Musorujsag
Élő Eredmények

Pádár Nikolett két századdal maradt le az éremről a rövidpályás úszó Eb-n

Pádár Nikolett két századdal maradt le az éremről a rövidpályás úszó Eb-n

m4sport/MTI
Bár remek teljesítményt nyújtottak érem nélkül maradtak a magyar versenyzők az úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Pádár Nikolett negyedik lett 200 méter gyorson vasárnap az Otopeniben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság zárónapján. A 17 esztendős magyar versenyző a szombati elődöntőben junior Európa-csúcsot állított fel, 1:53.51 perces idővel a második helyen került a fináléba.

A döntőben sokáig a cseh Barbora Seemanova diktálta az iramot, a fiatal magyar tartotta a tempót az élmezőnnyel, egészen az utolsó hosszig dobogós helyen volt, de a hajrában az egyik brit rivális két századdal megelőzte. A szegediek tinédzsere 1:54.09 perces idővel csapott célba, a számot a brit Freya Anderson nyert 1:52.16-tal.

Szerintem nagyon erős volt a kezdés, viszont összességében ez egyáltalán nem volt egy rossz úszás, nagyon örülök annak, hogy Európában a felnőtt mezőnyben negyedik vagyok 17 évesen. Jövőre szeretnék bizonyítani, hogy képes vagyok többre, hiszen nagyon szerettem volna jobb időt úszni és a dobogóra állni” – nyilatkozta Pádár.

Pár perccel később Késely Ajna hetedik lett 400 méter gyorson. A 22 esztendős magyar versenyző az előfutamból ötödikként jutott a döntőbe 4:04.44 perces idővel.

Késely szerdán 800, pénteken pedig 1500 méter gyorson volt bronzérmes, utóbbi számban saját országos rekordját megjavítva állhatott dobogóra. Ezen a távon – ami szinte már sprint a másik kettőhöz képest – viszont nem volt esélye a dobogóra. A számot óriási csatában az olasz Simona Quadarella nyerte, mindössze hat századdal megelőzve a 800-on és 1500-on is győztes Anastasiia Kirpichnikovát.

Az ír Daniel Wiffen világcsúccsal nyert 800 méter gyorson vasárnap az Otopeniben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. A 22 éves versenyző 7:20.46 perces idővel diadalmaskodott, ezzel a 25 és az 50 méteres medencés versenyeket egyaránt figyelembe véve a sportág legrégebben érvényben lévő világrekordját írta át, ugyanis az ausztrál Grant Hackett 2008. július 20-án felállított 7:23.42 perces csúcsát adta át a múltnak.

Nagyon éreztem az elmúlt napokat, azt a több mint öt kilométert, amit úsztam ezen az Európa-bajnokságon. Összességében azonban nem vagyok csalódott, önmagam felett átvettem az irányítást, a testemen és a mentális dolgaimon. Jól sikerült ez az Eb, örülök a két bronzéremnek” – nyilatkozta az MTI-nek Késely.

Holló Balázs negyedik lett 400 méter vegyesen az Európa-bajnokság zárónapján. A 24 esztendős magyar versenyző a délelőtti előfutamból 4:08.96 perces idővel a hatodik helyen lépett tovább.

A fináléban az egriek úszója főként a harmadik úszásnemben, mellen került olyan hátrányba görög riválisával szemben a dobogó harmadik fokáért zajló küzdelemben, amit éppen csak nem tudott ledolgozni, így 4:05.75 perces idővel negyedikként csapott célba. A számot nagy fölénnyel az olasz Alberto Razzetti nyerte 3:57.01 perces idővel.

Szerettem volna valamivel jobb időt úszni, de ennél jobban zavar, hogy nem jött össze a dobogó. Tudtam, hogy a görög srác a táv háromnegyedéig nagyon jó, a korábbi versenyeken a végén mindig le tudtam hajrázni, és most is reménykedtem benne, hogy így lesz, ezúttal azonban nem így jött ki” – mondta a döntő után Holló.

Németh Nándor országos csúccsal ötödik lett 100 méter gyorson. A 24 esztendős magyar versenyző a szombati előfutamban, majd a középdöntőben is megközelítette országos csúcsát (46.36), melyet ezúttal is túl akart szárnyalni, sőt, azt mondta, a 46 másodperc elejét sem tartja elképzelhetetlennek, ami akár dobogót is érhet.

Németh, akárcsak a 200 méter gyors szombati fináléjában, ezúttal is abban a szerencsés helyzetben volt, hogy együtt úszhatott a hazai közönségkedvenccel, David Popovici-csal, aki miatt gyakorlatilag megtelt az uszoda, a nézők pedig remek hangulatot varázsoltak. A döntőben Németh a táv háromnegyedénél még dobogós pozícióban volt, végül saját országos rekordját igencsak megjavítva, 46.08 másodperccel az ötödik lett.

„Ilyen a versenyzés, sokszor voltam már negyedik-ötödik, de ez egy nagyon jól összerakott viadal volt. Napról napra jobb voltam, nem fogok panaszkodni. Ha lehet ilyet mondani, akkor le a kalapot előttem, hiszen összeszedtem magam és jól sikerült a verseny” – mondta az MTI-nek Németh, aki a múlt héten még az Egyesült Államokban versenyzett és így érkezett a kontinensviadalra.

Hozzátette, a jövő év szempontjából nagyon bíztató számára, hogy így tudott teljesíteni, ráadásul ezen a viadalon a fordulók is jól sikerültek neki. A számot a francia Maxime Grousset nyerte 45.46 másodperccel.

Eredmények:
női 200 m gyors, Európa-bajnok:
Freya Anderson (Nagy-Britannia) 1:52.16 perc
2. Barbora Seemanova (Csehország) 1:52.66
3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 1:54.07
4. PÁDÁR NIKOLETT 1:54.09

női 400 m gyors, Európa-bajnok:
Simona Quadarella (Olaszország) 3:59.50 perc
2. Anastasiia Kirpichnikova (Franciaország) 3:59.56
3. Valentine Dumont (Belgium) 4:00.84
…7. KÉSELY AJNA 4:05.96

férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
Alberto Razzetti (Olaszország) 3:57.01 perc
2. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 4:00.17
3. Aposztolosz Papasztamosz (Görögország) 4:05.19
4. HOLLÓ BALÁZS 4:05.75

férfi 100 m gyors, Európa-bajnok:
Maxime Grousset (Franciaország) 45.46 mp
2. Alessandro Miressi (Olaszország) 45.51
3. David Popovici (Románia) 46.05
…5.NÉMETH NÁNDOR 46.08

Borítókép: Otopeni, 2023. december 9. Pádár Nikolett (k) a nõi 200 méteres gyorsúszás elõfutama után a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 9-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak