Musorujsag
Élő Eredmények

Rasovszky Kristóf világbajnok 10 km-en

Rasovszky Kristóf világbajnok 10 km-en

M4 Sport
Rasovszky Kristóf megnyerte a nyíltvízi úszás 10 km-es számát a dohai világbajnokságon, a hatodikként végző Betlehem Dávid pedig olimpiai kvótát szerzett.

A dohai öbölben gyakorlatilag ugyanolyan körülmények várták a férfiakat, mint egy nappal korábban a nőket, a kellemes hőmérséklet mellett az erős szél ezúttal is jelentős hullámokat kavart a vízben.

Az olimpiai kvalifikációs viadalon 79-en szálltak harcba az utolsó kvótákért, a mezőnyben ott volt mindhárom fukuokai dobogós, így már biztos olimpiai résztvevő, a címvédő német Florian Wellbrock, Rasovszky, valamint a szintén német Oliver Klemet. Rajtuk kívül a legjobb 13, illetve kontinensenként további egy úszó (olyan országból, amelynek nem volt olimpiai indulója) szerezhetett olimpiai kvótát.

Rasovszky a 6-os, Betlehem a 77-es rajtszámmal vágott neki a hat 1660 méteres körből álló viadalnak. Rögtön a rajt után az európai nagymenők, köztük a két magyar, megrántották a mezőnyt, és komoly iramot diktáltak, az első kört Rasovszky zárta az élen.

A táv feléhez érkezve is ő tempózott elől, de a mezőny nagyon együtt volt, az első tízet – köztük a negyedik helyen álló Betlehemet – mindössze négy másodperc választotta el egymástól. Az élmezőny a folytatásban is együtt tempózott, az utolsó kört a francia Logan Fontaine kezdte meg az élről, de a többiek szorosan ott voltak a lábvízén. Ezer méterrel a cél előtt még mindig kevesebb mint két másodperc volt a különbség az első és a hetedik között, óriási helyezkedés indult meg, Rasovszky pedig az élre tört.

A 26 éves magyar klasszis az utolsó kanyart követően két testhossznyi előnyt szerzett és innen már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, magabiztosan diadalmaskodott. Betlehemnek a hajrában még a bronzéremre is volt esélye, azonban az óriási fizikai csata után végül hatodikként csapott célba.

A tokiói olimpián ezen a távon ezüstérmes Rasovszky karrierje második világbajnoki címét szerezte meg: 2019-ben, Kvangdzsuban 5 kilométeren, míg most az olimpiai versenyszámban diadalmaskodott.

A 20 éves Betlehem felnőtt pályafutása második legjobb egyéni vb-eredményét elérve biztosította be párizsi indulását, a 2022-es budapesti vb-n ötödik volt.

nyíltvízi úszás, férfi 10 km:
világbajnok:
RASOVSZKY KRISTÓF 1:48:21.2 óra
2. Marc-Antonie Olivier (Franciaország) 1:48:23.6
3. Hector Pardoe (Nagy-Britannia) 1:48:29.2
…6. BETLEHEM DÁVID 1:48:29.9

Rasovszky a magyarok első érmét szerezte a dohai világbajnokságon.

Borítókép: Az aranyérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyében a dohai vizes világbajnokságon (MTI/Derencsényi István)

További tartalmak