Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Rasovszky Kristóf: A nyílt vízen lesz a hangsúly ebben az évben

Rasovszky Kristóf: A nyílt vízen lesz a hangsúly ebben az évben

m4sport.hu
A 10 kilométeres nyíltvízi úszás világbajnoka hatalmas küzdelemre számít az olimpián, ahol akár az utolsó méterek dönthetnek.

Rasovszky Kristóf remek teljesítménnyel zárta a februári dohai vizes világbajnokságot, hiszen a nyíltvízi versenyek során az olimpiai számban, 10 kilométeren aranyérmet nyert, a magyar váltó tagjaként 6 km-es az úszók csapatversenyében bronzérmes lett, míg a medencés versenyek során országos csúccsal az ötödik helyen végzett 800 méteres gyorsúszásban.

Elég sokat vezettem, ilyen szempontból egy magabiztos győzelemnek tekinthető, de fel lehetne sorolni legalább tíz embert, aki bármikor odaérhet az éremhez. Nagyon komoly taktikai csata volt az egész versen során. Nüanszok döntenek arról, mikor lesz az ember első vagy negyedik. az utolsó 15-20 méteren el lehet bukni akár 3-4 pozíciót is, ha valaki rosszul kerül ki egy-egy testi kontaktból” – emlékezett vissza világbajnoki sikerére a klasszis úszó az M4 Sport Sporthíradójában.

Kiemelte, számára nagyon kedvezőek voltak a körülmények, végre egy olyan verseny volt, amire már évek óta várt egy nagy világversenyen. „Egy kicsit hűvös legyen, fújjon a szél, a húsz fokos vízhőmérséklet az már pont az, ami a fázósoknak nem olyan kellemes, nekem pedig már szinte tökéletes, ilyenre vártunk régóta„.

Tisztában vagyok vele, a győzelem ellenére úgy kell odaállni Párizsban, hogy nagyon jó versenytársak lesznek ott, mind nagyon jól akik már kvótát szereztek Párizsra. Rengeteg olyan név van, aki bármikor odaérhet az éremre. Hogy aztán a végén mi történik, az pedig végképp megjósolhatatlan” – vetítette előre, mit vár az olimpián.

„Alapvetően minden nagyon jól sikerült a vb-n, az 1500 kicsit kiesik ebből a körből, hiszen elmaradtam az egyéni csúcsomtól és nagyon szerettem volna a döntőbe kerülni. Nagyon hosszú két hét volt, rengeteg versenyzéssel, kicsit elfáradtam a végére, kicsit szétesett fejben és fizikálisan az a forma amiben az elején voltam. De ha egyben nézem a két hetet, nagyon sikeres volt. A vb-cím és a bronz mellett sikerült egy olyan országos csúcsot megdönteni, amit 2011 óta nem sikerült megközelíteni sem”.

Egyelőre úgy látjuk, a nyílt vízen lesz a hangsúly ebben az évben, és az olimpián fog áldozatául esni a medencés úszás, hiszen ott a program a világbajnoksághoz képest megfordul, ott a medencés úszás van előbb. Június 23-ig lehet szinteket teljesíteni, odáig van döntési lehetőségem. De a 800 gyorson elért eredményem elgondolkodtató, hogy egy számot bevállaljak medencében is” – összegzett Rasovszky.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak