Musorujsag
Élő Eredmények

Kós és Sárkány csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot

Kós és Sárkány csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot

MTI
A világbajnok Kós Hubertet és Sárkány Zalánt is foglalkoztató Arizona State Sun Devils csapata nyerte az amerikai egyetemi úszó bajnokságot.

 

A négynapos viadal zárónapján Sárkány 1650 yardos gyorsúszásban óriási fölénnyel diadalmaskodott, ezzel is segítette az együttest, amely fennállása során először végzett az élen az NCAA-ben.  Sárkány az első magyar férfi úszó lett, aki egyéniben NCAA-bajnoki címet nyert – korábban Hosszú Katinkának sikerült ez.

A Fukuokában 200 méter háton világbajnok Kós ugyan egyéniben nem állhatott fel a dobogó tetejére, de csapattársa, a francia Leon Marchand (60) mellett a legtöbb pontot (48) szállította csapatának.

„Egyik úszásomat sem bánom, mert komoly tanulságokkal szolgált ez a hétvége. Kellett ez nekem, hogy ez megtörténjen velem Párizs előtt, mert ebből tanulok a legtöbbet” – nyilatkozta a magyar szövetségnek Kós. Hozzátette, olimpiai bajnok csapattársa, Chase Kalisz elmondta neki, hogy ezek a pillanatok a legfontosabbak, „amikor nem megy annyira, mert könnyű úgy, hogy rommá nyered magad – de épülni, tanulni csak az ilyen versenyekből lehet, amin most vagyok túl.”

Kós úgy gondolja, az olimpiáig hátralévő idő neki dolgozik: „Ugyanúgy, mint tavaly, nekem lesz a leghosszabb felkészülésem, és csak nekem nem kell előtte semmit sem könnyítenem. Az amerikaiaknál még lesz júniusban a válogató, másoknak az Európa-bajnokság, én viszont kizárólag Párizsra koncentrálok, nem indulok addig sehol, nem lát senki úszni ötvenesben, csak akkor és ott, amikor igazán számít.”

Ahogyan a swimswam szakportál felidézte, az Arizona State-nél 2008-ban gyakorlatilag megszűnt az úszóprogram, azonban 2015-ben megérkezett a legendás Michael Phelphs korábbi edzője, Bob Bowman, aki most a csúcsra vezette az együttest, amelyben számos olimpiai és világbajnok klasszis készül.

 

Borítókép: Kós Hubert (MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak