Musorujsag
Élő Eredmények

17 év után nem született magyar arany medencében, négy érem és 17. helyezés a dohai vizes vb éremtáblázatán

17 év után nem született magyar arany medencében, négy érem és 17. helyezés a dohai vizes vb éremtáblázatán

m4sport.hu
Magyarország az éremtáblázat 17. helyén zárta a 2024-es dohai vizes világbajnokságot egy-egy arany- és ezüst, valamint két bronzéremmel. Cikkünkben összefoglaltuk az elmúlt 16 nap magyar sikereit, eredményeit.

Katarban nyílt vízi úszóink teljesítettek a legjobban, az érmek felét szerezve: Rasovszky Kristóf 10 km-en lett világbajnok, a vegyes váltó pedig bronzérmes 4×1500-on.

MTI/Derencsényi István

A női vízilabda-válogatott a hőn áhított olimpiai kvótával és egy bravúros ezüstéremmel térhetnek haza: a nyolc között sikerült legyőzni a címvédő hollandokat, majd a négy között a görögöket, de a döntőben az Egyesült Államok már túl nagy falatnak bizonyult.

Kapcsolódó tartalom

A tavalyi világbajnokságon aranyérmes férfi válogatott viszont a csalódást keltő hetedik helyen zárt, miután a negyeddöntőben hatalmas meglepetésre kikapott Franciaországtól, majd a szerbektől is.

Kapcsolódó tartalom

Hagyományosan a medencés úszók szerzik a legtöbb magyar érmet, ez most nem így történt: a 100 gyorson bronzérmes Németh Nándor állhatott egyedüliként dobogóra az elmúlt nyolc napban.

Tegyük hozzá, a vb-érmet hosszú évek óta kergető Németh óriási bravúrt hajtott végre, hiszen ebben a számban magyar úszó még sosem állhatott dobogóra.

Azért jegyezzük meg, a világbajnokságra aktuális ászai nélkül érkezett a magyar csapat: Kós Hubert és Milák Kristóf sem utazott el Dohába, pedig – ideális esetben – egyértelmű éremesélyesként álltak volna rajthoz.

Nagy magyar búcsúzója is akadt a mostani vb-nek: a 200 pillangón hatodik, 400 vegyesen pedig ötödik Kapás Boglárka minden bizonnyal utolsó világbajnoki versenyeit úszta, a zárónapon könnyekig hatódva nyilatkozott az M4 Sportnak.

Kapcsolódó tartalom

Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya összességében elégedetten értékelte a mögöttünk hagyott heteket, a váltók teljesítménye miatt viszont maradt benne hiányérzet.

„Úgyhogy vannak pozitív jeleink. Azt gondolom, hogy egy éremmel és 15 döntős helyezéssel nincs szégyenkezni valónk. Ami viszont zavar, hogy a váltóktól jobbra számítottam a helyezést illetően. Azt gondoltam, hogy öt-hat váltónk kint lesz Párizsban a hétből, ebből három lett” – fogalmazott Sós Csaba az M4 Sportnak.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország 2007 óta először nem szerzett aranyat és zárt ilyen egy éremmel medencében, akkor Cseh László volt bronzérmes 200 vegyesen, mellette a férfi vízilabdázók állhattak dobogóra, a horvátok ellen elvesztett döntő után. Ez a két érem akkor a 20. helyre volt elég, azóta a mostani a legrosszabb magyar helyezés az éremtáblázaton.

Olimpiai kvótát szereztek Dohában:
• női vízilabda-válogatott
• női 4×200 méteres gyorsváltó
• női 4×100 méteres gyorsváltó
• férfi 4×100 méteres gyorsváltó
• Betlehem Dávid (10 km)
• Fábián Bettina (10 km)

Borítókép: MTI

További tartalmak