Musorujsag
Élő Eredmények

Németh Nándor futamgyőzelemmel, Holló, Sebestyén és Kapás remek idővel jutott tovább

Németh Nándor futamgyőzelemmel, Holló, Sebestyén és Kapás remek idővel jutott tovább

m4sport.hu
A 4x100 méteres vegyes vegyesváltó nem jutott a legjobb 16 közé a dohai világbajnokságon, így ez a váltó nem indulhat a párizsi olimpián.

A magyarok először férfi 100 méter gyorson voltak érdekeltek, ebben a számban 12 előfutamot rendeztek. A tizedikben kapott helyet Szabó Szebasztián, aki egyéni legjobbjától (48.19) közel egy másodpercre elmaradva, 49.10 másodperces idővel összesítésben a 20. lett. Németh Nándor – aki ebben a számban az előző két világbajnokságon, illetve a tokiói olimpián is döntőt úszott – élete legjobb délelőtti teljesítményével, 48.03 másodperccel a harmadik helyen jutott tovább.

Ugyan az előző futamok nem voltak túl erősek, de nem akartam taktikázni, hiszen itt gyakran tizedek, valamikor századok döntenek. Persze nem úsztam teljesen a maximumon, a második ötvenben azért még vannak tizedek, amit szeretnék kihozni belőle. Az itteni úszásaim közül ez volt a legjobb” – értékelt az MTI-nek Németh Nándor. Az M4 Sport kamerái előtt elmondta, nem igazán esett neki jól az úszás, de így is jó volt, hiszen remek eredményt ért el.

Szabó Szebasztián – akinek az 50 méter gyors a fő száma – elmondta, ugyan az év ezen szakaszában 100-on korábban még nem úszott ilyen jó időt, összességében nem érzi azt, hogy „ott van, ahol lenni szeretett volna a világbajnokságon”. „Hosszú még az év, sokat tudunk még dolgozni” – jegyezte meg a 27 éves magyar versenyző. Véleménye szerint a táv második felével van elsősorban gondja.

Férfi 200 méter vegyesen a hosszabbik táv olimpiai szintjére (4:12.50) hajtó Holló Balázs ugrott medencébe: az egriek úszója 2:00.40 perces idejével a 12. helyen bejutott a középdöntőbe. „Egyértelműen itt szeretnék kvótát szerezni, szükségem van arra, hogy egy erős mezőnyben tudjak úszni, így látok esélyt arra, hogy összejöjjön a szint. Ez a kétszáz érzésre nem volt rossz, ” – nyilatkozott az MTI-nek Holló, aki hozzátette, kisebb megfázással küszködve ugrott medencébe.

Az időben azt hittem, jobb lesz, de meglett a középdöntő, ez a lényeg” – mondta a klasszis úszó az M4 Sportnak.

Ezt követően női 200 méter pillangón az ugyancsak ötkarikás szintre (2:08.43 ) hajtó Kapás Boglárka, valamint Sebestyén Dalma volt érdekelt, elődöntőbe jutásuk nem forgott veszélyben, ugyanis mindössze három előfutamot rendeztek ebben a számban. Kapás (2:09.99) az ötödik, Sebestyén (2:10.34) a hetedik helyen ment tovább. „Örülök, hogy megvan az elődöntő, aztán jön a többi” – mondta sejtelmesen az M4 Sportnak Sebestyén.

Örülök, hogy sikerült egy jóleső úszással elérni ilyen időt, amennyire lehetett nyújtottam a tempókat is próbáltam minél többet tartalékolni a középdöntőre, ahonnan szeretnék továbbjutni” – nyilatkozta a szám 2019-es világbajnoka. Kapás hozzátette, mivel csak nem sokkal a vb előtt dőlt el, hogy indulhat egyéniben, ezért nincs még csúcsformában, így a dohai vb-t csak egy lehetőségnek fogja fel az olimpiai szint megúszására, ha nem sikerül, akkor az áprilisi országos bajnokságon szeretné teljesíteni. „Úgy érzem, így is jó erőben vagyok” – mondta mosolyogva az M4 Sport kamerái előtt Kapás.

Az előfutamok zárásaként a 4×100 méteres vegyes vegyesváltók selejtezőit rendezték meg: a Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra összeállítású kvartett 3:50.40 perces idővel összesítésben a 13. helyen végzett, viszont ez az idő nem fért be fukuokai világbajnokság legjobb 16-ja közé, azaz ez a váltó nem indulhat a párizsi olimpián.

Szerda esti program:
férfi 800 m gyors, DÖNTŐ (Rasovszky Kristóf)
női 200 m gyors, DÖNTŐ (Pádár Nikolett)
férfi 100 m gyors, elődöntő (Németh Nándor)
női 50 m hát, elődöntő
férfi 200 m pillangó, DÖNTŐ (Márton Richárd)
férfi 50 m mell, DÖNTŐ
női 200 m pillangó, elődöntő (Kapás Boglárka, Sebestyén Dalma)
férfi 200 m vegyes, elődöntő (Holló Balázs)
4×100 m vegyes vegyesváltó

A döntőket az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Borítókép: Doha, 2024. február 11. Németh Nándor a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntõjében a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 11-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak