Fábián Bettina az utolsó körre a 15. helyen fordult, aztán megindult, és 16 másodperces hátrányt ledolgozva ezüstéremig tempózott. A junior világ- és Európa-bajnok úszó ezzel a dohai vb-részvételt is kivívta. Mellette a Madeirán 16. helyen záró Szimcsák Mira lesz a másik induló, miután három másodperccel Olasz Anna (17.) előtt ért be. Balogh Vivien 35., Rohács Réka 38. lett.

„Ez volt az egyik legnehezebb verseny, amin eddig részt vettem, nagyon komoly volt mezőny és elég nehezek körülmények, borzasztóan nehéz volt úszni. Ehhez képest szerintem kihoztam az egészből a maximumot, az amerikai lányt nemigen láttam, a többieket viszont sikerült megelőznöm, úgyhogy nagyon örülök az ezüstéremnek és a vb-kvalifikációnak. Én szeretem a simább vizet, jobban kijön a technikám és az úszástudásom, de most a hullámokban is megmutattam, hogy klasszikus nyíltvizes körülmények között is tudok jól teljesíteni, ami jót tesz a lelkemnek. Meg persze az is, hogy a kemény munkának köszönhetően ilyen jól bírtam, különösen a hajrát – ott végre egyszer sikerült jól helyezkednem, mert addig folyamatosan középre kerültem a fordulóknál, állandóan lenyomtak, a végén viszont sikerült a szélén elmenni a többiek mellett” – fogalmazott Fábián.

Olasz Anna. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A dolgok jelen állása szerint Olasz 2013 után először nem lesz ott egy világversenyen, de az Eb-n még szerepelhet; ugyanakkor az olimpiai kvóta megszerzésére már nem igazán maradt esélye.

Nyíltvízi Világkupa, 5. állomás, Madeira
Férfiak: 1. Domenico Acerenza (olasz) 1:45:06.20… 3. Rasovszky Kristóf 1:45:15.50… 5. Betlehem Dávid 1:45:16.40… 55. Gálicz Péter 1:49:55.90… 66. Hambardzumyan Arshak 1:50:30.40… 72. Kovács-Seres Hunor 1:53:25.40
Az összetett élcsoportjának végeredménye: 1. Rasovszky Kristóf 2500 pont, 2. Marcello Guidi (olasz) 2000, 3. Betlehem Dávid 1600

Nők: 1. Clarie Weinstein (amerikai) 1:56:54.30, 2. Fábián Bettina 1:58:07.50… 16. Szimcsák Mira 1:58:29.20, 17. Olasz Anna 1:58:32.80… 35. Balogh Vivien 2:01:32.90… 38. Rohács Réka 2:01:35.40
Női összetett: 1. Leonie Beck (német) 2140… 5. Fábián Bettina 1250.

Junior összetett
Fiúk: 1. Sascha Velly (francia) 1600, 2. Kovács-Seres Hunor 1510
Lányok: 1. Fábián Bettina 1500… 4. Szimcsák Mira 1250

Borítókép: MTI/Derencsényi István

További tartalmak