Musorujsag
Élő Eredmények

Közel hibátlan magyar szereplés a csütörtöki előfutamokban a rövidpályás úszó Eb-n

Közel hibátlan magyar szereplés a csütörtöki előfutamokban a rövidpályás úszó Eb-n

MTI
Közel hibátlan továbbjutási arányt produkáltak a magyar versenyzők a csütörtöki előfutamok során az Otopeniben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

 

A délelőtti program nyitányaként női 100 méter gyorson rögtön három magyar volt érdekelt – a szabályok szerint csak kettő juthatott tovább. Pádár Nikolett és Ugrai Panna egy futamban kapott helyet, egyetlen század választotta el őket egymástól, utóbbi 53.90 másodperccel a 13., honfitársa pedig a 14. helyen került az elődöntőbe. Az uszonyos úszóként 17-szeres világbajnok Senánszky Petra 54.23-mal a 22. helyen fejezte be a számot.

„Soha nem úsztam korábban délelőtt 53-as időt, ezért ennek természetesen nagyon örülök. Viszont egyáltalán nem voltam még elég éber így reggel, szóval remélem, hogy tudok javulni a középdöntőben” – nyilatkozta az MTI-nek Ugrai.

Pádár Nikolett megjegyezte, amit lehetett, azt gyakorlatilag elrontotta a futamában, a rajtot, a fordulókat és a levegővételt is, éppen ezért az idővel egyáltalán nem lehet elégedetlen. Hozzátette, az elődöntőben már nem követheti el ezeket a hibákat, és mindenképpen egyéni csúcs (53.51) kell ahhoz, hogy bekerüljön a fináléba.

Férfi 200 méter vegyesen három előfutamot rendeztek és többen vissza is léptek, így a nevezési idők alapján Holló Balázs továbbjutása nem lehetett kérdéses. A magyar versenyző végül 1:57.55-tel a 11. helyen ment tovább. Persze, szüksége is volt a tartalékolásra, mivel fél órával később már 200 méter pillangón volt jelenése.

„Kicsit át is kellett így alakítanom a taktikát, hiszen nem sok időm van a pihenésre. Körülbelül ilyen helyezést és időt lőttem be magamnak előzetesen” – fűzte hozzá.

Férfi 100 méter háton Jászó Ádám képviselte a magyar színeket – Kovács Benedek koronavírus fertőzése miatt nem tudott elutazni a romániai kontinensviadalra -, egyéni csúcsától (51.60) nem sokkal elmaradva, 51.74-gyel a 15. idővel jutott tovább. Így felnőtt világversenyen pályafutása során először ugorhat medencébe egyéni középdöntőben.

„Nagyon rosszul esett ez a reggeli úszás, de az idővel elégedett vagyok. A döntő viszont elég messze van, így elsősorban abban gondolkozom, hogy megússzam az egyéni csúcsomat” – mondta Jászó.

A nők hát sprintszámában, 50 méteren Komoróczy Lora Fanni és Szabó-Feltóthy Eszter volt érdekelt, előbbi 27.02 másodperccel a nyolcadik helyen lépett tovább, utóbbi viszont 28.68-cal a 26.-ként végzett.

„Sajnos, ahogy sok mindenki mást, engem is kicsit megtréfált ez a fal, aminek nincs alja, így a fordulómnál megkarcoltam a lábamat kicsit. Erre majd figyelnem kell délután és szeretnék sokkal jobb időt úszva bekerülni a döntőbe” – mondta Komoróczy.

Férfi 200 méter pillangón szinte tét nélkül úszhatott mindkét magyar, Márton Richárd és Holló Balázs is, ugyanis csak 19-en neveztek. Márton végül összesítésben a második (1:54.95), Holló pedig a 11. (1:56.75) idővel ment tovább.

„Szerencsére az alvással már nincs baj, amióta itt vagyok, napközben vagyok kicsit fáradtabb és hajnalban farkaséhesen kelek – nyilatkozta Márton, aki múlt hétvégén még az Egyesült Államokban versenyzett, így rendkívül hosszú utazást követően érkezett Otopenibe. – Azt hittem, kicsit erősebb lesz a futam, a végén úgy éreztem, ha csak ilyen a tempó, akkor megnyomom. Csak magamra fókuszáltam és gyakorolni szerettem volna a folytatásra. Ott hasonló úszásra lesz szükség egy keményebb hajrával” – tette hozzá.

A csütörtök délelőtti program a nők 1500 méteres gyorsúszásával zárult, három magyar, Késely Ajna, Flück Nóra és Nagy Napsugár volt érintett – Késely és Flück be is jutott a döntőbe.

Késely Ajna a leghosszabb medencés távon saját országos csúcsától (15:55.69) nem sokkal elmaradva 15:55.94 perces időt úszott.

„Nem tudom igazán, hogyan sikerült ez, hiszen úgy éreztem, nem lesz könnyed ez az ezerötszáz méter. Remélem, holnap délutánra ki tudom magam úgy pihenni, hogy meglegyen az országos csúcs” – mondta Késely, aki hozzátette: külön öröm számára, hogy összesítésben meg tudta előzni az olasz Simona Quadarellát, akinek ez a fő száma. Megjegyezte, alapvetően a bronzéremmel kalkulál a fináléban, de szeretné felvenni a versenyt olasz riválisával.

 

Borítókép: Otopeni, 2023. december 5. Márton Richárd a férfi 100 méteres pillangóúszás elõfutamában a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Otopeniben 2023. december 5-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak