Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky Kristóf: Nehéz lenne jobb évet kívánni, de remélem, 2024-ben ezt is felül tudom múlni

Rasovszky Kristóf: Nehéz lenne jobb évet kívánni, de remélem, 2024-ben ezt is felül tudom múlni

m4sport.hu
Díjazták a legjobb úszókat, akik közül Fábián Bettina szerint a 2023-as év a legjobb volt amit produkált úszásban, de jövőre szeretne még jobban teljesíteni.

Kós Hubert, Késely Ajna, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina kapta az év legjobbjainak járó elismerést a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján, a Danubius Hotel Helia báltermében. Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke 2023-ról szólva először arról beszélt, hogy a mércét a magyar úszósport állította igen magasra az elmúlt években. „Fantasztikus eredmények sorjáztak, tízmilliós országként szerepeltünk az éremtáblák élmezőnyében. Tény, most másképp fest a helyzet, félig tréfásan azt mondhatnám, hagytuk a racionalitást érvényesülni, és az 50-80-100 milliós nemzeteket magunk elé engedtük kicsit” – utalt a felnőtt világversenyekre a sportvezető.

Hozzátette, az utánpótláskorú úszók által szállított eredmények bizakodásra adnak okot, mivel elsősorban nekik köszönhetően 2023-ban 137 érmet szereztek a magyar versenyzők a különböző világ- és Európa-bajnokságokon. Példaként említette, hogy a junior medencés Eb-n ugyanúgy kilenc aranyérmet nyert a magyar csapat, mint a rangsorban első olaszok, a nyíltvízi csapat pedig a legjobb lett az éremtáblán és a pontversenyben is.

Ha megvan az adottság, a testalkat, a vízfekvés, a laza ízületek, plusz a Jóisten megajándékozott a tehetség semmihez sem fogható csodájával, akkor ahhoz elég jó vagy, hogy odaállhass a starthoz. Hogy aztán ússz és egyre eredményesebb legyél az adottságaidnak megfelelően, a tehetségedet kamatoztatva, ahhoz eszméletlen kitartás és monotóniatűrés kell, de mindenekelőtt az alázatnak egy olyan fokozata, amely csak nagyon keveseknek sajátja” – méltatta Wladár a medencében és nyílt vízen az év legjobbjának választott Kós Hubert és Rasovszky Kristóf teljesítményét.

Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenye után a fukuokai vizes világbajnokságon. MTI/Koszticsák Szilárd

A program végén átadták az esztendő legjobbjainak járó díjakat, illetve elbúcsúztatták a sportág két, most visszavonult kiválóságát, Bohus Richárdot és Kalmár Ákost.

A díjazottak közül Rasovszky Kristóf elmondta, a 2023-as éve szinte tökéletesre sikerült. „Ha csak a világbajnokságot nézzük, hogy ott 10 kilométeren sikerült egyéniben ezüstérmet nyernem, amivel megvan az olimpiai kvóta, a lényeget el is mondtam az évről, hogy mennyire jól sikerült. Emellett a váltóban sikerült ezüstérmesnek lenni és egész évben kiegyensúlyozottan teljesíteni és ezzel a Világkupa összetettben nyerni. Nehéz lenne ennél jobbat kívánni, de remélem, 2024-ben ezt felül tudom múlni” – mondta a magyar klasszis.

Fábián Bettina (fotó: Magyar Úszó Szövetség)

Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy ő lett a legjobb, hiszen jó a mezőny, jó versenyzőkkel van körülvéve. „2024-et egy februári világbajnoksággal kezdjük, így a karácsony is elég kurtára sikerült, hiszen végig edzünk alatta. A februári vb után júniusban Eb, majd az olimpia következik. Párizson van a fókusz, így kell majd mellette teljesíteni a vb-n és az Eb-n is. A cél valami hasonlót produkálni mint Tokióban. Az év folyamán minél több érmet szeretnék gyűjteni„.

Elárulta, a vb-n medencében és nyílt vízen is indul, a tervek szerint az olimpián csak nyílt vízen fog indulni. „Ott van éremesély, míg a medencében csak döntő esély, és nem szeretnénk egy érmet kockáztatni azzal, hogy a medencét erőltetjük túlságosan is” – összegzett.

A győztes Késely Ajna az 1500 méteres női gyorsúszás leggyorsabb futama után a 19. rövidpályás úszó országos bajnokságon. MTI/Derencsényi István

Nagyon sokat jelent, hogy tavaly a junior kategória legjobbja voltam a  nyíltvízi úszóknál, idén pedig a felnőtteknél nyertem. Nagy megtiszteltetés és alátámasztja, hogy nem hiába küzdök nap mint nap. A 2023-as év a legjobb volt amit produkáltam úszás szempontjából, mindent elértem amit szerettem volna, talán a vb-n az egyéni szereplésemet lehetett volna még felülmúlni. Idén úgy indultam neki az évnek, hogy jobb legyek mint tavaly. Ez idén sikerült, remélem, jövőre is így lesz. Az első cél a vb-n kvalifikálni az olimpiára” – értékelte az évét Fábián Bettina, aki a női nyíltvízi úszóknál lett a legjobb.

Késely Ajna szerint ez a megújulás éve volt, Kovács Ottóval kezdte el a munkát és egy nagyon sikeres évet zártak. „Egy nagyon szép csapat munkája is látható ebben az évben és a díjban is. Az egész évben éreztem a fejlődést és ez folyamatosan motivált minden egyes nap. A cél az olimpia, ez egy hosszú periodikus előrenézése volt a felkészülésemnek, aminek most a felénél járunk. Épp ezért nincs meg bennem az ünnepi hangulat, hanem ugyanúgy dolgozunk tovább. Nehéz év vár ránk, az olimpia motivációjával kelek fel minden nap, szeretnék egyéniben döntőt úszni” – mondta az év női úszója.

2023 legjobbjai:
Az év férfiúszója: Kós Hubert
Az év női úszója: Késely Ajna
Az év férfi nyíltvízi úszója: Rasovszky Kristóf
Az év női nyíltvízi úszója: Fábián Bettina

Az év férfi utánpótlás-versenyzője: Magda Boldizsár
Az év női utánpótlás-versenyzője: Pádár Nikolett
Az év férfi nyíltvízi utánpótlás-versenyzője: Kovács-Seres Hunor
Az év női nyíltvízi utánpótlás-versenyzője: Abonyi-Tóth Glenda

Az év csapata: Nyíltvízi váltó (Fábián Bettina, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)
Az év felfedezettje: Sárkány Zalán
Az év paraúszója: Pap Bianka
Az év legeredményesebb klubjai
1.BVSC-Zugló
2. Győri Úszó SE
3. Kőbánya SC

Borítókép: Fukuoka, 2023. július 20. Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Fábián Bettina (b-j), az ezüstérmes magyar váltó tagjai a nyílt vízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyének eredményhirdetése után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak