Musorujsag
Élő Eredmények

Országos és junior Európa-csúcs, újabb ezüst és döntőbe jutások – szombati összefoglaló a rövidpályás Eb-ről

Országos és junior Európa-csúcs, újabb ezüst és döntőbe jutások – szombati összefoglaló a rövidpályás Eb-ről

MTI/m4sport.hu
Sikeres napot zártak az Otopeniben zajló rövidpályás úszó-Eb-n a magyarok, akik Pádár Nikolett révén junior Európa-csúcsnak, Szabó Szebasztián révén egy újabb ezüstéremnek, több pontszerző helyezésnek, illetve döntőbe jutásnak örülhettek szombaton.

A magyarok közül Németh Nándor ugrott elsőként medencébe, a 24 éves versenyző a középdöntőből addigi legjobbjával, 1:43.45 perccel került a fináléba, melyre fantasztikus hangulatban került sor, köszönhetően annak, hogy ott volt a házigazdák szupersztárja, David Popovici is.

Németh ezúttal nem kezdett olyan erősen, mint a középdöntőben, féltávnál a hetedik volt, végül hatodikként csapott célba, 1:42.69-es egyéni rekorddal. A drukkereknek csalódniuk kellett, mivel Popovici csak negyedik lett, a számot a brit Matthew Richards nyerte 1:41.01 perccel.

„Szerettem volna Danas Rapsys mellett menni, ameddig csak lehet. Pont annyival kezdtem lassabban most, hogy a végére maradjon erőm, és hozzá kell tennem, hogy a döntő mindig egy nagy adrenalin löket. Tele volt az uszoda, fantasztikus hangulatú volt a verseny volt, még nekem is, pedig nem otthon vagyunk” – értékelt az MTI-nek Németh.

Ugrai Panna már a pénteki előfutamban, majd a középdöntőben is egyéni csúcsot úszott (57.12 mp), így az ötödik helyen került a szombati fináléba. Ott a fiatal úszó nem tudta megismételni legjobbját, 57.59-cel nyolcadik lett, az aranyérmet a svéd Louisse Hansson nyakába akasztották.

„Nagyon sok hiba volt sajnos ebben az úszásban, kicsit nagy volt az izgalom szerintem. Egyszerűen még szoknom kell az érzést, hogy egy ilyen döntőben úszhatok” – mondta az MTI-nek Ugrai.

A női 200 gyors délelőtti előfutamából ötödikként továbblépő Pádár Nikolett jócskán kitett magáért a középdöntőben: junior Európa-csúcsot úszott (1:53.51) az első futamban, amelyet megnyert, összesítésben pedig a második legjobb idővel kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe.

Kapcsolódó tartalom

Az 50 gyorson ezüstérmes Szabó Szebasztiánnak is volt minek örülnie szombaton, hiszen újabb medália került a gyűjteményébe.

Nagyszerű rajttal indult az 50 pille döntőjében, a második hossz viszont nem sikerült olyan jól, így végül másodikként csapott célba, 21.96 másodperccel zárt a svájci Noe Ponti mögött, aki mindössze négy századra volt magyar riválisa és a brazil Nicholas Santos 21.75-ös világcsúcsától.

Kapcsolódó tartalom

Németh Nándornak a 200 méter gyors döntőjét követően bő egy órája volt pihenésre a 100 méter gyors középdöntője előtt, amelyet az ötödik idővel (46.88) várt. A 24 éves úszó országos csúcsától mindössze hat századdal elmaradva, 46.42 másodperccel az ötödik helyen bejutott a fináléba.

„Teljesen elégedett vagyok ezzel a mai nappal, az országos csúcsot majd megjavítom. Ma nem sikerült, holnap lesz még egy lehetőségem. A dobogóhoz nyilván 46-on belüli idő kell, azt is megpróbálom, persze az csak a hab lenne a tortán. A célba érkezésem nem volt jó, ott talán össze lehet belőle még kaparni egy két tizedet” – mondta az MTI-nek Németh.

A 200 hát második középdöntőjében vízbe ugró Jászó Ádám is mindent megtett, ám végül 1:57.69-es idővel a 16.-ként fejezte be az Eb-t.

A nap utolsó teljes futamában (a program végén még volt két szétúszás) a 4×50-es vegyes gyorsváltók mérték össze tudásukat.

A Szabó, Jászó, Ugrai, Senánszky Petra összeállítású magyar váltó – amelyben délelőtt még Nell Olivér volt a nyitóember – a délelőtti előfutamból 1:30.91-es országos csúccsal lépett tovább, a 2016-os windsori világbajnokságon felállított 1:32.58-as rekordot adva át a múltnak.

A finálét így a negyedik idővel várta a staféta, és még tovább tudta javítani a hazai csúcsot: 1:30.24 az új rekord. A számot a britek nyerték 1:27.75 perccel.

„Kétszer sikerült országos rekordot döntenünk, ennél soha rosszabbat. Én is gyorsabb voltam, mint reggel, büszke vagyok rá, hogy sprintversenyszámban ilyen jó eredményt tudtunk elérni” – nyilatkozott az MTI-nek az uszonyos úszásban 17-szeres világbajnok Senánszky Petra.

Ugrai Panna megjegyezte, a váltó négy tagjából hárman is úsztak korábban az esti programban, ennek fényében különösképpen nagy eredmény az újabb országos rekord.

Jászó Ádám már nem tudott visszalépni 200 méter háton, így néhány perccel korábban jött csak ki a vízből, de ő is hozzá tudta tenni a magáét.

Szabó elmondta, az 50 méter pillangó döntője után kissé csalódott volt, de amint kijött a csapattal, már csak erre a fináléra koncentrált, és büszke az országos csúcsra.

Borítókép: Otopeni, 2023. december 9. Németh Nándor (k) a férfi 100 méteres gyorsúszás elõdöntõjében a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 9-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak