Musorujsag
Élő Eredmények

A célban történtek miatt zárták ki a magyar vegyesváltót a második helyről a nyíltvízi úszó-vk-n

A célban történtek miatt zárták ki a magyar vegyesváltót a második helyről a nyíltvízi úszó-vk-n

MTI
Rasovszky Kristóf szerint amiért kizárták a csapatot, annak alapján a tegnapi egyéni verseny valamennyi indulóját ki lehetett volna zárni.

A második helyről zárták ki az elsőszámú magyar vegyes váltót az úszók nyíltvízi világkupa-sorozatának utolsó állomásán, Funchalban vasárnap. A magyar szövetség tájékoztatása szerint „jól megérdemelt ezüstérmétől” fosztották meg a stafétát. A női főbíró a Rasovszky Kristóf célba érésénél történt fizikai kontaktust minősítette szabálytalannak, holott ezzel még csak nem is jutott előnyhöz a magyar csapat, hiszen végül így is az ausztrálokat hozta ki a célfotó győztesnek.

A zárónapon két magyar négyes volt érdekelt, az első vb-főpróbát tartott, azaz már a februári dohai vébén szereplő kvartett szállt vízbe Fábián Betti, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf felállásban, míg a második együttest Olasz Anna, Rohács Réka, Hambardzumyan Arshak és Gálicz Péter alkotta.

A beszámoló szerint a „főerők” jól teljesítettek, a lányok is elöl mentek, a Betlehem-Rasovszky duó pedig szokásához híven harcolt, s a célhoz érve váll a váll ellen zajlott a csata az ausztrálok utolsó emberével, Kyle Lee-vel. A közvetlenül a célpanel előtt történt fizikai csattanás nyomán viszont a főbíró közölte, a szabálytalan mozdulat miatt kizárja a magyar csapatot. Az összeakadás ellenére is az ausztrál érte el előbb a panelt – egyetlen tizeddel -, azaz konkrétan még előnye sem származott Rasovszkynak abból, hogy a nyílt vízben amúgy megszokott test test elleni küzdelem zajlott ezúttal is.

Kapcsolódó tartalom

Ha ezért diszkvalifikálnak, akkor tegnap mind a 170 versenyzőt ki lehetett volna dobni egyéniben, mert két órán keresztül csak ilyen kontaktok mennek a vízben. Ha beúszik valaki közém és a ponton közé, akkor arrébb kéne mennem, mert ha nem, akkor kizárnak?” – háborgott a férfi összetettben győztes magyar versenyző.

Végül a csapatvezetés úgy határozott, nem óv: mivel egy világkupán ugyanazok bírálnák el, akik az ítéletet hozták, így aligha születne a magyaroknak kedvező döntés.

A második számú csapat végül 7. lett.

Eredmények, nyílt vízi világkupa, 5. állomás, Madeira, vegyes váltó:
1. Ausztrália 1:06:05.40. ó
…7. Magyarország B 1:08:03.30
Magyarország A csapatát kizárták.

Borítókép: Ostia, 2022. augusztus 21. A hatodik helyezett Rasovszky Kristóf a célban a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyén a római vizes Európa-bajnokságon Ostiában 2022. augusztus 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak