Musorujsag
Élő Eredmények

Németh Nándor vb-bronzérmes 100 méter gyorson

Németh Nándor vb-bronzérmes 100 méter gyorson

m4sport.hu
Németh Nándor bronzérmet nyert 100 méter gyorson csütörtökön a dohai úszó-világbajnokságon.

A BVSC 24 éves versenyzője a középdöntőből a negyedik idővel (47.97 mp) várta a finálét, a 6-os pályáról indulva másodikként fordult, és ezután is őrületes iramot diktált, végül 47.78 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel a magyar medencés úszók első dobogós helyezését a katari viadalon. Németh a magyar úszósport történetének legjobb vb-eredményét ért el ebben a számban, 2001-ben Fukuokában Zubor Attila ötödik volt. A számot a világcsúcstartó kínai Pan Zsan-le nyerte 47.53 másodperccel.

„Nagyon örülök ennek a bronznak, egy ideje kergetem ezt az érmet, örülök, hogy végre kijött. Tudtam, hogy ez egy nagy lehetőség, éltem vele” – nyilatkozta Németh Nándor a döntő után az M4 Sportnak. Hozzátette, az utolsó 15 méteren kell még dolgoznia, és tudja, Párizsban a mostaninál több kell az éremhez.

Németh Nándor az MTI-nek azt mondta, az érem miatt nagyon boldog, az eredménnyel viszont annyira nem elégedett. „Bőven van még időnk dolgozni rajta, viszont tudtam, hogy ez nagy lehetőség, amivel sikerült élnem. Körülbelül arra számítottam, hogy ilyen időre van szükség az éremhez. Nyilván az eleje nagyon erős volt, az utolsó tizenöt méteren már csak az volt a fejemben, hogy valahogy beérjek” – elemezte a futamot Németh, aki megjegyezte, végre a tizedek, századok az ő irányába billentek. „A last call roomba úgy álltam oda, hogy eldöntöttem, nem fogom nézni az eredményjelzőt, ha látni fogom, hogy világít a végén a pályám, akkor tudom, hogy ott vagyok a dobogón. Aztán így is lett, elértem, amiért idejöttem, az idő pedig csak tájékoztató jellegű” – mondta a vb-bronzérmes magyar.

Kapás Boglárka a hatodik, Sebestyén Dalma a hetedik helyen végzett 200 méter pillangón. Kapás, a szám 2019-es világbajnoka az elődöntőben mindössze öt századdal maradt le a 2:08.43-as ötkarikás szinttől, így a negyedik, míg Sebestyén egyéni csúcsát (2:08.97) megközelítve a hatodik eredménnyel várta a finálét.

A két magyar egymás mellett a 6-os és 7-es pályán úszott. Kapás szokás szerint lassan kezdett, a táv felénél nagyjából egy testhosszal le volt maradva az élmezőnytől, Sebestyén ekkor hatodik volt. Kapás ötödikként kezdte meg hosszú hajráját, de ezúttal sem ő, sem honfitársa nem tudta megközelíteni középdöntős idejét.

Sebestyén Dalma – széles mosollyal az arcán úgy érezte, jól felépítette az úszását és „nem rossz” egy vb-7. hellyel kezdeni az évet. Az élete első egyéni vb-döntőjében szereplő Sebestyén az MTI-nek elmondta, szerette volna legalább a középdöntős idejét megismételni, igaz, azzal is hetedik lett volna. „Próbáltam a technikai és a taktikai dolgokra végig figyelni, ami sikerült, viszont az utolsó ötvenen sokkal fáradtabb voltam, mint tegnap. Annak viszont nagyon örülök, hogy a felkészülésből érkezve kétszer is tudtam 2:10 percen belül úszni” – mondta Sebestyén a vegyes zónában.

Az eggyel előtte célba érő Kapás Boglárka szeretett volna jobban úszni, de próbált pozitív maradni és nem annyira kritikusnak lenni. „A 4. helyre tippeltem magam. Nem vagyok teljesen megelégedve, de szomorú sem” – mondta az M4 Sportnak.

„Elégedett vagyok, mert sikerült úgy megvalósítanom ezt az úszást, ahogyan előre elterveztem. Száz méterig próbáltam minél hosszabb tempókkal tartani magam és utána elindulni, de a vége nagyon fájt. Nyilván szerettem volna olimpiai szintet úszni, de egy hónap van még csak mögöttünk, így nem fogok csalódottan távozni” – nyilatkozott az MTI-nek Kapás, aki 2:08.81 perces idővel csapott célba.

Telegdy Ádám a 200 méteres hátúszás elődöntőjében volt érdekelt, és 1:56.65 perces eredménnyel a negyedik idővel jutott fináléba. A tokiói olimpián ötödik magyar versenyző a csütörtök délelőtti előfutamban az ötödik legjobb időt (1:58.07 p) úszta, az elődöntőben ezen jócskán tudott javítani és 1.56.65 perccel csapott célba. Ebben a számban mindkét magyar riválisa hiányzik a világbajnokságról: a szám címvédője, Kós Hubert (1:54.14) a párizsi olimpiára összpontosítva kihagyta a viadalt, míg Kovács Benedek (1:55.85) nem sokkal a vb-t megelőzően combsérülést szenvedett. A 28 éves Telegdy harmadik a hazai rangsorsban az olimpiai kvótaversenyben.

Telegdy Ádám az elődöntő után az M4 Sportnak elmondta, szeretett volna erősen, közel a száz százalékhoz úszni, de az első 100 méterben szerinte még mindig sok van. „Muszáj lesz holnap erősebben kezdeni, ha valamit akarok, aztán – Kenderesi Tomi barátomad idézve – 150-nél a Jóisten irgalmazzon” – tette hozzá.

A nap utolsó számában a Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna összetételű 4×200 méteres gyorsváltó a nyolcadik helyen ért célba a döntőben. A négyes a délelőtti előfutamból 7:57.46 perccel az ötödik idővel került a fináléba – ekkor vált biztossá, hogy az egység, még a fukuokai vb-n elért hetedik helyével biztosan ott lesz a párizsi olimpián –, a döntőre a sorrend megváltozott, az egyéniben hatodik Pádár Nikolett befejezőből első emberré lépett elő.

A 17 éves szegedi versenyző 1:57.06-tal kezdett, nem sokkal maradt el a 200 méter gyors döntőjében elért idejétől (1:56.89) és a harmadik helyen váltott. A vele egykorú Ábrahám már a hetedik helyen tudott csak „cserélni” az ugyancsak tinédzser Molnár Dórával, negyedikként pedig Késely Ajna váltott, az utolsó helyen. A csapat legrutinosabb tagja nem tudott javítani, így nyolcadikként csapott célba, 7:56.58 perces idővel.

A váltó tagjai elégedetten nyilatkoztak az M4 Sportnak a döntő után, Pádár Nikolett szerint jól sikerült a világbajnoksága, Molnár Dóra pedig azért is örült, mert javítani tudott a délelőtti idején.

A versenynap végén Sós Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak értékelte Németh Nándor bronzérmét, elmondása szerint ebben a számban olyan szoros a verseny, hogy az érem és a nyolcadik hely is benne van a pakliban. Kiemelte, a 24 éves úszó talán egyedülálló abban, hogy 2018 óta minden olimpiai, vb- és Eb-döntőben úszott. „Nagyon jól versenyzett, bátran elkezdte, az érem ott van a nyakában, ezt már nem veszi el tőle senki, nekünk még nem volt ilyen 100-as gyorsúszónk. Azt hiszem, kilenc világversenyen úszott döntőt egymás után, szerintem rajta kívül senki. A váltóban is bármilyen poszton bevethető, megcsinálja, amit az ember kér” – fogalmazott a kapitány, aki szerint a táv végén még van mit javítani.

Eredmények:

női 200 m pillangó, világbajnok:
Laura Stephens (Nagy-Britannia) 2:07.35 perc
2. Helena Rosendahl Bach (Dánia) 2:07.44
3. Lana Pudar (Bosznia-Hercegovina) 2:07.92
…6. KAPÁS BOGLÁRKA 2:08.81 perc
7. SEBESTYÉN DALMA 2:09.80

férfi 100 m gyors, világbajnok:
Pan Zsan-le (Kína) 47.53 másodperc
2. Alessandro Miressi (Olaszország) 47.72
3. NÉMETH NÁNDOR 47.78

4×200 m női gyorsváltó, világbajnok:
Kína (Aj Jan-han, Kung Cse-csi, Li Ping-csie, Jang Pej-csi) 7:46.26 perc
2. Nagy-Britannia (Freya Colbert, Abbie Wood, Lucy Hope, Medi Harris) 7:50.90
3. Ausztrália (Brianna Throssell, Shayna Jack, Abbey Harkin, Kiah Melverton) 7:51.41
…8. MAGYARORSZÁG (PÁDÁR NIKOLETT, ÁBRAHÁM LILLA MINNA, MOLNÁR DÓRA, KÉSELY AJNA) 7:56.58

férfi 200 m vegyes, világbajnok:
Finlay Knox (Kanada) 1:56.64 perc
2. Carson Foster (Egyesült Államok) 1:56.97
3. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:57.42

Borítókép: Németh Nándor (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak